Intime Γιατί οι αγρότες ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα;

Ποιοι είναι οι λόγοι που κατεβαίνουν με τα τρακτέρ μέχρι το Σύνταγμα;

Περίπου 200 τρακτέρ και 5.000 αγρότες με 80 λεωφορεία και Ι.Χ. είναι ο “στρατός” που θα φτάσει μέχρι το Σύνταγμα με αφορμή το παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης. Συγκεκριμένα, τα τρακτέρ που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν απόβαση στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στην Αλαμάνα και αναμένεται να αναχωρήσουν από εκεί το απόγευμα της Δευτέρας ώστε να διανυκτερεύσουν στη Βοιωτία, από όπου, αν και εφόσον τους επιτραπεί, θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα. Παρά τα μπλόκα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι αγρότες δείχνει αποφασισμένοι να το φτάσουν μέχρι τέλους. 

 

 

Τι ζητάνε από την κυβέρνηση

Οι αγρότες ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα (απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) και επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.

Επιπρόσθετα απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές και τέλος μέσω της απόφασής τους λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ενώ από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

 

 

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. «Η Θεσσαλία δεν είναι πείραμα σε συνέδρια για να κάνετε papers. Η Θεσσαλία δεν είναι living lab. Η Θεσσαλία είναι η ζωή μας . Είναι τα χωράφια μας που δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι χρήματα και τι πόρους θα τα ξανακαλλιεργήσουμε . Δεν ξέρουμε από πού θα πάρουμε πάλι τα πρόβατα μας και τα γίδια να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας. Ούτε που θα γίνουν τα μαντριά μας. Δεν ξέρουμε αν τα οπωροφόρα δένδρα θα ξανακαρπίσουν. Απαντήσεις στους πολίτες μου. Αξιόπιστες παρακαλώ».

 

 

Τι απ’ όλα αυτά μπορεί να ικανοποιήσει η κυβέρνηση; Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν μεγάλους ελιγμούς αλλά αυτό δεν ικανοποιεί κανέναν. Όπως και να ‘χει, η Τρίτη είναι μία κακή μέρα αν επιθυμείς να κατέβεις στο κέντρο της Αθήνας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved