Τα στρατιωτικά κουρέματα που μπορείς να κρατήσεις και ως πολίτης

Κεμήλια της θητείας δεν είναι μόνο η φανταρίστικη slang και οι χιλιοειπωμένες ιστορίες εμπλοκής.

Παρά το γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος της στρατιωτικής θητείας ενός άνδρα είναι το διάστημα χαλαρότητας λίγο πριν την απόλυση, με τα άρβυλα να δένονται όχι και το τόσο σφιχτά και τα μαλλιά να ακολουθούν το πρόσταγμα «απολύομαι ψαρούκλες, τα μαλλιά μου κάνω μπούκλες» και άλλες τέτοιες μικρές επαναστατικές πράξεις, πολύ σύντομα ανακαλύπτεις την επιρροή του στρατιωτικού στυλ και στη μετέπειτα ζωή σου. 

Από τα desert boots και τα bomber jackets, μέχρι τον ναυτικό επενδύτη και τις ζώνες ιμάντας (όχι δεν λέμε για το jacket παραλλαγής που σου απαλλοτρίωσε ο θείος που πάει για κυνήγι) το στρατιωτικό στυλ είναι παντού. Εκτός από τα ρούχα ο στρατός έχει καταφέρει να επιβάλλει και το δικό του grooming, κάνοντας πχ μόδα το καθημερινό ξύρισμα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά μαζί με το ξύρισμα ήρθαν και τα «προβλεπόμενα» κουρέματα. Εύκολα στην εκτέλεση για τον κουρέα σου, ακόμα πιο εύκολα στη συντήρηση, αφήνουν αβίαστα μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας επειδή ακριβώς γι’αυτό σχεδιάστηκαν. Ακόμα κι αν έχεις κάποια τραυματική εμπειρία στον στρατό από κάποιον φαντάρο που δήλωσε εθελοντής κουρέας για να λουφάρει και σε έκανε σαν γίδι, ο κουρέας σου θα στο κάνει σωστά. Γιατί κούρεμα με στρατιωτική καταγωγή δεν είναι μόνο το «πάρτα κοντά με τη μηχανή».

Buzz Cut

militaryhaircut1

Εν χρω κεκαρμένος κατά τα παλιά εγχειρίδια ή με την ψιλή, έχει συνδεθεί ως ποινή για τους απείθαρχους και γίνεται από όταν οι κουρευτικές μηχανές ήταν ακόμα χειροκίνητες. Πάει σχεδόν σε κάθε τύπο και σχήμα προσώπου και δεν θέλει καμία φροντίδα χαρίζοντας μερικά πολύτιμα λεπτά ύπνου το πρωί. Στην τελική με μια μικρή επένδυση σε μια καλή κουρευτική το κάνεις και μόνος σου (μόνο μάζεψε τις τρίχες μετά, κάν’το για εκείνη). Ένα σύντομο τριμάρισμα κάθε δύο εβδομάδες περίπου είναι αρκετό για μια καθαρή εικόνα.

 

High and Tight

militaryhaircut2

Ίσως η πεμπτουσία του στρατιωτικού κουρέματος, το έχεις δει σε κάθε χολυγουντιανή ταινία με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βιετνάμ ή ακόμα και τους πιο πρόσφατους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Η βασική ιδέα είναι ότι κρατάμε το «μέχρι δέρμα» του buzz cut στα πλαϊνά, αφήνουμε κάνα πόντο μακρύτερα τα πάνω. Ο λογος που το έκανε τόσο δημοφιλές στο πεδίο της μάχης είναι ότι κρατάει το καθαρό look γύρω-γύρω και στο πάνω μέρος προσφέρει ένα «μαξιλαράκι» για πιο άνετη εφαρμογή του κράνους. Αν έχεις στρογγυλό πρόσωπο καλύτερα να το αποφύγεις γιατί θα τονίζει ακόμα περισσότερο τη στρογγυλάδα. Αντιθέτως αν έχεις έντονα ζυγωματικά και σαγόνι, αυτό το κούρεμα σχεδιάστηκε για σένα. Ανάλογα με το πόσοι θα είναι οι ελάχιστοι πόντοι των πάνω, μπορείς να περιορίσεις την καθημερινή φροντίδα σε μηδενική αν τα κρατήσεις χαμηλά ή να χαράξεις μια αυστηρή χωρίστρα στο πλάι με ένα προϊόν για δυνατό κράτημα αν τα αφήσεις λίγο παραπάνω.

 

Crew Cut

militaryhaircut4

Το κλασικότερο των κοντών μαλλιών, έλκει την καταγωγή του από τα πληρώματα των καπηλατικών ομάδων των καλών αμερικανικών πανεπιστημίων και από βρήκε τον δρόμο στους νεοσύλλεκτους. Είναι η λίγο πιο μακριά εκδοχή του High and Tight, χωρίς εμφανές δέρμα στα πλαϊνά και σημαντικά περισσότερος όγκος πάνω. Είναι τόσο κλασικό που δεν έχει φύγει ποτέ από τη μόδα τα τελευταία 100 χρόνια και γι’αυτό πάει σχεδόν σε όλους. Με την ευελιξία που προσφέρει το έξτρα μήκος των πάνω προσφέρεται «κάλυψη-απόκρυψη»  ακόμα και για κάποιον που έρχεται σε πρώτη επαφή με την αραίωση. Σε αντίθεση με τα εύκολα στην φροντίδα που αναφέρθηκαν πιο πάνω εδώ χρειάζεται να προσπαθήσεις περισσότερο. Ένας πηλός ή κάποιο άλλο ματ προϊόν είναι ο πολύτιμος σύμμαχός σου κάθε πρωί.

 

Flat Top

militaryhaircut3

Το τελευταίο που κούρεμα που παρουσιάζεται για υπηρεσία είναι και το πρόσφατο. Έχει συνδεθεί ως εικόνα κυρίως με σκληροτράχηλους αρχιλοχίες πεζοναυτών που απολαμβάνουν να γκαρίζουν στο αυτί νεοσύλλεκτων με τελικό προορισμό το Βιετνάμ. Αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους ροκαμπιλάδες που αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της υποκουλτούρας. Άγνωστο αν δεν έγινε ποτέ μαζικά δημοφιλές επειδή ταυτίστηκε με πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους ή απλά δεν είναι όλους. Θέλει συχνή επίσκεψη στο κουρείο για να διατηρηθεί η φόρμα του και το σε ποια πρόσωπα ταιριάζει είναι μάλλον δευτερεύον. Βασικότερο πριν το αποφασίσεις είναι να οπλιστείς με αυτοπεποίθηση, κι ένα καλό πιστολάκι, από τη στιγμή που ένα τόσο εκκεντρικό στυλ μαλλιών θα καθορίσει τη συνολική σου εμφάνιση. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved