INTIME NEWS | ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Με το σουβλάκι να αγγίζει τα 5 ευρώ τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά

Κι όμως κάποτε το πληρώναμε στην μισή τιμή.

Η τιμή του τυλιχτού, ενός από τα πιο αγαπημένα και προσιτά φαγητά των Ελλήνων, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να αγγίζει πλέον τα πέντε ευρώ. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν μια οικονομική επιλογή για γρήγορο φαγητό, τείνει να εξελιχθεί σε μια μικρή «πολυτέλεια», καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τα λειτουργικά κόστη πιέζουν συνεχώς τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το τυλιχτό σουβλάκι είναι το καλύτερο wrap στον κόσμο

Οι επιχειρηματίες της εστίασης αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο βάρος προέρχεται από το κρέας, το οποίο έχει ακριβύνει σημαντικά, με τους προμηθευτές να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Παράλληλα, τα λαχανικά, οι πατάτες, τα αλεύρια, τα έλαια και γενικότερα όλα τα συνοδευτικά που απαιτούνται για ένα απλό τυλιχτό έχουν αυξηθεί. Σε αυτά προστίθενται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, οι οποίοι επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ψησταριές και μηχανήματα υψηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη από τα κόστη μεταφοράς και τα καύσιμα, τα οποία έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο. Αυτό μετακυλίεται αργά αλλά σταθερά στην τελική τιμή του προϊόντος, παρότι οι περισσότεροι επαγγελματίες προσπαθούν να απορροφήσουν όσο μπορούν τις αυξήσεις για να μην αποθαρρύνουν τους πελάτες τους. Όμως, όπως πολλοί παραδέχονται, τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Ήδη σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, η τιμή ενός τυλιχτού ξεπερνά σταθερά τα τέσσερα ευρώ και φτάνει πολύ κοντά στο «ψυχολογικό» όριο των πέντε. Σε πιο εμπορικά σημεία ή τουριστικές ζώνες, οι τιμές εμφανίζονται ακόμα υψηλότερες, γεγονός που κάνει τους καταναλωτές να περιορίζουν τις παραγγελίες τους ή να προτιμούν πιο οικονομικές επιλογές, όπως μερίδες χωρίς επιπλέον υλικά ή μικρότερες ποσότητες.

 

 

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο γρίφο: αν αυξήσουν κι άλλο τις τιμές, κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της πελατείας τους· αν δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να μην καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ορισμένοι επιλέγουν να κρατήσουν την ποιότητα στα ίδια επίπεδα, ακόμη και με μικρότερο κέρδος, ενώ άλλοι δοκιμάζουν ελαφρές αλλαγές στα γραμμάρια του κρέατος ή στα συνοδευτικά, ώστε να μην ξεπεράσουν ένα σημείο που ο κόσμος θα θεωρούσε υπερβολικό.

Το πιτόγυρο στο Ηράκλειο ξεπέρασε τα 6 ευρώ και αγγίζει τα 7 ευρώ

Έτσι, το σουβλάκι, ένα φαγητό που για δεκαετίες ήταν συνδεδεμένο με την οικονομία και την αμεσότητα, δείχνει να αλλάζει κατηγορία. Αν οι αυξήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται σύντομα να σταματήσει να αποτελεί την αυτονόητη, καθημερινή επιλογή πολλών οικογενειών και να αγοράζεται πλέον πιο… υπολογισμένα.

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved