Η ιστορία της τραγιάσκας είναι ένα παράξενο ταξίδι στην ανδρική ιδιοσυγκρασία

Η τραγιάσκα μας ταξιδεύει σε πολιτικά σκάνδαλα, επαναστάσεις και σε μια Ευρώπη που πάλλεται από ζωή.

Η τραγιάσκα έχει την δική της ιστορία, μία ιστορία που έχει βαφτεί με αίμα, πολιτικές αναταραχές και θρησκευτικούς φανατισμούς. Καμιά φορά η ιστορία παίζει παράξενα παιχνίδια στην ανδρική μόδα. Σήμερα μπορεί να είναι ξανά στην μόδα με τους Peaky Blinders και να βλέπουμε πολύ κόσμο να φοράει τραγιάσκα, κάποτε όμως αυτό το καπέλο ήταν ένα σημάδι απόκληρων. Από το 1570 και μετά η τραγιάσκα μπήκε για τα καλά μέσα στην ζωή του άνδρα και ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία όπου έγινε αμέσως διάσημη για έναν πολύ περίεργο λόγο. Η τραγιάσκα βρίσκεται στο προσκήνιο της ανδρικής μόδας εδώ και αιώνες – από το 1570 για να είμαστε πιο ακριβείς. Μεταξύ 1570 και 1590, η Βρετανική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να στηρίξει τη Βρετανική παραγωγή μαλλιού, νομοθέτησε ότι ήταν υποχρεωτικό οι άνδρες να φορούν μάλλινη τραγιάσκα τις Κυριακές.

 

 

Peaky Blinders: Μάθαμε πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα για την ταινία

Αυτός ο νόμος ίσχυε μόνο για την εργατική/αγροτική και μεσαία τάξη εξαιρούνταν οι ευγενείς. Έτσι έχει μείνει σαν ένα καπέλο της εργατικής τάξης, αν και στα μεταγενέστερα χρόνια πλέον η τραγιάσκα φοριέται και από αριστοκράτες, ιδιαίτερα στο κυνήγι. Η τραγιάσκα είναι ένα καπέλο βολικό που ζεσταίνει το κεφάλι αλλά την ίδια στιγμή διατηρεί ένα πολύ κομψό ύφος.

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν είχε κρατήσει πολύ, ωστόσο η τραγιάσκα έμεινε για τα καλά στην μόδα από τότε. Η τραγιάσκα ήρθε και πάλι πολύ ενεργά στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και του 1930. Αν δει κανείς φωτογραφίες των δεκαετιών του 1910 και 1920, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες που εμφανίζονται στις φωτογραφίες φορούν τραγιάσκα. Αυτό, λοιπόν, που ξεκίνησε ως υποχρεωτική αναγκαιότητα, αφομοιώθηκε, και υιοθετήθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι των ανδρικών ενδυματολογικών επιλογών. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι μόδες που όμως αντέχουν στον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο πως η τραγιάσκα φοριέται τόσο πολύ ακόμη και σήμερα. Είναι ένα αξεσουάρ που έχει μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Πώς φοράμε όμως μία τραγιάσκα σωστά; Σύμφωνα με το έθιμο και την ιστορία της;

 

 
 

Η εφαρμογή είναι πιο σημαντική όταν φοράτε την τραγιάσκα. Το καπέλο πρέπει να είναι άνετο, αλλά όχι πολύ σφιχτό στο κεφάλι - το μέρος του καπέλου που εκτείνεται από το μέτωπό σας μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Με τη σωστή εφαρμογή, θα είναι άνετο, θα είναι εύκολο να φορεθεί και να αφαιρεθεί και δεν θα σας πέσει όταν σκύβετε για να δέσετε το παπούτσι σας ή όταν φυσάει πολύ. Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσετε για το υλικό και το σχέδιο. Μία μάλλινη τραγιάσκα σε καρό είναι ο παραδοσιακός συνδυασμός, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ένα συμπαγές βαμβάκι ή ακόμα και κερωμένο βαμβάκι για επιπλέον προστασία από το νερό της βροχής.

Η τραγιάσκα γνώρισε ξανά μεγάλη δημοφιλία τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε μια μίνι “υστερία” καθώς όλοι, από rappers έως pop stars, φορούσαν τραγιάσκα (ivy cap), κάτι που την έκανε hot τάση για την ανδρική μόδα εκείνης της φανταστικής δεκαετίας. Ουσιαστικά από τότε, μετά την αναβίωση της, η τραγιάσκα δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved