Η καλύτερη ώρα για να φας πρωινό σύμφωνα με τους ειδικούς

Μία δόση πρωτεΐνης και φυτικών ινών βοηθάει στη μακροζωία.

Όλοι έχουν άποψη για το πρωινό. Συγκεκριμένα, για το ποια είναι η καλύτερη ώρα να το φάει κανείς — αν το τρώει καθόλου. Αν και το βραδινό φαγητό προκαλεί πολιτισμικές διαφωνίες, καμία άλλη ώρα φαγητού δεν δημιουργεί τόσο αντικρουόμενες απόψεις όσο το πρωινό. Η κοινή αντίληψη —με λίγη βοήθεια από τις εταιρείες δημητριακών όλα αυτά τα χρόνια— το θεωρεί ως «το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας». Ωστόσο, πολλοί από εμάς το παραλείπουμε εντελώς και ζούμε με καφέ μέχρι το μεσημέρι.

Αλλά υπάρχει, από άποψη υγείας, η "σωστή" ώρα για πρωινό; Πρέπει να τρώμε πρωινό γενικά; Κι αν ναι, τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν γενικά ότι δεν είναι καλό να τρώμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε — καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον μερικές ώρες, μέχρι τα μέσα του πρωινού. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό. Ένας από αυτούς είναι ότι έτσι παρατείνεται η νυχτερινή περίοδος νηστείας και "ξεκουράζεται λίγο παραπάνω το πεπτικό σύστημα", λέει ο Dr. Rupy Aujla, γιατρός που δημιουργεί podcast και βιβλία μαγειρικής με την επωνυμία The Doctor’s Kitchen.

Το διατροφικό μοντέλο του «χρονικά περιορισμένου φαγητού» —το να αφήνεις τουλάχιστον 12 ώρες ανάμεσα στο τελευταίο και το πρώτο γεύμα της ημέρας— βοηθά το σώμα να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες και σχετίζεται με την απώλεια βάρους και τη γενική μεταβολική υγεία.

 

 

Όταν ξυπνάς, σύμφωνα με τον Aujla, το πρώτο που πρέπει να σε απασχολεί είναι η ενυδάτωση με νερό, γιατί "τα νεφρά σου έχουν δουλέψει υπερωρίες" όλο το βράδυ. Ο ίδιος προσθέτει λίγο αλάτι στο νερό του για αυτόν τον σκοπό και δεν τρώει τίποτα «σοβαρό» πριν τις 9 ή 10 το πρωί.

Ένας ακόμα λόγος για πιο καθυστερημένο πρωινό είναι ότι πολλοί απλά δεν πεινάνε το πρωί. Αυτό συμβαίνει, εξηγεί ο Adam Collins, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, επειδή το σώμα “έχει ήδη αρχίσει να διοχετεύει γλυκόζη στο αίμα για να σε προετοιμάσει να ξυπνήσεις. Ήδη έχεις ενέργεια στο σύστημα.”

Τρώτε πρωινό με γιαούρτι και μέλι; Αυτό συμβαίνει στο μεταβολισμό σας

Το πρόβλημα με τις παραδοσιακές, πλούσιες σε υδατάνθρακες πρωινές τροφές —όπως δημητριακά, τοστ και αρτοσκευάσματα— είναι ότι σου προσφέρουν ένα γλυκό κύμα γλυκόζης που σε γεμίζει ενέργεια, “και μετά ακολουθεί η πτώση”, λέει ο Aujla. “Ξαναπεινάς μέχρι τα μέσα του πρωινού και χρειάζεσαι καφέ ή άλλα διεγερτικά για να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου μέχρι το μεσημεριανό.”

Αντίθετα, προτείνει ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες — τόσο επειδή πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη, που είναι σημαντική “για τη μακροζωία”, όσο και επειδή πρωτεΐνη και ίνες σε κρατούν ενεργό και χορτάτο μέχρι το επόμενο γεύμα.

Ο Aujla έχει κάποιες σταθερές επιλογές για τέτοια πρωινά. Τις καθημερινές, προτιμά overnight oats με μικρή ποσότητα βρώμης: “Δύο κουταλιές της σούπας βρώμη, δύο κουταλιές λιναρόσπορο αλεσμένο, μία κουταλιά chia και μία κουταλιά σπόρους κάνναβης. Προσθέτω τριμμένο μήλο, κολοκυθόσπορους, λίγη πρωτεΐνη σε σκόνη και μετά νερό ή γάλα καρύδας ή ό,τι άλλο υπάρχει.”

Το Σαββατοκύριακο ή όταν έχει περισσότερο χρόνο, επιλέγει σκραμπλ με αυγά ή τόφου σε ψωμί με σπόρους (όχι τα κλασικά εμπορικά ψωμιά, που είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες), ή σακσούκα με φακές και αβοκάντο. Προτείνει επίσης να στραφούμε στα αλμυρά πρωινά, ακόμα και να τρώμε τα leftovers από το βράδυ: “Θα φάω άνετα τον χθεσινό σολομό με γλυκοπατάτα, λίγα χόρτα και ίσως σαλάτα.”

Δεν χρειάζεται να είναι τεράστιο γεύμα — είναι το πρώτο της ημέρας, οπότε καλό είναι να ξεκινήσει ήπια — “αλλά πρέπει να περιέχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά.”

 

 

Και τι γίνεται με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου πρωινό; Για πολλούς, ειδικά τις καθημερινές, είναι μια μακρινή ανάμνηση. Υπάρχει, σύμφωνα με τον Collins, συσχέτιση μεταξύ του να παραλείπει κανείς το πρωινό και της παχυσαρκίας, αν και αυτή οφείλεται πιθανότατα στο ότι υπέρβαρα άτομα προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων κόβοντας γεύματα.

Ένα καθυστερημένο πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες είναι γενικά μια καλή ιδέα — αλλά μπορεί να είναι δύσκολο πρακτικά. Μην αγχώνεστε αν το παραλείπετε εντελώς, λέει — απλώς φροντίστε να καλύψετε διατροφικά τις ανάγκες σας με τα υπόλοιπα γεύματα, χωρίς να το παρακάνετε τρώγοντας υπερβολικά αργότερα μέσα στη μέρα.

“Ίσως τελικά το μυστικό είναι το brunch”, προσθέτει. Και τελικά — ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα καθυστερημένο, αλμυρό πρωινό και ένα καλό brunch;



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved