Assosiated Press Ο Λάνθιμος, τα Όσκαρ και η κατσίκα του γείτονα

Γίναμε ξανά μάρτυρες του κλασικού ελληνικού φθόνου. Μήπως να αλλάζαμε λιγάκι «ματιά»;

Η ιστορία είναι παλιά και κλασική και εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις που μπορείς να φανταστείς. Ξέρεις, μιλάω για εκείνη την ιστορία που κάτι πέτυχες στη ζωή σου και που κάποιοι από τους γύρω σου «καλοπροαίρετα» πάντα προσπάθησαν να το αποδημήσουν. Μπορεί βασικά να έχει γίνει και διαφορετικά ,να ακούς σε μία παρέα ένα success story κάποιου και να τη σχολιάζει κάποιος άλλος αρνητικά. Ακόμη και σε χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να κάνει και «ενέργειες» εναντίον του. Μα τι θα γίνει πια με την κατσίκα του γείτονα;

 

 

Ποια είναι η ουσία σε όλο αυτό; Ότι όχι μόνο δεν χαιρόμαστε με την επιτυχία κάποιου, που εντάξει αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά δεν την αναγνωρίζουμε καν και ίσα-ίσα προσπαθούμε να την υποβαθμίσουμε. Είναι ένα χαρακτηριστικό της κοινωνίας που μπορείς να το εντοπίσεις σε πολλές περιπτώσεις, που απλά εύχεσαι «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Ουσιαστικά, έχει μετατοπιστεί η προσοχή μας από το εγώ μας και βγάζουμε όλο τον αρνητισμό μας πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο.  Δεν μας νοιάζει τι κάνουμε εμείς για να πετύχουμε ή όχι τους στόχους μας, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο τι θα πάθει η κατσίκα του γείτονα, δηλαδή πώς ΔΕΝ θα προχωρήσει ο «διπλανός».

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωνάζει «πάμε να το πάρουμε»

Παράδειγμα Λάνθιμου

Όπως και να ‘χει η ιστορία με τον Λάνθιμο είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας τέτοιας ιστορίας. Δεν χρειάζεται να χαρείς, γιατί άλλωστε να το κάνεις (; ) Αλλά στον αντίποδα θα μπορούσε να είναι μία ιστορία που τουλάχιστον δεν κάνεις πικρόχολα σχόλια. Είναι απορίας άξιον, πώς αντί να υπάρξει χαρά που κάποιος ομοεθνής σου μπόρεσε να διακριθεί σε αυτό τον βαθμό, να προσπαθείς να υποβαθμίσεις την επιτυχία του. Έχουμε ακούσει ένα σωρό αρνητικά σχόλια για την ταινία -Poor things- από κριτικούς και «θεατές» που δεν την έχουν καν δει. Και αυτά τα σχόλια πολλές φορές μπορεί να είναι απλά κακοπροαίρετα  απλά για να ειπωθούν και να ανυψώσουμε το δικό μας «εγώ».

Όσκαρ 2024: Οι μεγάλοι απόντες φέρουν το γράμμα «D» στο όνομά τους

Δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό του συνόλου, ενός μεγάλου ποσοστού να έχει μία τέτοια συμπεριφορά. Είναι σαν να είναι γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας, πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς και έκφρασης στα πράγματα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεριζωθεί αυτό το «κομμάτι» μέσα από τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να χαρείς με την επιτυχία κάποιου άλλου, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να την υπονομεύεις, δεν θα σε κάνει αυτό να αισθανθείς ανωτερότητα. Δώσε προσοχή στα δικά σου θέματα και προσπάθησε να βελτιώσεις τον εαυτό σου, καθώς με το να κριτικάρεις τον άλλον, χάνεις πολύτιμο χρόνο από τα δικά σου πράγματα. Οπότε άσε την «κατσίκα του γείτονα» και δες πώς μπορείς να εξελίξεις τον εαυτό σου.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved