Ήταν το 1982 η καλύτερη χρόνια για καλοκαιρινές ταινίες;

Μία χρονιά που έχει μείνει στην ιστορία ως κάτι το ανυπέρβλητο. Καιρός να μάθεις πως ήταν και στο σινεμά.

Εκείνη η χρονιά δεν ήταν απλά και μόνο καλή για το παγκόσμιο σινεμά. Μιλάμε για ένα καλοκαίρι που έμεινε στην ιστορία σαν κάτι το ανεπανάληπτο. Τόσες κλασικές ταινίες δεν έχουν βγει ποτέ ξανά ένα και μόνο καλοκαίρι. Και μιλάμε για κανονικές αίθουσες όχι streaming κτλπ που έχουμε σήμερα. Άλλες εποχές τότε, εποχές θριάμβου για το σινεμά.

Μαζέψαμε εδώ τις απίστευτες ταινίες που βγήκαν στις αίθουσες εκείνο το μαγικό καλοκαίρι του ’82. Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς δεν θα είχατε γεννηθεί καν, κι όμως υπάρχουν κάποιοι που ήταν έφηβοι τότε και βίωσαν την όλη φάση από πρώτο χέρι. Πόσο κουλ είναι να μπορείς να πεις πως είδες τον E.T. σε πρώτη προβολή στο σινεμά της γειτονιάς σου;

Γιατί ο David Cronenberg πιστεύει πως το σύγχρονο σινεμά δεν αξίζει;

Εκείνο το καλοκαίρι ήταν όχι απλά καλό, ήταν απεριόριστα επικό. Πραγματικά δεν έχεις δει τέτοιες κυκλοφορίες μαζί σε ένα μόνο τρίμηνο. Αληθινά αδιανόητο. Ναι, κάποτε το σινεμά ήταν μέσα στις δόξες του.

Κάναμε μία λίστα και την παρουσιάζουμε εδώ:

Rocky III

 

Όσο κι αν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Rocky κράζουν τη συγκεκριμένη ταινία, δεν παύει να είναι μία σημαντική προσθήκη στο παγκόσμιο σινεμά. Περιέχει ίσως την πιο διάσημη σκηνή προπόνησης και με ένα τραγούδι που έμεινε για πάντα κολλημένο στη μνήμη μας. Το Eye Of The Tiger από μόνο του φτάνει για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της ταινίας.

Ε.Τ.

 
Αυτό το blockbuster που όλος ο κόσμος αγαπάει. Υπάρχει άραγε κάποιος άνθρωπος που να μην λάτρεψε αυτό το αξιολάτρευτο πλάσμα; Ο Steven Spielberg σε όλο του το πρώιμο σκηνοθετικό μεγαλείο μας μιλάει για τις οικογενειακές στιγμές ανθρώπων που όμως έχουν μόλις ανακαλύψει έναν εξωγήινο.

Blade Runner

 
 

Τι να πει κανείς για το απόλυτο αριστούργημα της επιστημονικής φαντασίας; Πως να αισθανόσουν άραγε αν είχες την ευκαιρία να δεις σε πρώτη προβολή αυτόν τον ογκόλιθο του σύγχρονου σινεμά; Το βιβλίο του θρυλικού Philip K. Dick γίνεται μεταφορά στο σινεμά. Τι να πει κανείς; Για την σκηνοθεσία του Ridley Scott; Για την μουσική του Παπαθανασίου; Για τις τρομερές ερμηνείες του Harrison Ford;

Star Trek II

 
 
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία συνέχεια ακόμη πιο σκοτεινή από την πρώτη ταινία. Ένα πιο σοβαρό  addition  στη σινεματική παράδοση του Star Trek. Ίσως η καλύτερη ταινία του Star Trek.

The Thing

 
 
Ίσως η πιο τρομακτική ταινία των 80’ς. Και ναι κυκλοφόρησε κι αυτή εκείνη τη χρονιά. Ίσως το αντίθετο της καλοκαιρινής feel good ταινίας. Μία ταινία που σου μένει στο κεφάλι με τα ειδικά της εφέ, και μιλάμε για μία εποχή που το CGI δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved