Η ακρίβεια που έχει χτυπήσει το πιτόγυρο είναι κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα. Και λογικό, αν μας ρωτάτε. Δεν είναι απλώς ένα fast food. Για τον Έλληνα και γενικότερα όσοι ζούμε και αναπνέουμε στην ελληνική επικράτεια, το σουβλάκι αποτελεί θεσμό. Είναι η φτηνή λύση για όταν δεν έχεις μαγειρέψει κάτι ή καλείς κόσμο στο σπίτι. Είναι η φτηνή λύση για τον φοιτητή που δεν έχει να ξοδεύει χρήματα σε εστιατόρια. Επίσης τα πιο επιτυχημένα ραντεβού δεν έγιναν στα “σουσάδικα” αλλά σε παγκάκι με πιτόγυρο και περιπτερόμπυρα. Δεν το μαθαίνεις από μένα.
Τι πρέπει ν’ αλλάξω από τον πρόλογο; Τον χρόνο. Γιατί δεν είναι η φτηνή λύση. Πλέον μιλάμε για παρελθοντικό χρόνο. Ήταν. Στην Αθήνα είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα 5 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεν άργησαν να το… κοπανήσουν. Ίσως τους έπιασα κάψα να πρωτοπορήσουν και τους έπεσε κάποια υπερβολή στο πιτόγυρο. Αντί για αλάτι έριξαν λίγη υπερβολή παραπάνω.
Το μεγαλύτερο πιτόγυρο σε όλη την Ελλάδα δεν είναι ένας αστικός μύθος
Τι εννοούμε; Πως σε ψητοπωλεία του Ηρακλείου, το πιτόγυρο “έσπασε” το φράγμα των 6 ευρώ και άγγιξε τα 6.5 ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Creta24 λίγα είναι τα ψητοπωλεία που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές κάτω από τα 6 ευρώ ενώ ελάχιστα είναι τα καταστήματα που θα το βρεις κοντά στα 5 ευρώ. Αν, πάλι, προτιμήσεις να βάλεις μπιφτέκι σε πίτα, τότε ίσως να δώσεις και πάνω από 7 ευρώ. Οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες έχει προκαλέσει “ράλι” ανόδου στις τιμές, με αποτέλεσμα την ακρίβεια να την πληρώνει ξανά ο καταναλωτής. Τι πιο σύνηθες να συμβεί.
Αξίζει, πλέον, να δώσεις 6 ευρώ για ένα πιτόγυρο; Οι Κρητικοί ισχυρίζονται ότι το δικό τους είναι τεράστιο. Ε αν για σένα παίζει ρόλο το μέγεθος, τότε δώστα.