Και έτσι απλά το ελαιόλαδο μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας

Η χωριάτικη θα αρχίσει να γίνεται πιο φτωχή. 

 

Σήμερα όπως φαίνεται όποιος έχει δύο στρέμματα ελιές έχει εξασφαλίσει το μέλλον του. Και μπορεί αυτή η σκέψη πριν λίγο καιρό να φαινόταν αναχρονιστική, όμως σήμερα δένει άψογα στη νέα τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώνεται. Και για να γίνουμε πιο ακριβείς, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν τους επόμενους μήνες το ελαιόλαδο έφτανε στο ράφι την τιμή των 24 ευρώ/λίτρο.

Αν το καλοσκεφτείς πριν λίγο καιρό με 24 ευρώ δεν έπαιρνες μόνο το λάδι, αλλά τα υλικά για να μαγειρεύεις για δύο εβδομάδες και βάζω μέσα και την χωριάτικη και μια πίτα. Τώρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, αν όντως επαληθευτούν όλα αυτά είναι να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς να φτιάχνουμε λαδερά χωρίς να είναι λαδερά. Μέσα σε όλο αυτό το χάος των αυξήσεων να πούμε ότι γενικότερα δεν πάει πολύ καλά η εστίαση και το φαγητό στην Ευρώπη.

 

 

Η επαναφορά του ΦΠΑ για την εστίαση στη Γερμανία στο 19%, από το 7% που ισχύει μέχρι σήμερα τους φέρνει νέα λουκέτα στα μαγαζιά στην εστίαση. Σε σχετικό ρεπορτάζ, αναφερόταν ότι υπάρχουν προβλέψεις ότι μελλοντικά μόνο οι οικονομικά ευκατάστατοι θα μπορούν να πηγαίνουν σε εστιατόρια, ενώ οι πιο χαμηλές οικονομικές τάξεις θα αρκούνται σε fast food. Θα δείξει. Με βάση όμως τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι απίθανα σενάρια.

Πόσο εύκολο είναι να διασκεδάζεις με μισθούς Ελλάδας;

Επιστρέφοντας σε όσα είπε στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Λεχουρίτης, για την αύξηση των τιμών: «Στην συνάντηση που κάναμε με τον γενικό γραμματέα πριν έρθει ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας, ρωτήσαμε πως είναι δυνατό να αγοράζουν σε άλλες χώρες ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι και τη φέτα σε χαμηλότερη τιμή από ότι οι Έλληνες. Αυτό που μας απάντησε είναι ότι είναι ότι όσον αφορά την φέτα είναι προωθητικές ενέργειες για να μάθουν οι Γερμανοί για παράδειγμα να τρώνε φέτα. Και απαντάμε δέκα χρόνια κάνουμε προωθητική ενέργεια την οποία πρέπει να την πληρώνει ο Έλληνας;», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κος Γιώργος Λεχουρίτης.

Υπολογίσαμε πόσα χρειάζεσαι για να φας σουβλάκια με την παρέα σου

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το λάδι συγκεκριμένα το κακό ξεκίνησε πριν τον Αύγουστο επειδή έβλεπαν ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι βιομηχανίες που είχαν πάρει περσινά λάδια να ανεβάζουν τις τιμές στο ράφι. Η αύξηση της τιμής δεν ξεκίνησε από το σούπερ μάρκετ. Ξεκίνησε από τη βιομηχανία άρα το σούπερ μάρκετ όσο πιο ακριβά αγόραζε λάδι τόσο πιο ακριβά πουλούσε. Σήμερα έφτασε να πωλείται 15 ευρώ το περσινό λάδι. Ακόμα το ελαιόλαδο νέας εσοδείας δεν το έχουμε δει στο ράφι. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα 24 ευρώ το λίτρο. Αν κατά μέσο όρο ο παραγωγός θα πουλήσει κατά μέσο όρο 10 ευρώ χονδρική τιμή και υπολογίσουμε επί τρία θα πάει 30 εγώ εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα στα 24 ευρώ. Πρόκειται για παιχνίδι αισχροκέρδειας».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved