Τα κρύα ντους δεν είναι μόνο για τις σχέσεις

Η καθημερινή συνήθεια που θα σου κάνει περισσότερο καλό από ότι φαντάζεσαι.

Κρύα ντους, μέχρι πρότινος, είχες κάνει για δύο λόγους: είτε γιατί ήσουν φαντάρος είτε γιατί δεν είχες προλάβει να ανάψεις θερμοσίφωνο και είχες ραντεβού με «νέο πρόσωπο». Ποιος ο λόγος αλλιώς; Γιατί να κάθεσαι να ξυλιάζεις κάτω από τη ντουζιέρα ενώ μπορείς να αφήνεις το καυτό νερό να ξεπλένει το σώμα και το μυαλό από την θολούρα της μέρας;

Και όμως, σκέψου το καλά ή μάλλον πριν το σκεφτείς, άκου: Οι κρύες θερμοκρασίες μειώνουν την απώλεια υγρασίας στο δέρμα, ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνει το ζεστό νεράκι δηλαδή, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην καλύτερη ενυδάτωση της επιδερμίδας. Επί της ουσίας, αυτό που κάνει το κρύο νερό είναι να υποβοηθά την υγρασία του δέρματος, κρατώντας την υγρασία στη θέση της δίχως να την αφήνει να εξατμιστεί.

Επίσης το ζεστό νερό προκαλεί το αίμα να κινηθεί προς το δέρμα, ενώ το κρύο νερό αντίστροφα. Ο οργανισμός αντιδρά στο κρύο νερό αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος για να τα κρατήσει ζεστά. Έτσι βελτιώνεται η  κυκλοφορία του αίματος, το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Τέλος, για όσους έχουν ευαίσθητο σε ερεθισμούς δέρμα, να ξέρουν πως προφανώς το κρύο νερό μπορεί να τους ανακουφίσει καλύτερα από το ζεστό.

 

gerard butler sparta GIF

 

Το κρύο ντους επίσης σε ξυπνάει, σου βελτιώνει τη διάθεση, είναι ιδανικό πριν από μια μεγάλη μέρα. Θες να ξεκινήσεις το 24ωρο όχι με διάθεση γλυκό, τρυφερό αρκουδάκι καζολίν και να αγκαλιάσεις τη ζεστή κουβέρτα μετά το καυτό ντους. Θες κρύο νερό να ανοίξει το μάτι και βγεις στο δρόμο για τη δουλειά/πανεπιστήμιο/καφέ με διάθεση King Leonidas από τους 300.

Τώρα, κανένας δε σου λέει να μην απολαύσεις πρώτα το ζεστό σου μπάνιο. Ρίξε όσο καυτό νερό θες πάνω σου –αν ο θερμοσίφωνας δεν είναι 10 λίτρων, βέβαια, και κάνει μόνο για να πλύνεις πέντε πιάτα. Στη συνέχεια όμως κάντο το κρύο ντους για να θωρακίσεις το σώμα και το μυαλό.

Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ! Δε θέλουμε τρέλες. Είπαμε να γίνεις King Leonidas, όχι White Walker. Μην παγώσεις κίολας. Ποτέ κάτω από 16 βαθμούς το κρύο νεράκι. Τώρα θα μου πεις πως το καταλαβαίνεις; Δε χρειάζεται να το καταλάβεις αδερφέ, το νιώθεις στο κορμί.

Έτσι δύο με πέντε λεπτά κρύο (όχι παγωμένο) ντουζάκι σε καθημερινή βάση θα σου κάνει καλό σε επιδερμίδα, κυκλοφορικό και διάθεση. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved