associated press 3 λόγοι που το φετινό καλοκαίρι είναι πιο καυτό από ποτέ

Το χειρότερο σενάριο είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο δροσερά καλοκαίρια της επόμενης ζωής μας.

Ο καύσωνας «Κλέων» προελαύνει. Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με την ΕΜΥ, 8.200.000 πολίτες θα αισθανθούν στο σώμα τους θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών. Αν και το εν λόγω κύμα ζέστης είναι το πρώτο που χτυπά για φέτος τη χώρα μας, οι ειδικοί αναφέρουν πως αποτελεί γεγονός πως το 2023 αναμένεται «καυτό», με τον Ιούνιο να καταγράφεται ως ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί από το 1979, σύμφωνα με το Climatebook. Και δεν είναι μόνο ο αέρας που ψήνεται αλλά και οι ωκεανοί έχουν υπερθερμανθεί. Τι έχει συμβεί, ωστόσο, και αγγίζουμε θερμοκρασίες που είναι άκρως επικίνδυνες και γιατί υπάρχει ο φόβος πως στο μέλλον αυτό θα θεωρείται ένα... δροσερό καλοκαίρι;

 

 

Θερμικός θόλος

Ο θερμικός θόλος είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής.

Οι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση του θερμικού θόλου με τις θερμοκρασίες των ωκεανών και το φαινόμενο του θαλάσσιου καύσωνα. Πρόκειται για ένα από τα αποκαλούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας για αρκετό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή προκαλεί μια αλυσιδωτή διεργασία που οδηγεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και στην ατμόσφαιρα αλλά και σε μικρά και μεσαία βάθη στη θάλασσα απειλώντας με καταστροφή ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα είτε εξοντώνοντας θαλάσσια είδη χλωρίδας και πανίδας είτε υποχρεώνοντας κάποια είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Οι δέκα κανόνες του αντρικού ντυσίματος στον καύσωνα

Φαινόμενο Ελ Νίνιο

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο ονομάζεται το θερµό θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί µέρος των διακυµάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης. Ο όρος Ελ Νίνιο, που στα ισπανικά σηµαίνει «Το αγόρι», αναφέρεται ουσιαστικά στο Θείο Βρέφος καθώς το φαινόµενο εκδηλώνεται συνήθως με τη μέγιστη έντασή του την περίοδο των Χριστουγέννων στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αµερικής, κοντά στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού.

 

 

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα κύματα καύσωνα πιο ακραία

Ίσως η απλούστερη εξήγηση για όλη αυτή τη ζέστη είναι η κλιματική αλλαγή. Τα αυτοκίνητά μας και τα εργοστάσιά μας έχουν ζεστάνει τον κόσμο κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την αυγή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Είμαστε στον δρόμο για να ξεπεράσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε λίγα χρόνια χωρίς τη δραματική μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και τον πολλαπλασιασμό των τεχνολογιών για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, σύμφωνα με τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο. Αν και αυτή η αύξηση μπορεί να ακούγεται μέτρια, κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολύ πιο πιθανά. Για τους επιστήμονες, οι θερμοκρασίες ρεκόρ δεν προκαλούν έκπληξη. Είναι αυτό που πρέπει να περιμένουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved