Σήμερα ζούμε μια από τις πιο σύντομες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Γης. Σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, ο πλανήτης μας θα ολοκληρώσει την πλήρη περιστροφή του περίπου 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, καθιστώντας τη σημερινή ημέρα τη δεύτερη πιο σύντομη του 2025. Η Γη θα ολοκληρώσει αυτή την πλήρη περιστροφή σε ελαφρώς λιγότερο χρόνο από το συνηθισμένο σήμερα Τρίτη 22 Ιουλίου, καθιστώντας την ήμερα μία από τις συντομότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Η διαφορά θα είναι μόλις 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από τους συνηθισμένους χρόνους, κάτι που δεν θα παρατηρήσουμε - αλλά είναι μέρος μιας αινιγματικής τάσης στην περιστροφική συμπεριφορά της Γης που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια. Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, ένα δευτερόλεπτο μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί από τα ατομικά ρολόγια κάπου το 2029.
Και το 2029 δεν είναι και τόσο μακριά στο δικό μας σύμπαν.
Διάσημη Flat Earther υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει υδρόγειος σφαίρα
Η ταχύτητα περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερή. Πριν από πολύ καιρό, μια μέρα ήταν πολύ μικρότερη από τις 24 ώρες -ή 86.400 δευτερόλεπτα- στις οποίες έχουμε συνηθίσει τώρα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, μια μέρα στη Γη ήταν περίπου 19 ώρες για ένα σημαντικό μέρος της πρώιμης ιστορίας της Γης, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μια μέρα στη Γη έχει γίνει σταθερά μεγαλύτερη.
Γιατί λοιπόν η ξαφνική αντίστροφη κίνηση;
Από το 2020, η Γη έχει επανειλημμένα σπάσει τα δικά της ρεκόρ ταχύτητας. Η συντομότερη ημέρα που έχει μετρηθεί ποτέ συνέβη στις 5 Ιουλίου 2024, όταν η περιστροφή της Γης ολοκληρώθηκε 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου γρηγορότερα από το συνηθισμένο.
Κοιτάζοντας προς το 2025, οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι οι 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου θα μπορούσαν να είναι οι συντομότερες ημέρες του έτους. Ωστόσο, νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η 10η Ιουλίου κατέκτησε την πρώτη θέση ως η συντομότερη ημέρα μέχρι στιγμής για το 2025, με χρόνο 1,36 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από 24 ώρες.
Στις 22 Ιουλίου, η Γη αναμένεται να ολοκληρώσει την περιστροφή της 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα, γεγονός που την καθιστά δεύτερη με μικρή διαφορά. Εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες προβλέψεις, η 5η Αυγούστου θα είναι περίπου 1,25 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από το συνηθισμένο, αφήνοντας την 22α Ιουλίου ως τη δεύτερη συντομότερη ημέρα του έτους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιτάχυνση μπορεί να επιβραδύνεται. Ο ρυθμός μείωσης της διάρκειας της ημέρας φαίνεται να επιβραδύνεται, αλλά η υποκείμενη αιτία των πρόσφατων αλλαγών στην περιστροφή παραμένει ασαφής.
Η υπερθέρμανση των ωκεανών προβληματίζει όλο τον πλανήτη
Μια μελέτη του 2024 υπέδειξε ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεάζουν την περιστροφή της Γης. Ωστόσο, αντί να οδηγεί την επιτάχυνση, αυτή η ανακατανομή της μάζας μπορεί να την μετριάζει. Ένας πιο πιθανός ένοχος είναι βαθιά κάτω από τα πόδια μας - η επιβράδυνση του υγρού πυρήνα της Γης. «Η αιτία αυτής της επιτάχυνσης δεν εξηγείται», δήλωσε στο Timeanddate.com ο Leonid Zotov, κορυφαία αυθεντία στην περιστροφή της Γης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. «Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι κάτι μέσα στη Γη. Τα ωκεάνια και ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εξηγούν αυτήν την τεράστια επιτάχυνση». Ο Zotov προβλέπει ότι η περιστροφή της Γης μπορεί σύντομα να επιβραδυνθεί ξανά. Αν έχει δίκιο, αυτή η ξαφνική επιτάχυνση θα μπορούσε να αποδειχθεί απλώς μια προσωρινή ανωμαλία στη μακροπρόθεσμη τάση του πλανήτη προς βραδύτερη περιστροφή και μεγαλύτερες ημέρες.
Τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Η διάρκεια μιας μέρας καθορίζεται με ακρίβεια από ατομικά ρολόγια. Όταν η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα ή πιο αργά, αυτές οι διαφορές, αν και μικροσκοπικές, καταγράφονται με ακρίβεια. Ίσως στο μέλλον να χρειαστεί ακόμα και η εισαγωγή ενός «αρνητικού δευτερολέπτου» κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.
Η σημερινή ημέρα είναι πιο σύντομη από το κανονικό και είναι μια φυσική υπενθύμιση ότι ο πλανήτης μας δεν είναι ένα σταθερό ρολόι, αλλά ένα ζωντανό, δυναμικό σύστημα που συνεχώς αλλάζει. Οι μικρές αυτές διακυμάνσεις, παρόλο που δεν τις αντιλαμβανόμαστε άμεσα, δείχνουν τη βαθιά σύνδεση του χρόνου με τις δυνάμεις του σύμπαντος.