Bauhaus: Οι πρωτοπόροι του post punk επιστρέφουν στη χώρα που τους λάτρεψε

Ένα συγκρότημα σταθμός στην σύγχρονη μουσική ξανά στην Αθήνα.

Όσοι έχουν έστω και την παραμικρή σχέση με το σύγχρονο ροκ σίγουρα θα γνωρίζουν αυτό το όνομα. Τα τραγούδια τους είναι κάτι παραπάνω από σημεία αναφοράς για πάνω από τρεις γενιές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τους αγαπήσαμε και τους λατρεύουμε ακόμη και σήμερα.

Έχεις ποτέ παρατηρήσει πως σε όποιο μπαρ και να βγεις, όποιο σταθμό και να γυρίσεις στο ραδιόφωνο, σίγουρα θα πέσεις πάνω σε κάποιο τραγούδι των θρυλικών Bauhaus;

Mark Lanegan: Ο ευτυχισμένος θάνατος ενός ρόκσταρ

Οι Bauhaus είναι αγγλικό gothic rock, post-punk συγκρότημα από το Northampton της Αγγλίας, αποτελούμενο από τους Daniel Ash (κιθάρα και σαξόφωνο), Peter Murphy (φωνητικά και περιστασιακά όργανα), Kevin Haskins (ντραμς) και Ντέιβιντ Τζ. (μπάσο). Έγιναν γνωστοί εξαιτίας του ομιχλώδους και σκοτεινού ήχου τους και έχουν χαρακτηριστεί ως οι πρωτοπόροι της gothic rock σκηνής.

 

 
 

Οι Bauhaus ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων όπου η περίοδος που ήταν ενεργοί μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, δυσανάλογη με το καλλιτεχνικό στίγμα που άφησαν πίσω τους. Τότε κανείς δεν τους ήξερε, και μιλάμε για την δεκαετία του ογδόντα. Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί την δεκαετία του ενενήντα.

 

 
 

Ήρθαν στη χώρα μας για ζωντανές εμφανίσεις κι εγκαινίασαν ένα ολόκληρο μουσικό είδος, και, στο απόγειο της καριέρας τους, επέλεξαν να διαλυθούν αφήνοντας πίσω τους τέσσερις αριστουργηματικούς δίσκους και μερικά αξεπέραστα singles που ξεχωρίζουν χάρη στην ιδιαίτερη και απαράμιλλη αισθητική τους.

Οι Bauhaus επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από καιρό και φυσικά ανυπομονούμε να τους απολαύσουμε ξανά στο φετινό Release Festival.

To Release Athens υποδέχεται τους Bauhaus, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στην Πλατεία Νερού. Η επανεκκίνηση των συναυλιών τους τον Νοέμβριο – σε Mεξικό, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – ήταν ο απόλυτος θρίαμβος.

Ποια είναι όμως η εκπληκτική πορεία αυτής της ιστορικής μπάντας;

 

 
 

Η ιστορία τους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 όταν οι Craze, η μπάντα που αποτελούνταν από τους Daniel Ash στην κιθάρα και στη φωνή, David J. Haskins στο μπάσο και στη φωνή, και τον Kevin Haskins στα ντραμς, διαλύθηκε.

Αυτή ήταν όμως και η αιτία να δημιουργηθούν οι Bauhaus. Ήταν ένα καλό γύρισμα της τύχης.

Ο Ash στη συνέχεια απευθύνθηκε στον παλιό συμμαθητή του Peter Murphy ώστε να δημιουργήσουν μαζί ένα νέο συγκρότημα. Και μπορεί ο Murphy να μην είχε γράψει ποτέ μουσική ή στίχους όμως, μην έχοντας και τίποτα να χάσει, αποφάσισε να το δοκιμάσει.

Και φυσικά τότε ήταν που ξεκίνησε αυτό το μοναδικό πράγμα με την απίστευτη μουσική τους η οποία θα τους έκανε διάσημους σε όλο τον κόσμο και θα τους κρατούσε για πάντα μέσα στις μνήμες των ανθρώπων.

 

 
 

Αρχικά, οι τρεις τους, χωρίς τον David J., επέλεξαν το όνομα S.R. ενώ στη συνέχεια, και αφού ο Haskins μπήκε στο συγκρότημα, άλλαξαν το όνομα τους σε Bauhaus 1919, μια σαφή αναφορά στο καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του 1920. Και κάπως έτσι, την Πρωτοχρονιά του 1978, έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στο Wellingborough.

Με το ντεμπούτο demo και single οι Bauhaus υπογράφουν τον Αύγουστο του 1979 στην Small Wonder Records. Και όλα παίρνουν αμέσως το δρόμου τους. Η μουσική θα άλλαζε για πάντα μετά από αυτό.

 

 
 

Πλέον όλα αρχίζουν να παίρνουν “σάρκα και οστά”. Με το συγκεκριμένο single και με τις θετικές κριτικές που δέχεται το “Bela Lugosi’s Dead”, παραμένει στα ανεξάρτητα Βρετανικά charts για δύο χρόνια. Κατορθώνουν να ακουστούν παντού κυρίως μέσα από το BBC, καθώς έπαιξαν και για το Peel’s show στις 3 Ιανουάριου του 1980, διευρύνοντας το μουσικό τους ακροατήριο.

Σίγουρα αποτελούν έναν από τους “θεμέλιους λίθους” της “σκοτεινής” μουσικής, πάντα αυθεντικοί και καλλιτέχνες με όλη την έννοια της δημιουργίας και της πρωτοπορίας, κατόρθωσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο χώρο και για αυτόν τον λόγο αποτελούν βασική επιρροή για ένα πλήθος καλλιτεχνών και φίλων, που έχουν μεγαλώσει με τους δίσκους τους.

Εδώ θα βρεις πληροφορίες και εισιτήρια για το Release Festival 2022



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved