pexels 5 συμβουλές για μπάρμπεκιου για σένα που είσαι σε διατροφή

Άπαχα κρέατα, μαρινάδες, έλεγχος μερίδας και «χρώμα» υπόσχονται ένα αξέχαστο μπάρμπεκιου.

Είναι ο χειρότερος εχθρός για σένα που βρίσκεσαι σε διατροφή. Ειδικά όταν που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι και κάνουμε πρόβα το μαγιό για τις παραλίες, το κάλεσμα σε μπάρμπεκιου ισοδυναμεί με «διατροφική αυτοκτονία». Ωστόσο δεν χρειάζεται να αρνείσαι όλα τα καλέσματα, ούτε να γυρνάς την πλάτη σου στις απολαύσεις της ψησταριάς. Παρακάτω, παραθέτουμε λεπτομερώς πέντε συμβουλές για πιο υγιεινό μπάρμπεκιου, ξεκινώντας από τη σημασία των μαρινάδων μέχρι τη μαγεία των σουβλακιών.

 

 

Άπαχα κρέατα και χαμηλά λιπαρά

Πες όχι σε μπιφτέκια, λουκάνικα, γύρους και χοτ ντογκ. Η λύση είναι να ψήσεις άπαχα κρέατα με χαμηλά λιπαρά, όπως στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, μπιφτέκια γαλοπούλας, μπριζόλα, μπιφτέκια από κρέας βίσωνα, χοιρινές μπριζόλες, σολομό ή ψάρι. Αυτά τα τρόφιμα πιθανότατα θα είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθούν, κοστίζουν περισσότερο και απαιτούν επιπλέον έρευνα σχετικά με τη σωστή προετοιμασία, ωστόσο επίσης δε συνοδεύονται από μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους. Αν είσαι ο υπεύθυνος πίσω από το μπάρμπεκιου δε χρειάζεται να θυσιάσεις εντελώς τα μπέργκερ και τα χοτ ντογκ. Αλλά μπορείς να προσθέσεις ένα ή δύο επιπλέον κρέατα, για να δώσεις στους καλεσμένους (ή και τον εαυτό σου) μια πιο υγιεινή επιλογή.

Μαρινάδες

Συγγνώμη που δεν είμαστε Vikings ώστε να τρώμε τα κρέατα χωρίς σάλτσες. Η σωστή προετοιμασία βελτιώνει δραστικά τη γεύση τους. Το μαρινάρισμα επιτρέπει να μεγιστοποιήσουμε τη γεύση χρησιμοποιώντας λιγότερο αλάτι και χρειαζόμαστε μόλις μισό φλιτζάνι μαρινάδας για κάθε κιλό φαγητού που μαγειρεύουμε. Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο συνταγές για μαρινάδες στο διαδίκτυο και θα σου προτείνουμε να τις εξερευνήσεις μόνος σου αλλά θυμίσου μερικούς βασικούς κανόνες: Πρώτον επίλεξε συνταγές που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και δεύτερον να μαρινάρεις τα κρέατα και το κοτόπουλο για έως και δύο ώρες, τα ψάρια για μια ώρα.

 

 

Έλεγχος μερίδας

Το ψήσιμο μικρότερων μερίδων είναι γενικά αποτελεσματικό. Αφενός αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος στη σχάρα ανά κομμάτι κρέας και έχει επίσης άμεσο όφελος για όλους όσους τρώνε. Αν μπορείς να διατηρήσεις τις μερίδες κρέατος σε λογικά πλαίσια θα φάνε όλοι και οι θερμίδες που θα πάρετε θα είναι λιγότερες.

Βάλε «χρώμα» στο μπάρμπεκιου

Σκέψου μαζί με το κρέας να ψήσεις λαχανικά όπως σπαράγγια, πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια και κολοκυθάκια ή φρούτα όπως καρπούζι, ροδάκινα, μάνγκο και ανανάδες. Το κλειδί για τα λαχανικά είναι λίγο λάδι, να τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και να παρακολουθούμε προσεκτικά την πρόοδό τους. Για τα φρούτα, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να τα μαγειρέψεις σε μια ζεστή ακόμα σχάρα, αφού έχουν σερβιριστεί πρώτα το κυρίως φαγητό και τα λαχανικά. Αυτό θα λειτουργήσει καλά με το χρονοδιάγραμμα ούτως ή άλλως.

 

 

Σουβλίστε τα

Τα σουβλάκια είναι ένα ιερό εργαλείο για ένα πιο υγιή μπάρμπεκιου. Οι επισκέπτες τρελαίνονται γι' αυτά και σου επιτρέπουν να εφαρμόσεις κυριολεκτικά κάθε πρόταση που αναφέρεται παραπάνω. Σκέψου ένα μαριναρισμένο σουβλάκι κεμπάπ κοτόπουλου με κόκκινα κρεμμύδια, κίτρινες πιπεριές και κολοκυθάκια. Η μερίδα έχει εγγενώς νόημα, είναι πολύχρωμη και θα έχει καλύτερη γεύση από ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλου σε ένα χάρτινο πιάτο. Για το σκοπό αυτό, όταν ετοιμάζεις ένα γεύμα με σουβλάκια, θυμίσου να μουλιάζεις κάθε σουβλάκι σε κρύο νερό για 20 λεπτά πριν το βάλεις στη σχάρα. Αυτό διασφαλίζει ότι δε θα διαλυθεί σε μία... φλογερή απογοήτευση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved