All Quiet on the Western Front: Γιατί αυτό το Όσκαρ μπορεί να αλλάξει το διεθνές σινεμά

Το γερμανικό αντιπολεμικό έπος ανοίγει τον δρόμο και για άλλες χώρες να δείξουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Το Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία σπάνια προκαλεί συζητήσεις για αδικίες και ακόμα και όταν έχει υπάρξει κάποιου είδους πολιτική, μάλλον γεωπολιτική, σκοπιμότητα, συνήθως το κερδίζει η καλύτερη μεταξύ αυτών. Η φετινή απονομή δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη και το All Quiet in the Western Front ήταν μια πανάξια υποψηφιότητα, ακόμα και κόντρα στις χολιγουντιανές παραγωγές. 

Το βιβλίο του Erich Maria Remarque πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να καταφέρει να γίνει mainstream. Επιβίωσε από τη ναζιστική λογοκρισία και δύο αμερικανικές απόπειρες να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, με τη μία να περιορίζεται στη μικρή τελικά, αλλά μόλις πριν από λίγους μήνες είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και να την ακούσουμε στη γλώσσα της.

 

 

Οι λόγοι για τους οποίους η γερμανική οπτική υστερεί σημαντικά σε πολιτιστικό αποτύπωμα σε σχέση με την αγγλοαμερικάνικη, σε ότι αφορά τη διήγηση αμφότερων των Παγκοσμίων Πολέμων, για ευνόητους λόγους φυσικά. Όμως ειδικά ο Α’ ΠΠ έχει σημαντικό έλλειμμα, ακόμα και από την πλευρά των νικητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αγγλία πολλοί ήταν οι νέοι που έμαθαν για το συλλογικό τραύμα του πολέμου των χαρακωμάτων μέσα από τα flashbacks του Thomas Shelby στους Peaky Blinders και το PTSD του, shell shock όπως το έλεγαν τότε. 

Η επιτυχία του All Quiet on the Western Front δεν αφορά όμως μόνο τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν εξαντλείται στη νέα τάση των αντιπολεμικών πολεμικών ταινιών με τους ανώνυμους αντιήρωες. Δεν είναι ένα ακόμα Dunkirk ή Saving Private Ryan, αλλά είναι μια μη αγγλοαμερικανική ιστορία που αξίζει να μαθευτεί. 

Η μεγάλη επιστροφή του Brendan Fraser 

Κάπου εδώ μπαίνουν στην εξίσωση οι πλατφόρμες streaming οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για τα μύρια όσα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μόνο καλό έκαναν. Το Netflix έχει φτιάξει ένα διεθνές δίκτυο παραγωγών μέσα από το οποίο σχεδόν κάθε χώρα μπορεί να στήσει ταινίες με καθαρά εθνικό περιεχόμενο. Ειδικά οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, αλλά και άλλα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που είναι μεν σπουδαίας σημασίας, αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν ποτέ διεθνή ζητήματα με την ευκολία που το κάνουν τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Αμερική, έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία τώρα. 

 

 

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Netflix δείχνει και στον πιο αδαή ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι μόνο η απόβαση στην Νορμανδία και το Pearl Harbor. Η δολοφονία του JFK δεν ήταν η μοναδική πολιτική δολοφονία που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και άλλες τέτοιες ιστορίες κρύβονται στις διεθνείς παραγωγές του Netflix.

Θυμάστε το παιδάκι από τον Indiana Jones και το Goonies; Πήρε Όσκαρ χτες

Η μεγάλη διαφορά που έκανε το All Quiet on the Western Front σε αυτή τη μόδα, είναι ότι κατάφερε να βάλει στοιχεία blockbuster και ουσιαστικά να κάνει μια ευρωπαϊκή ταινία που εκτός από καλό σενάριο και ερμηνείες, να έχει και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που να τη βάλουν στη shortlist των Όσκαρ, όχι μόνο για την κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών. 

 

 

Τώρα που η χρηματοδότηση τέτοιων ταινιών είναι πιο εύκολη από ποτέ, έχει καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, εντός κι εκτός συνόρων παραγωγής, και η Ακαδημία έχει στρέψει την προσοχή της, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το φαινόμενο θα γιγαντωθεί. Ίσως δούμε και μια ελληνική παραγωγή τέτοιου μεγέθους τώρα που έχουν αρχίσει να γυρίζονται μεγάλες ταινίες στην Ελλάδα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved