Τα ερωτικά τραγούδια του Nick Cave μας έκαναν καλύτερους άντρες

Μερικά από τα πιο συγκλονιστικά του κομμάτια που μιλάνε για την αγάπη.

Ακόμη και στην πιο καθαρή μορφή της, υπάρχει πάντα κάποιο είδος σκιάς στην αγάπη. Ο πατέρας του, καθηγητής Αγγλικών, πέθανε απροσδόκητα όταν ο Cave ήταν 19 ετών, εκεί κάπου έχασε πολύ από την πίστη του. Ενώ την ίδια στιγμή ο έρωτας γινόταν η σωτηρία του, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του με τον Θεό.

Στα τελευταία του χρόνια ο Nick Cave ίσως μαλάκωσε, λίγη από τη θυελλώδη νιότη ίσως να μεταλλάχθηκε, η γραφή του όμως αντιμετώπιζε πάντα τα άκρα, γιατί αυτή είναι η γλώσσα της καρδιάς του μεγαλύτερου τραγουδοποιού των καιρών μας.

Η φετινή εμφάνιση του στο Release Festival είναι μάννα εξ ουρανού, μετά από την σκληρή πανδημία και όλα αυτά που περάσαμε με την καραντίνα. Ο μεγάλος Nick Cave θα πλαισιωθεί από τους παλιούς του γνώριμους Bad Seeds, ζωντανά στην πλατεία Νερού, στις 15 Ιουνίου μαζί με τους θρυλικούς μάγους του post rock Mogwai και τους πολλά υποσχόμενους Fontaines DC.

 

nickcaves

 

Οποιοσδήποτε αξιόλογος άνθρωπος καταλαβαίνει πως ο έρωτας είναι δύσκολος, και ο Cave ξέρει ότι είναι ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου, κάτι που δεν είναι δυνατό να βιωθεί χωρίς την πιθανότητα να ραγίσει την ίδια την καρδιά.

Nick Cave: Ο γνήσιος πατέρας της ανεξερεύνητης σκοτεινής πλευράς της μουσικής

Στη γραφή και την μουσική τέχνη του Nick Cave, η αγάπη χρειάζεται λύπη όπως το φως χρειάζεται το σκοτάδι.

Υπάρχουν πολλά είδη τραγουδιών για την αγάπη, αν και ασχολούνται κυρίως με το σεξ, την ικανοποίηση, τη λαχτάρα και την απώλεια. Ο Nick Cave είναι μάστορας στην μετουσίωση τόσο του ιερού όσο και του βέβηλου στον έρωτα, σε συνδυασμό με τις συνηθισμένες βιβλικές και λαογραφικές του εικόνες.

Για την καλύτερη ερμηνεία αυτού του θέματος, πρέπει κανείς να στραφεί στο «The Secret Life of the Love Song», μια διάλεξη που έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος ο Cave στο Φεστιβάλ Ποίησης της Βιέννης το 1998.

Προς το παρόν, εμείς θα επικεντρωθούμε σε μερικά από τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια του Nick Cave.

 

Lime Tree Arbour

 

 

 

Τα περισσότερα από τα τραγούδια του Into My Arms περιλαμβάνουν μόνο πιάνο, μπάσο και τον Cave που εξερευνά τις αποχρώσεις του δικού του βαρύτονου λαιμού. Το «Lime Tree Arbour» είναι ο Nick Cave με την πιο κλασική χορωδία του σε στίχους, γεμάτο με ερωτική και δυνατή γλώσσα. Η χορωδία μιλά για την πανταχού παρούσα αγάπη που συναντάται συχνότερα στην Καινή Διαθήκη («Υπάρχει ένα χέρι που με προστατεύει/ Και την αγαπώ έτσι»). Ενώ κάποιοι έχουν δει τον «βαρκάρη» ως Charon – τον ​​βαρκάρη των νεκρών στην ελληνική μυθολογία – αυτό είναι το σπάνιο ερωτικό τραγούδι του Cave όπου η λύπη παίζει μόνο τους πιο δευτερεύοντες ρόλους.

 

Into My Arms

 

 
 

Παρηγορητικό ή αποκαρδιωτικό, το τραγούδι διαμορφώνεται για να ταιριάζει σε αυτό που χρειάζεστε από αυτό. Είναι το τραγούδι που επέλεξε να τραγουδήσει ο Cave στην κηδεία του φίλου του, τραγουδιστή των INXS Michael Hutchence. Ο στίχος τα λέει όλα: “I don’t believe in the existence of angels/ But looking at you I wonder if that’s true”.

 

Sad Waters

 

 
 

Εδώ θεωρεί τον εαυτό του αιχμάλωτο της αγάπης, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό ή καλό – εάν η λύπη δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί εντελώς, πρέπει να ενστερνιστεί ως μέρος της ζωής και να απολαύσει όλες τις στιγμές και τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

 

Love Letter

 

 

Ένα ερωτικό γράμμα που δεν πήρε απάντηση, ένας έρωτας που δεν βρίσκει την σωστή ανταπόκριση και τελικά γίνεται ένα τραγούδι που σε στοιχειώνει.

 

Far From Me

 

 
 

Εκεί που θα μπορούσαμε αρχικά να είχαμε διαβάσει τον τίτλο ως ένα θέμα πιθανής γεωγραφίας, τώρα καταλαβαίνουμε ότι είναι μόνο μία απόσταση της καρδιάς. Ο Cave προτείνει ότι το τραγούδι είχε «τη δική του ατζέντα» – με άλλα λόγια αρνήθηκε να αφήσει τον εαυτό του να το τελειώσει μέχρι να συμβεί η τραυματική στιγμή, δηλαδή ο χωρισμός.

 

Straight To You

 

 
 
Ο μεγάλος εγκάρδιος φωνητικός του ελιγμός και η μελωδία του Mick Harvey δίνουν στο τραγούδι μια ορισμένη θρησκευτική ποιότητα που το διακρίνει περαιτέρω από τον υπόλοιπο κατάλογο των Bad Seeds. Αν και δεν έχουν παίξει αυτό το τραγούδι ζωντανά από το 2009 – το αρχικό του βίντεο μπορεί να δώσει μια ιδέα για την άβολη σχέση που έχουν με ένα τόσο απλό ποπ τραγούδι – σίγουρα κατατάσσεται ως μια από τις καλύτερες στιγμές τους.
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved