associated press Γιατί το «no-spend challenge» στο Tik Tok είναι άκρως παραπλανητικό;

Η νέα τάση που γίνεται viral ονομάζεται «BudgetingTok» και ξεκίνησε με αγαθές προθέσεις αλλά πλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ξέρεις τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τη νέα γενιά; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους, τι τους ευχαριστεί πραγματικά και πώς οραματίζονται το μέλλον τους; Αν όχι, τότε θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα και το κενό που υπάρχει ανάμεσα στις γενιές. Σε περίπτωση που ανήκεις στους millennials και θέλεις να γεφυρώσεις λίγο αυτό το κενό με την Gen Z, τότε το μοναδικό που έχεις να κάνεις είναι να τους παρακολουθήσεις. Και σε περίπτωση που θέλεις να κατανοήσεις πλήρως τον παλμό τους, τότε το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις account στο Tik Tok. Τον «Κινέζικο Δράκο» των social media που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική παγκοσμίως αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Tik Tok έχει γίνει το νέο Instagram, σε μία εποχή που το Instagram αρχίζει και «Facebookίζει».

Μία από τις τάσεις που έχει αναδυθεί το τελευταίο διάστημα είναι εκείνη του «no-spend challenge» ή «BudgetingTok». Με απλά ελληνικά «η τέχνη του να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα». Σε μία εποχή που ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει στα ύψη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για να μειώσουν τα έξοδά της και αποταμειεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Το ράλι των αυξήσεων συνεχίζεται και την ακρίβεια τη συναντάς παντού: Στα ράφια των supermarkets, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα μεταφορικά έξοδα, στα ύψη των ενοικίων, παντού. Η ζωή γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη και η θηλιά της ακρίβειας πνίγει τα νοικοκυριά. Η ζωή στο Tik Tok δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, όπως ακριβώς και το περιεχόμενο που διακινείται εντός της εφαρμογής.

@erinmbooher Elon WHO?? ??? follow for more financial tips ??? #hairstylist #comedy #lgbt #moneysaving ♬ original sound - Erin Booher

Οι συμβουλές για ορθή οικονομική διαχείριση και τα κόλπα ώστε να κρατήσεις περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σου είναι καλοδεχούμενα αλλά η νέα πρόκληση του Tik Tok είναι ελαφρώς διαφορετική. Μάλιστα σε επικίνδυνα περιπλανητικό βαθμό. Το hashtag #nospendchallenge έχει περίπου 100 εκατομμύρια προβολές, αριθμός που μιλάει από μόνος του για την επιρροή που έχει στους χρήστες. Συγκεκριμένα εντός της εφαρμογής θα συναντήσεις video όπου χρήστες προσπαθούν να επιβιώσουν με ακόμη λιγότερα χρήματα από τα βασικά που χρειάζονται. Και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όπως για παράδειγμα η χρήστης Becky που προσπαθεί να επιβιώσει με μία λίρα την ημέρα για μία εβδομάδα. Θυμίζει εκείνες τις εξωφρενικές δίαιτες που έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. «Είτε πρόκειται για φαγητό είτε για χρήματα, αυτή η πολύ περιοριστική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αρκετά διαταραγμένη συμπεριφορά», αναφέρει η οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Five Steps to Financial Wellbeing», Clare Seal.

@beckysbazaar got any tips for us for day 5?? #toogoodtogo #moneysavingtips #moneysaving #carboot #charityshop #povertyline #foodtok #foodchallenge #challenge #foodwaste #cheapliving ♬ Happy Positive Ukulele - 3 Minutes (Upbeat, Background, Corporate) - MPmedia

Μετατρέποντας τη φτώχεια σε πρόκληση

Εδώ υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι συμβουλές για οικονομία. Αλλά το γεγονός πως η φτώχεια γίνεται πρόκληση και τάση για άτομα τα οποία δεν έχουν κατανόηση του τι σημαίνει να ζεις κάτω από το όριο. Όπως εξηγεί η Lindsay Bryan Podvin, αυτές οι προκλήσεις βλέπουν τους δημιουργούς να παίζουν με τη φτώχεια.​ «Δεν γνωρίζουν πραγματικά τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ζουν με πενιχρά μέσα. Σχεδόν αντιγράφουν κάποιον που δυσκολεύεται οικονομικά και μετατρέπουν τον τρόπο ζωής του σε παιχνίδι, κάτι που είναι πραγματικά απεχθές».

Εσύ θα πλήρωνες για το πολυπόθητο μπλε τικ σε Facebook και Instagram;

Ταυτόχρονα το να σχολιάζεται ως ένα βήμα για να γίνουμε δημοσιονομικά υπεύθυνοι, απαλλάσσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της και μεταθέτουμε την ευθύνη προς την κοινωνία που αντιμετωπίζει με σκληρό τρόπο την τρέχουσα κρίση. Είναι μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας και το αφήγημα των νεοφιλελεύθερων πως δεν ευθύνεται το σύστημα που είσαι φτωχός αλλά εσύ ο ίδιος που δεν προσπαθείς αρκετά. Η προσοχή μας πρέπει να εστιάζεται στους συστημικούς παράγοντες που προκαλούν τον όλεθρο στα οικονομικά των ανθρώπων, όπως οι μιθοί πείνας, η ακρίβεια και η διαφθορά. Είναι μια αφήγηση που πρέπει επειγόντως να αμφισβητηθεί, αντί να διαιωνιστεί στο διαδίκτυο.

Ίσως το επόμενο viral στο TikTok θα έπρεπε να είναι το αίτημα για καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι μία αποθέωση της φτωχοποίησής μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved