Phoenix Vs Leto: Ποιος θα χωρέσει στα παπούτσια του Ledger;

Και οι δύο θα γίνουν Joker. Heath Ledger όμως;

Πλέον είναι επίσημο. Αφού απολαύσουμε την υπέρτατη Margot Robbie στη spin-off ταινία της Harley Quin έρχεται η σειρά της αρχι-νέμεσης του Batman να πάρει αυτό που της αξίζει. Μία σόλο ταινία. Και πρωταγωνιστής; Ο τύπος «τα κάνω όλα και συμφέρω», Jared Leto.

Ο τύπος έπαιξε μέχρι και εκτελεστή της Yakuza στο «The Outsider».

Για μισό λεπτό όμως. Μέχρι στιγμής ξέραμε πως η DC έχει συμφωνήσει με τον Todd Philips («The Hangover») να σκηνοθετήσει τη νέα ταινία «Joker Origins» με τον Joaquin Phoenix όμως στον κεντρικό ρόλο. Και όσο και αν μπερδευτήκαμε με τη συγκεκριμένη είδηση, η απάντηση ήταν πολύ πιο απλή από ό,τι περιμέναμε: Και οι δύο εκδοχές είναι σωστές.

 

Μάλιστα...

Δύο διαφορετικές ταινίες με ίδιο ήρωα, αλλά διαφορετικό story. Και πρόσεξε, δεν μιλάμε για μία ταινία για τον Joker και μία άλλη για τον Batman με κακό τον Joker. Και οι δύο θα έχουν  κεντρικό πρόσωπο τον πιο διάσημο κακό στην ιστορία των κόμικ.

Πώς γκένεν αυτό; Όπως η τριλογία του Νόλαν με τα «Dark Knight» δεν ανήκει στο DC Universe – ίδιο σύμπαν που ανήκουν τα «Suicide Squad», «Batman V Superman: Dawn of Justice», «Wonder Woman» και «Man of Steel» - έτσι πάνω-κάτω θα γίνει και εδώ. Ο Joker του Leto θα είναι εκείνος που είδαμε στο «Suicide Squad», εκείνος του Phoenix άλλου πάπα ευαγγέλιο.

Με λίγα λόγια τα κάνατε μαντάρα εκεί στην DC.

jkk

 

 

Και τι γίνεται τώρα με τους Jokers;

Από τη μία πλευρά έχουμε τον πολυτάλαντο Jared Leto, από την άλλη έναν από τους καλύτερους πλέον αδικημένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, Joaquin Phoenix. Αμφότεροι έχουν υποδυθεί με τεράστια επιτυχία δύο από τους εμβληματικότερους κακούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο πρώτος τον Niander Wallace στο «Blade Runner 2049», ο δεύτερος τον Κόμοδο στο «Gladiator». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το ρόλο του villain τον έχουν στο τσεπάκι, ωστόσο δεν μιλάμε για οποιονδήποτε κακό, αλλά για τον τύπο που έκανε μάγκα ο Heath Ledger στο «Dark Knight» του 2008. Και όταν συγκρίνεσαι με αυτό το ρόλο τα πράγματα είναι δύσκολα.

Για τον Phoenix δεν χρειάζονται συστάσεις. Τον κοιτάς και τον φοβάσαι τρέμεις. Έχει παίξει σε άπειρες ταινίες αλλά λίγο παραπάνω προσοχή στα μάτια του να δώσεις και θα καταλάβεις πως ο τύπος κουβαλά μπόλικη τρέλα. Αυτή την τρέλα κουβάλησε στο «Gladiator», τη μετέδωσε στο «Walk the Line» ως Johnny Cash και την έβγαλε για τα καλά στο «The Master» όπου έπαιζε τον προβληματικό (και καθόλου στα καλά του) μαθητή του Philip Seymour-Hoffman.

joaquin phoenix

 

Αντικειμενικά από όλο το μενού των ηθοποιών, αυτός και ο Johnny Depp θα μπορούσαν να προσωποποιήσουν τον τρομακτικό συνδυασμό αναρχίας και πλήρους χάους που κρύβεται στο μυαλό του Joker. Με τη διαφορά ωστόσο πως ο Phoenix δεν παίζει ποτέ ρόλους-μαϊντανούς – sorry Johnny - και αυτό του δίνει έναν έξτρα σεβασμό από το κοινό.

Η περίπτωση του Leto από την άλλη είναι ιδιαίτερη. Είναι ο πασπαρτού του Χόλιγουντ. Ο τύπος που θα παίξει όλων των ειδών τους ρόλους και θα κάνει παπάδες. Μοναδικό μελανό σημείο του; Ο Joker του «Suicide Squad». Διότι εκεί που νομίζαμε ότι θα ήταν η ατραξιόν της ταινίας, τελικά απεδείχθη η πιο περιττή φιγούρα. Πού ακούστηκε άλλωστε; Γλυκανάλατος Joker που σέρνεται από τη μύτη της Harley Quin. Πέραν αυτού όμως δεν πιστέψαμε στιγμή ότι αυτός ο τύπος πίσω από το makeup και τα τατού πως θα μπορούσε να αποτελέσει κατάλληλο ματσάρισμα για τον Σκοτεινό Ιππότη.

Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο «αλλά». Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος η ερμηνεία του ως Joker θα μπορούσε να αφήσει εποχή αν δεν διαγράφανε όλες τις καλές σκηνές του. Και σύμφωνα με τα extended scenes του «Suicide Squad» φτιάχνεις ολόκληρη ταινία με τις από αυτές. Μήπως είμαστε σκληροί μαζί του και να του δίναμε άλλη μια ευκαιρία; Λίγους μήνες αργότερα ως Niander Wallace ανατριχιάζαμε κάθε φορά που τον βλέπαμε.

jj

 

 

Ποιος θα ξεπεράσει τον Ledger;

Η τριλογία του «Dark Knight» είναι η ευχή και η κατάρα της DC. Ευχή διότι είναι ίσως η απόλυτη τριλογία όλων των εποχών, με αρχή-μέση-τέλος και σπουδαία πλοκή. Με χαρακτήρες προσεγμένους, που μένουν στον θεατή, σε σημείο που θα μπορούσε ο Batman, o Bane και ο ίδιος ο Joker να είναι αληθινά πρόσωπα.

Είναι κυρίως κατάρα όμως διότι ό,τι και να επιχειρήσει να βγάλει το DC Universe πάντα θα συγκρίνεται με αυτό. Ιδιαίτερα όταν αυτό το κάτι είναι ο Joker. Πρέπει ό,τι και να γίνει κάποιος να γίνει αντάξιος της τρομερής εκείνης ερμηνείας. Του ρόλου που πήρε κατεύθυνση από τον Nolan, που απογειώθηκε από τον Ledger και που έφτασε στο τέλος να τσιμπήσει χρυσό αγαλματίδιο.  

Όποιος και αν ήταν στη θέση των Phoenix και Leto θα είχε δύσκολο έργο. Αλλά στο Ratpack έχουμε την πίστη ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο θα συνεχίσει τη βαριά κληρονομιά του Ledger. Πρόσεξε δεν μιλάμε να γίνει καλύτερος Joker, αλλά έστω να πλησιάσει λίγο το ρόλο που άλλαξε μια για πάντα την έννοια του villain.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved