Getty Images / Socrates Baltagiannis / Picture alliance Υπολογίσαμε πόσα χρειάζεσαι για να φας σουβλάκια με την παρέα σου

Και το σύνολο είναι για κλάματα.

Ναι, σίγουρα λέμε όλοι πως το σουβλάκι έχει ακριβύνει και πως πλέον για να φας πρέπει κυριολεκτικά να σου περισσεύουν, αλλά προφανώς είναι άλλο να δίνεις 3 ευρώ για να απολαύσεις μόνος σου ένα πιτόγυρο και άλλο να καλεστείς και να υπολογίσεις πόσα θα δώσετε με την παρέα, αν μαζευτείτε να φάτε ένα βράδυ βλέποντας ταινία.

Με τις πρόσφατε ανακοινώσεις που θέλουν το σουβλάκι να ακριβαίνει (πόσο ακόμα ρε παιδιά;) το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για το αγαπημένο μας εθνικό fast food και πόσο μάλλον αν τα βάζεις κάτω και καλείσαι να υπολογίσεις πόσα θα σκάσεις. Για να δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα. Τι θα πληρώσουν 3 φίλοι που θα αποφασίσουν να φάνε σουβλάκια βλέποντας ταινία; Ας κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο.

 

pitogyrο

 

Μία μερίδα πατάτες για τη μέση κοστίζουν σε ένα ψητοπωλείο -μέση τιμή- περίπου 3,50 ευρώ. Εμείς θα υποθέσουμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα φτηνό με προτηγανισμένη πατάτα που την χρεώνει 3 ευρώ. Έστω ότι ο ένας από τους τρεις φίλους έρχεται πεινασμένος και θέλει δύο πιτόγυρα ή όπως λένε τα αδέρφια μας στη Θεσσαλονίκη σάντουιτς με γύρο. Στην Αθήνα η μέση τιμή είναι από 3 ευρώ και πάνω και πολλές φορές φτάνει 3,70. Εμείς θα κοστολογήσουμε 3.30 το ένα και θα πούμε πως ο φίλος τρώει δύο από αυτά. Ένας άλλος φίλος που κάνει διατροφή αποφασίζει να φάει καλαμάκια κοτόπουλο ή σουβλάκι κοτόπουλο όπως λένε πάλι στη συμπρωτεύουσα. Το ελάχιστο είναι 2 ευρώ. Έστω ότι θέλει να φάει τρία για να χορτάσει. Ο τρίτος δεν πεινάει πολύ και θα παίξει με ένα πιτόγυρο και ένα καλαμάκι επειδή δεν έχει και πολλά λεφτά.

Το συνολικό κόστος που θα δώσουν οι φίλοι είναι 21 ευρώ. Και αυτά σε ένα σουβλατζίδικο με λογικές τιμές, μιας και τα καλαμάκια τα έχουμε δει και 2.50 και 2.70 – ειδικά αν είναι κοτόπουλο. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει και ένα αναψυκτικό ή μια μπίρα και έτυχε να έχει ξεμείνει στο ψυγείο, πάμε εύκολα στα 25 ευρώ. Είναι εξωφρενικό να πρέπει να δώσεις 25 ευρώ για σουβλάκια και πόσο μάλλον αν σκεφτείς πως με άλλον έναν στην παρέα, το κόστος ξεπερνάει τα 30 ευρώ.

 

 

Το σουβλάκι όσο περνάει ο καιρός στην Ελλάδα γίνεται χρυσάφι, οι μισθοί μένουν σταθεροί και με τις νέες ανακοινώσεις του ΦΠΑ ανησυχούμε πως αυτό το πράγμα θα έχει και συνέχεια.

Ελπίζουμε να μην καταλήξουμε να αράζουμε τρώγοντας πασατέμπο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved