Υπάρχει λόγος που θες να κοιμηθείς αμέσως μετά από μια καυτή βραδιά

Δεν είναι ένα ακόμα κλισέ των ρομαντικών κομεντί, αλλά κάτι που συμβαίνει και έχει βιολογική εξήγηση.

Ελπίζουμε να έκανες αρκετό και κυρίως καλό sex αυτές τις μέρες, τόσο καλό που να έκανες ένα βαθύ, γλυκό και αδιατάρακτο ύπνο μέχρι το πρωί. Εκτός κι αν έπεσες πριν εξασφαλίσεις έναν εξίσου καλό οργασμό και σε εκείνη όπως θέλει το κλισέ και την άφησες στα κρύα λουτρού με τα χέρια σταυρωμένα και σένα απλά να γυρίζεις πλευρό ροχαλίζοντας επιβεβαιόνοντας κάθε κακό στερεότυπο για το φύλο μας. Αλλά γι’αυτό θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά, σήμερα θα επικεντρωθούμε στον ύπνο.

Τα στερεότυπα που καθόριζαν τις σχέσεις των δύο φύλων ήθελαν τον άντρα να κάνει σεξ κουρασμένος από τη δουλειά με τη γυναίκα να τον περιμένει ξεκούραστη στο σπίτι, άρα αυτός έπεφτε ξέπνοος και η γυναίκα έπιανε το τηλεκοντρόλ, αλλά μήπως παραείναι κλισεδιάρικο όλο αυτό, ειδικά από τη στιγμή που οι γυναίκες δουλεύουν κι αυτές; 

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πρόγραμμα Επιστημών Υγείας, έρχεται να διαλύσει μια για πάντα όλα αυτά τα στερεότυπα και να αποδείξει ότι απλά έτσι κάνουν οι άντρες. Η εκσπερμάτιση συνοδεύεται από την αποδέσμευση διαφόρων χημικών ουσιών τις οποίες εκκρίνει το σώμα μας. Νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη, προλακτίνη και βασοπρεσίνη είναι οι κύριες ουσίες που μας κυριεύουν μετά τον οργασμό και μία από αυτές, η προλακτίνη είναι η πηγή του κακού, ή καλού αν όντως θες να πέσεις γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα. 

 

 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου η προλακτίνη έχει την τάση να αυξάνεται φυσιολογικά και έχει παρατηρηθεί σε πειραματόζωα ότι πέφτουν αμέσως για ύπνο ή έχουν εμφανή σημάδια κόπωσης μετά από χορήγηση προλακτίνης σε ενέσιμη μορφή. Η απελευθέρωση προλακτίνης στους άνδρες σχετίζεται και με την περίοδο της «επαναφόρτισης» δηλαδή εκείνο το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον οργασμό και η επόμενη στύση θέλει τον χρόνο της για να συμβεί.   

Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα προλακτίνης είναι και πάλι ετοιμοπόλεμοι για έναν δεύτερο γύρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η επιστήμη της βιολογίας και οι νομοι της εξέλιξης υποστηρίζουν πως η έκκριση προλακτίνης έχει σαν αποστολή να δίνει τα απαιτούμενα διαλείμματα ξεκούρασης στον οργανισμό των ανδρών ώστε να μην πάθουν υπερκόπωση ή κάτι πιο σοβαρό σε περίπτωση ενός σεξομαραθώνιου.

Η θεωρία ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα προλακτίνης και ο ένας οργασμός μετά τον άλλον στα καπάκια μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο, δεν έχει καθολική αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα, αλλά σίγουρα ο οργανισμός του άνδρα χρειάζεται ένα κάποιο διάστημα ξεκούρασης. 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η έκκριση προλακτίνης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι οργασμοί για τον άντρα οι ίδιοι. Τα επίπεδα προλακτίνης είναι πολύ πιο αυξημένα μετά από μια εκσπερμάτιση που έχει προκληθεί μέσω της ερωτικής συνεύρεσης, ενώ δεν είναι τόσο υψηλά με τον αυνανισμό. Αυτό εξηγεί τόσο το γιατί μετά το σεξ έχεις περισσότερη υπνηλία, αλλά και γιατί είναι πιο εύκολος ένας δεύτερος γύρος αυνανισμού.

Τώρα που έχεις την επιστημονική εξήγηση στο χέρι, δεν υπάρχει ανάγκη για φτηνές δικαιολογίες και ενοχές. Είσαι απλά ένας φυσιολογικός άντρας και ο οργανισμός σου θέλει απλά να σε προστατεύσει. Αν δεν μπορείς να νικήσεις την υπνηλία, τουλάχιστον φρόντισε να μη γυρίσεις πλευρό και προτίμησε μια προστατευτική αγκαλιά. Έτσι θα της δείξεις ότι δεν είσαι ένα αναίσθητο γουρούνι και νοιάζεσαι για αυτή ακόμα και στον ύπνο σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved