Pexels Τελικά αξίζει να φοράς σκούφο στο κρύο ή είναι απλά άλλος ένας αστικός μύθος;

Όλοι λένε πως πρέπει να φοράμε κάτι στο κεφάλι γιατί όλη η θερμοκρασία φεύγει από εκεί. Είναι όμως αυτό αλήθεια;

Όλοι μας έχουμε εμπειρία από την μητέρα ή τον πατέρα μας που μας φώναζε από παλιά να φοράμε σκούφο στο κρύο για να μην την αρπάξουμε. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Στέκει άραγε επιστημονικά αυτό; Είναι μία κλασική, χειμερινή συμβουλή της μαμάς: «βάλε σκούφο, γιατί το σώμα σου χάνει τη μισή θερμότητα από το κεφάλι». Πόσο ακριβές είναι αυτό; Αν και ένας σκούφος είναι απαραίτητος, τα μαθηματικά ίσως δεν είναι επακριβώς σωστά, απαντά ένας Αμερικανός ειδικός στην επείγουσα Ιατρική και την υποθερμία. Όπως εξηγεί ο Dr. Thomas Waters, από το Κέντρο Επείγουσας Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι απώλειες θερμότητες στο κρύο είναι ανάλογες με το ποσοστό του δέρματος που εκτίθεται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σκούφο δεν φοράνε μόνο οι ράπερς

«Το ποσοστό αυτό μοιάζει λογικό, αν σκεφτούμε ότι το κεφάλι αποτελεί το περίπου 10% του σώματος», λέει ο Dr. Waters. «Βέβαια, όταν όλο το σώμα είναι καλυμμένο και μόνο το κεφάλι εκτεθειμένο στο κρύο, οι μεγαλύτερες απώλειες θα προέρχονται από το κεφάλι. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάνουν στο 50% του συνόλου».

 

 
 

Από που όμως έχει έρθει αυτός ο αστικός μύθος για τον σκούφο και το κεφάλι στο κρύο; Εντάξει σίγουρα θα χάσεις θερμότητα αλλά όχι και τόσο πολύ όσο λένε. Οι περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές υποδεικνύουν ως «ένοχο» ένα παλαιό Εγχειρίδιο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό υπολογιζόταν ότι οι στρατιώτες χάνουν το 40% ως 50% της σωματικής θερμότητας από το ακάλυπτο κεφάλι τους. Πράγμα που τελικά δεν ισχύει. Ακόμη και τα στρατιωτικά εγχειρίδια κάνουν λάθος.

 

 
 

«Με αυτή τη λογική, όμως, ένας άνθρωπος που περπατά γυμνός στο χιόνι φορώντας μόνο έναν σκούφο, χάνει όση θερμότητα θα έχανε αν περπατούσε ντυμένος αλλά χωρίς σκούφο», λέει ο Dr. Waters. «Όσο ζεστός κι αν είναι ο σκούφος, είναι απίθανο να ισχύει κάτι τέτοιο». Με την απλή λογική καταλαβαίνουμε πως ο αστικός μύθος καλά κρατεί.

Πάμε όμως να δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι ισχύει για τα καπέλα και το κρύο το χειμώνα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved