Ένα από τα βασικά πράγματα που μαθαίνουμε είναι να μην ακουμπάμε τους αρχαιολογικούς χώρους. Χωρίς υπερβολή θα έλεγε κανείς ότι είναι και δείγμα πολιτισμού πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Παρθενώνα, που είναι ο ναός ο οποίος κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία μνημεία του κόσμου. Βέβαια αυτό δεν αρκεί για όλους και έτσι κάποιοι αποφάσισαν να τον ακουμπήσουν σαν να είναι ένας σύγχρονος σταρ.
Γλυπτά Παρθενώνα: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί τον «δανεισμό» σαν όρο
Όπως όλοι ξέρουμε δεν επιτρέπεται να ακουμπήσεις τον Παρθενώνα, καθώς είναι αρχαιολογικό μνημείο υψίστης σημασίας και προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Τον θαυμάζουμε από κοντά, αλλά απαγορεύεται να έχουμε οποιαδήποτε σωματική επαφή με τον Παρθενώνα για κανέναν λόγο.
Δες εδώ όλα τα σχόλια.
Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει challenge στο TikTok;
Η απαγόρευση αυτή δεν είναι μόνο για λόγους σεβασμού, αλλά και για λόγους προστασίας του εύθραυστου υλικού (κυρίως μαρμάρου) και πρόληψης φθορών. Kαι μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά την προστασία των αρχαίων μνημείων.
Η μέρα που βομβαρδίστηκε η Ακρόπολη
Ωστόσο, ένας αδίστακτος τουρίστας έβαλε το χεράκι του στην κυριολεξία καθώς απάντησε σε challenge για το εάν μπορεί να ακουμπήσει τον Παρθενώνα και ο τουρίστας, το έκανε και το ανέβασε και στο TikTok, προκαλώντας αντιδράσεις.
Σου δίνουμε μία γεύση από τα σχόλια:
«Ηλίθιος. Κρίμα που αυτό που άγγιξε ήταν το νέο γέμισμα από μάρμαρο και όχι μια αυθεντική πέτρα».
«Είναι προφανές ότι το στιλ του είναι γίνε τόσο εκνευριστικός που να σε βλέπουν από περιέργεια. Απλά μην τον βλέπετε. Είναι καλύτερο. Ακόμα και να λες «μην το βλέπετε», τους κάνει να το βλέπουν».
«Ήλπιζα κάπως οι παλιές πέτρες να τον αγγίξουν στο πρόσωπο αντί για το αντίθετο».
«Του έχει πει κανείς ότι οι περισσότερες πέτρες είναι ήδη πολύ παλιές;»
«Είναι ο τύπος τουρίστα που δε θέλουμε στην Ελλάδα».
«Τελείως ηλίθιος».
«Άγγιξα μερικές πολύ παλιές πέτρες. Ξέρεις, όλες οι πέτρες είναι κάπως πολύ παλιές…».
«Θα πάω εκεί για πρώτη φορά σε 2 εβδομάδες και θα φροντίσω να μην αγγίξω τις παλιές πέτρες».