Πόσο εύκολο είναι να διασκεδάζεις με μισθούς Ελλάδας;

Πώς οι μαθηματικές εξισώσεις θα σε «σώσουν» από τη σπατάλη.

Όλα έχουν φτάσει στα ύψη, είναι κάτι που λέμε καθημερινά. Το ακούς στις ειδήσεις, το ακούς στη δουλειά, αλλά κυρίως το βλέπεις εσύ όταν υπολογίζεις τα έξοδα της εβδομάδας, που αντιλαμβάνεσαι ότι οι τιμές έχουν ανέβει όσο δεν πάει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ακρίβειας, πόσο εύκολο είναι να μείνεις «πιστός» σε όσα ήξερες; Θα δώσω ένα παράδειγμα. Μπορεί να συνεχίζεις να βγαίνεις με τους ίδιους ρυθμούς; Τα έχω σκεφτεί όλα για να δούμε τα πράγματα όπως είναι χωρίς «χρωματισμούς».

Eίμαι φύσει ρομαντικός άνθρωπος, όμως στα οικονομικά και στην πρακτικότητα των πραγμάτων χρειάζεται ρεαλισμός. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να βγαίνεις και να διασκεδάζεις ή μήπως τελικά το να πηγαίνει κανείς σε ένα μπαρ για ένα ποτό τελικά δεν είναι και τόσο απλό θέμα. Είναι η κουλτούρα μας τέτοια που να μας αρέσει να βγαίνουμε έξω και να θέλουμε να διασκεδάζουμε και η δική μας διασκέδαση συνήθως βρίσκει ταύτιση με το ποτό που θα πιούμε.

Tips για να κάνεις αποταμίευση με τον σωστό τρόπο

Για παράδειγμα, μετά τη δουλειά δεν θα πας για ένα ποτό με τους συναδέλφους; Ας πούμε για ένα ποτάκι που δεν θα είναι ποτέ ένα, θα είναι δύο ή τρία; Αλλά ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε σε ένα μπαρ μετά τη δουλειά, μετά ας πούμε ότι θα πας με τον κολλητό και μετά ας πούμε ότι θα πας με την κοπέλα σου. Με το κορίτσι σου δεν θα πας και για έναν καφέ ή για φαγητό -γιατί και πόσο να πιείς; 

 

 

Πόσο κοστίζει όλο αυτό;

Δεν είναι εύκολο είναι να έχεις κοινωνική και προσωπική ζωή, όταν η ακρίβεια είναι στα ύψη. Και επίσης για να μιλήσουμε σοβαρά, δεν πρέπει να κάνεις και μια αποταμίευση; Συνήθως είναι το 20% του μισθού σου που πρέπει να αποταμιεύεις, ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα 50-30-20 ουσιαστικά μεταφράζεται ως εξής: Έστω ότι έχουμε ένα μισθό των 1000 ευρώ, τα 500 ευρώ θα πάνε σε ό, τι πρέπει να πληρωθεί και τα 300 ευρώ σε προσωπικά σου έξοδα και 200 ευρώ μένουν για αποταμίευση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχεις 300 ευρώ στη διάθεσή σου, που μιλώντας με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται να σου μένουν τόσα πολλά, αφού 500 ευρώ συνήθως είναι το ενοίκιο και από την άλλη δεν θα έχεις άλλους πάγιους λογαριασμούς, όπως ίντερνετ και κινητό; Ας βάλουμε στη εξίσωση και το σούπερ μάρκετ και αυτά είναι τα πολύ βασικά.

Πώς να μην είσαι σπάταλος και να κάνεις αποταμίευση

Και για να είμαστε τελείως ειλικρινείς τα 1.000 ευρώ μισθός δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό σενάριο, αφού οι μισθοί κυμαίνονται γύρω στα 800-900 ευρώ συνήθως. Ένα απλό ποτό κοστίζει 9 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι αν βγεις και πάρεις 2 είναι στα 18 ευρώ, άρα 54 ευρώ την εβδομάδα άρα αν το βάλουμε στις τέσσερις εβδομάδες που έχει ο μήνας είναι 216 ευρώ. Αν σκεφτείς πρακτικά αυτό, θα δεις ότι είναι μείον 216 στα 300 που συνολικά μπορεί να σου μένουν. Οπότε τι συνέπεια έχει αυτό στην αποταμίευση που κάνεις; Μάλλον θα έχει, αφού τελικά θα χρειαστεί να πειράξεις και αυτό το ποσό για να σου βγει ο μήνας.

Συνεπώς, αυτό είναι μία σκέψη ότι τελικά βγαίνεις οικονομικά να είσαι και κοινωνικός και να έχεις και προσωπική ζωή; Αντικειμενικά μιλώντας είναι κάτι δύσκολο, καθώς η αλήθεια είναι δεν υπάρχει και ιδιαίτερη οικονομική άνεση να τα κάνεις όλα. Και πραγματικά, αν το καλοσκεφτείς είναι αρκετά δύσκολο να μπορείς να κάνεις και αποταμίευση και να πληρώνεις λογαριασμούς και να μπορείς να έχεις μία ζωή που να είσαι έξω. 

Αλλαγή νοοτροπίας

Στην προκειμένη σκέφτηκα να βάλω το ποτό ως ένα βασικό έξοδο, όμως είναι πολύ πιο σύνθετα τα πράγματα, αφού για να μπορέσεις να έχεις μια ας πούμε ολοκληρωμένη κοινωνική ζωή θα έχεις και παραπάνω ασχολίες να κάνεις, όπως για παράδειγμα ο κινηματογράφος ή το θέατρο ή ακόμη και να πας για φαγητό. Βέβαια, η αλήθεια είναι έτσι όπως τα υπολογίζω ότι αν σου παίρνει τόσα τότε μάλλον καλύτερα να πας για έναν περίπατο στη γειτονιά σου. Πάρε και την καλή σου και πηγαίνετε μαζί μία βόλτα στο τετράγωνο. Τι πιο ρομαντικό από πασατέμπο στο παγκάκι; Ακραίο παράδειγμα, όμως όντως είμαστε σε φάση αναθεώρησης, προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία που έχουμε στα πράγματα. Όλα μεταβάλλονται τόσο γρήγορα, που είναι λογικό να μην μένουν τα πράγματα που ξέραμε σταθερά. Συνεπώς, μήπως είναι η ώρα της αλλαγής και να αρχίζεις να σκέφτεσαι διαφορετικά τα πράγματα; Ξεκίνα με λιγότερο αλκοόλ, δεν κάνει και καλό στην υγεία. Επίσης, ξεκίνα να πηγαίνεις για επιτραπέζια. Εξάλλου, στα απλά πράγματα βρίσκεται η ευτυχία. 

Φιλική συμβουλή; Κάνε πάντα αποταμίευση, δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved