Nick Cave: Ο γνήσιος πατέρας της ανεξερεύνητης σκοτεινής πλευράς της μουσικής

Γιατί μέσα από την μουσική του βρήκαμε κάτι από τον εαυτό μας.

O Nick Cave είναι ο άνθρωπος σου τις δύσκολες στιγμές της ημέρας και κυρίως της νύχτας. Θα μπορούσε να είχε γραφτεί γι’ αυτόν το Mr. Tampourine Man του Bob Dylan κατά μία έννοια, εκεί όπου ένας κουρασμένος οδοιπόρος της ζωής ψάχνει για λίγη γαλήνη και ζητάει από τον μουσικό του δρόμου να τον νανουρίσει με τη μελωδία της φωνής του. Η απώλεια του γιου του το 2015 τον έκανε να δει την ζωή αλλιώς και έδειξε σε όλους εμάς πως εκτός από ένας γνήσιος τραγουδιστής της γενιάς του είναι κι ένας απλός πατέρας.

Η μπάντα που τον έκανε ευρέως γνωστό και τον ανέλιξε ψηλά στην “πυραμίδα της μουσικής”, είναι οι “The Bad Seeds” που ιδρύθηκαν το 1983. O Nick Cave όμως από μόνος του ήταν και είναι ένας γνήσιος ποιητής της καρδιάς και της μιζέριας που μπορεί να βρει τον άνθρωπο από τη μία στιγμή στην άλλη. Άλλωστε πρόσφατα ο ίδιος έχασε από ένα φρικτό ατύχημα το πιο αγαπημένο πλάσμα του στον κόσμο.

 

 
 

Βεβαίως, ο Nick Cave από το 1978 μέχρι το 1983 συμμετείχε στο συγκρότημα “The Birthday party” (αρχική ονομασία ήταν The boys next door) γνωστό στους κύκλους της gothic μουσικής, με προκλητικούς στίχους και βίαιο ήχο με επιρροές από τη Jazz, Blues και τη Punk. Τότε ήταν που έβαζε τις βάσεις για μία post punk πανδαισία που θα ακολουθούσε την δεκαετία του 1990.

 

 

Το 2006, επίσης, ίδρυσε το garage rock συγκρότημα των Grinderman, οι οποίοι είναι γνωστοί για τα δύο πολύ καλά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν.

Προικισμένος με αφηγηματικό ταλέντο και εκφραστικότητα, με τους Bad Seeds να τον πλαισιώνουν με industrial μουσικές πινελιές και τις απόκοσμες κραυγές του Blixa Bargeld να διαπερνούν κόκαλα, o Cave εξιστορεί τα κατορθώματα σκοτεινών μορφών και ανθρώπων του δρόμου που έχουν παραστρατήσει από τον δρόμο του Θεού αλλά και της καλοσύνης, μετανιωμένοι εγκληματίες, μικροαπατεώνες, ξεχασμένοι δανδήδες, όλοι είναι τέκνα της στιχουργίας του.

 

 
 

Η απώλεια του αγαπημένου του γιου τον έκανε να δει αλλιώς τη ζωή κι αυτό είχε αντίκτυπο και στα τραγούδια του. Το άλμπουμ Skeleton Tree είναι πραγματικά ένας ύμνος στην απώλεια του πατέρα προς το παιδί του.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ο Nick Cave είναι πραγματικά ένας από τους αγαπημένους τροβαδούρους παγκοσμίως, σίγουρα όμως μπορεί να υποστηρίξει πως είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα. Πραγματικά τέτοια λατρεία δεν θα την έβρισκε πουθενά στον κόσμο ο Nick Cave.

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της post-punk και γενικότερα έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της μουσικής. Οι στίχοι του και οι μελωδίες του στο πιάνο έχουν αφήσει πραγματική ιστορία στις συνειδήσεις του κόσμου.

 

 
 

Θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εξερευνήσει με την φαντασία του, τις πιο σκοτεινές γωνίες του ανθρώπινου μυαλού με την συνοδεία της μπάσας φωνής του. ένας εξερευνητής της αστεακής εντροπίας, ένας Όμηρος για τους αποτυχημένους και τους καταβεβλημένους της ζωής.

Θλίψη, νοσταλγία, πόνο, αγάπη, πάθος είναι μερικά από την πληθώρα συναισθημάτων που προκαλούν οι στίχοι και η μουσική του. Κι όμως μέσα από τη δύναμη της μουσικής του μπορεί να γιατρέψει και να κάνει τον ακροατή να αισθανθεί καλύτερα για τη ζωή του.

Ο τροβαδούρος του σκότους, έχει μεγάλο ιστορικό στην μουσική και συνειδητοποιούμε, πως είναι ακούραστος καλλιτεχνικά αφού μετράει 16 δίσκους με τους The Bad Seeds.

Η τελευταία τους επιτυχία ήταν το Skeleton tree, το οποίο έγινε το no1 σε 8 χώρες και μπήκε στο top5 σε άλλες 11 χώρες. Εκεί ήταν που μιλούσε για τον τραγικό θάνατο του γιού του ο οποίος έπεσε από έναν γκρεμό. Μία απώλεια που σημάδεψε τον Nick Cave για πάντα.

 

 
 

Δεν έχουν λόγο, λοιπόν, να σταματήσουν οι Nick Cave and the Bad Seeds αφού η δεκτικότητα του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός του ότι, έχουν πουλήσει 5,000,000 δίσκους παγκοσμίως. Από την άλλη ο Cave έχει δείξει και σημάδια κούρασης και τώρα τελευταία προσπαθεί να αποκοπεί λίγο από τους Bad Seeds και να κάνει τα δικά του βήματα χωρίς το όνομα τους να ακολουθεί το δικό του. Τρανταχτό παράδειγμα ο τελευταίος δίσκος με τίτλο Carnage με τον Warren Ellis.

Πράγματι, η επιρροή του εδώ και 34 χρόνια, έχει υπάρξει μεγάλη και είναι ένα από τα πιο δυναμικά και συναρπαστικά ονόματα του κόσμου επί σκηνής.

Ο Nick Cave είχε πάντα την ικανότητα μέσω των στίχων του να βάλει τους ακροατές του μέσα στην ψυχοσύνθεση του και να τους κάνει να βιώσουν οι ίδιοι τα συναισθήματα του. Αυτό είναι και το σπάνιο ταλέντο του που έχει μείνει ανεξίτηλο μέσα στις δεκαετίες.

Δες εδώ μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του μέσα στα χρόνια:

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved