Πώς ο Albert Camus κατάφερε να επηρεάσει το σινεμά

Ο μεγάλος σκεπτιστής δεν καθόρισε μόνο την φιλοσοφία του 20ου αιώνα, αλλά και διαμάντια της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως το «παράλογο» είναι χωρίς νόημα ή πως δεν είναι συνδεδεμένο με κανένα ιστορικό γεγονός, τότε μάλλον δεν πρέπει να διαβάσεις την παρακάτω λίστα.

Αν όμως πιστεύεις πως οτιδήποτε το «παράλογο» έχει άμεση σχέση με τη σύγχρονη κοινωνία η οποία είναι γεμάτη με συνθήκες χωρίς λογική και αισθήματα, τότε είσαι στο σωστό μέρος και πρέπει να διαβάσεις αυτή τη λίστα.

Το 1942 ο Albert Camus, ο νομπελίστας συγγραφέας και φιλόσοφος, έγραψε το απόλυτο αριστούργημα του με τίτλο «Ο Μύθος του Σίσυφου». Ποιος είναι ο Σίσυφος; Υπάρχουν πολλές εκδοχές του μύθου, αλλά στο τέλος όλα καταλήγουν στον ίδιο άντρα που είναι καταραμένος από τους Θεούς να σπρώχνει ένα τεράστιο βράχο μέχρι την κορφή ενός βουνού αλλά όταν φτάνει στην κορυφή ο βράχος πέφτει και πάλι κάτω και ο ίδιος συνειδητοποιεί πως θα πρέπει να το κάνει αυτό αιώνια.

 

Ο Camus ξεκινάει το βιβλίο με την πρόταση: «Υπάρχει μόνο ένα αληθινό φιλοσοφικό ερώτημα και αυτό είναι της αυτοκτονίας».

Δες τι γράψαμε για τον Martin Heidegger.

Υπάρχει κάποιος τρόπος που να μας σταματήσει από την αυτοκτονία; Κάτι που να μας βγάλει έξω από την αέναη επανάληψη;

 Ο Camus απαντάει ΝΑΙ. Πρέπει όμως να καταλάβουμε το μύθο του Σίσυφου.

Στον κινηματογράφο υπάρχουν πολλές ταινίες που μας βάζουν αυτό ακριβώς το ερώτημα του ατελείωτου μόχθου μέσα στον ατελείωτο χρόνο.

Όλες οι ταινίες που επιλέξαμε για σας έχουν μέσα τους μία δόση από το Μύθο του Σίσυφου. Μία γνήσια μορφή του «παράλογου».

Το νόημα της λίστας αυτής συμπυκνώνεται μέσα στα ίδια τα λόγια του μεγάλου φιλόσοφου: «Στον πυρήνα κάθε ομορφιάς φωλιάζει κάτι μη ανθρώπινο».

Ο σκοπός είναι να συνδέσουμε την φιλοσοφία του παράλογου με τα συγκεκριμένα κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις ποιες είναι οι ταινίες που επηρεάστηκαν από τη φιλοσοφία του Albert Camus:

  37 SHARES