Το λάθος στην οδήγηση που κάνει τον εγκέφαλό μας να υπολειτουργεί

Και αυτό εξαιτίας ενός κουμπιού.

Οι ζέστες και οι καύσωνες ειδικότερα μέσα στο αυτοκίνητο, είναι από τα χειρότερα που μπορείς να βιώσεις.

Σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα ή αν οδηγείς κοντά σε καυσαέρια που δεν θέλεις να εισπνεύσεις, ίσως πατήσεις το κουμπί της ανακύκλωσης αέρα -ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται κοντά στο κουμπί του κλιματισμού στο ταμπλό σου. Μπορεί λοιπόν αυτό να θεωρείται σωτήριο εκείνη την ώρα, αλλά δεν κάνει και τόσο καλό στον οργανισμό σου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Clay Moss, αν αυτό το κουμπί παραμείνει ενεργοποιημένο για πολλή ώρα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα σου, ειδικά στον εγκέφαλο, οδηγώντας τον στο να «επιβραδύνει». Να παίρνει δηλαδή αποφάσεις πιο αργά, κάτι που μπορεί να είναι μοιραίο σε συνδυασμό με την οδήγηση.

 «Όταν αναπνέεις μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο, το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται αρκετά γρήγορα. Μέσα σε 30 λεπτά ανακύκλωσης, μπορείς εύκολα να ξεπεράσεις τα 12.000 ppm σε διοξείδιο του άνθρακα, σημείο στο οποίο ο εγκέφαλός σου κυριολεκτικά αρχίζει να επιβραδύνεται».

 

 

Αν και τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν κάποια βασική μορφή αερισμού ακόμα και με ενεργή την ανακύκλωση, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να αυξηθούν, ειδικά αν υπάρχουν πολλοί επιβάτες ή αν η διαδρομή διαρκεί πολύ. Τα υψηλά επίπεδα CO₂ μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία, μειωμένη γνωστική λειτουργία και πιο αργά αντανακλαστικά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων.

 «Μπορείς εύκολα να φτάσεις τα 2.500 με 3.000 ppm διοξειδίου του άνθρακα. Εκεί αρχίζεις να νιώθεις υπνηλία, θολούρα και εκνευρισμό».

recycleair

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι, αν και το CO₂ δεν είναι δηλητηριώδες, ο αέρας μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 ppm CO₂, προκαλώντας «αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία» όπως κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης, υπνηλία, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένο καρδιακό ρυθμό.

Οπότε άνοιξε τα παράθυρα, άσε το οξυγόνο να κυκλοφορήσει ώστε να ανανεωθεί ο αέρας και συνέχισε την διαδρομή.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved