Η υπερθέρμανση των ωκεανών προβληματίζει όλο τον πλανήτη

Οι θερμοκρασίες σημείωσαν υψηλά ρεκόρ

Η θερμοκρασία του πλανήτη είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ταλανίζουν την σύγχρονη εποχή. Οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση είναι ορατές και αυτό είναι κάτι που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Εάν είσαι από εκείνους που παρατηρείς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα να γνωρίζεις ότι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται. Το 2023, ο πλανήτης «σημείωσε» τον πιο ζεστό μήνα στην καταγεγραμμένη ιστορία του και ήταν επίσης ο θερμότερος χρόνος συνολικά. Όλα αυτά εντείνουν την ανησυχία μας για όλα συμβαίνουν, αλλά και αυτά που αναμένονται να συμβούν στο μέλλον. Πέρα από τα κυβερνητικά μέτρα, πρέπει να σκεφτεί και ο καθένας από εμάς τη δική του ευθύνη.

H Ισλανδία θυμίζει Μόρντορ και αυτό είναι από μόνο του τρομακτικό

Νέα μελέτη

Γράφοντας στο Nature, ο Xiaoying You έχει νεότερα σχετικά με μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι συγγραφείς της εργασίας γράφουν στην περίληψή τους ότι πέρυσι, «η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) και η περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών άνω των 2000 μέτρων (OHC) έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ».

Οι συγγραφείς της μελέτης συνεχίζουν γράφοντας ότι «ο Ατλαντικός Ωκεανός, η Μεσόγειος Θάλασσα και οι νότιοι ωκεανοί κατέγραψαν το υψηλότερο OHC που παρατηρήθηκε από τη δεκαετία του 1950».

Η θερμότητα ρεκόρ στο νερό συνδέεται άμεσα με τη θερμότητα ρεκόρ στην ξηρά, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Cheng Lijing: «Όσο το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου παραμένει σχετικά υψηλό στην ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να απορροφούν ενέργεια, οδηγώντας στην αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς», είπε ο Τσενγκ στο Nature.

Η θέρμανση του νερού δεν είναι η μόνη επίδραση που είχε η κλιματική αλλαγή στους ωκεανούς. Ένας άλλος επιστήμονας που αναφέρεται στο άρθρο του Nature, ο William Cheung, σημείωσε ότι τα θερμότερα νερά μπορούν επίσης να οδηγήσουν τη θαλάσσια ζωή να μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του ωκεανού. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις ανθρώπινες βιομηχανίες που εξαρτώνται από τα εν λόγω πλάσματα - όπως, ας πούμε, ο αστακός στη Νέα Αγγλία. Η μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα θα ήταν μια σχετικά απλή λύση σε αυτό - αλλά το ερώτημα πώς να γίνει καλύτερα αυτό παραμένει κρίσιμο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved