associated press / invision To Everything Everywhere All at Once πήρε όσα Όσκαρ άξιζε ο τίτλος του

Η 95η τελετή του μεγαλύτερου θεσμού κινηματογραφικών βραβείων σημαδεύτηκε από έντονο πολιτικό χρώμα και μια αίσθηση reunion.

O τίτλος της ελληνικής διανομής «Τα πάντα όλα» μπορεί να ακροβατεί μεταξύ του κριντζ και της σπάνια σωστή μετάφρασης, ωστόσο αυτό δεν την επηρέασε από το στεφθεί ως η ταινία της χρονιάς. Συνολικά το EEAO, όπως είναι πλέον γνωστό, πήρε 7 αγαλματίδια στο σύνολο, μεταξύ αυτών και της καλύτερης ταινίας. 

Η Michelle Yeoh ήταν η πρώτη αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου, ενώ το Β΄ανδρικού πήγε πανάξια στον Ke Huy Quan μετά από αποχή δεκαετίων από τα Όσκαρ. Ένα από τα πιο ουσιώδη Όσκαρ σε επίπεδο συμβολισμού που έχουν δοθεί, μιας και ο Quan είχε ξαναεμφανιστεί σε αυτή την τελετή όταν ήταν 12 ετών για το Indiana Jones, όμως έκτοτε πάλεψε αρκετά για να συνεχίσει να δουλεύει σαν ηθοποιός λόγω δυσκολιών που αντιμετώπιζε στο Χόλιγουντ λόγω καταγωγής.

 

 

Το Β’ γυναικείου ρόλου δεν θα μπορούσε να μην το πάρει η αειθαλής Jamie Lee Curtis η οποία ευχαρίστησε συγκινημένη τους γονείς της για αυτό το βραβείο σαν να ήταν πρωτοεμφανιζόμενη. Το Everything Everywhere All at Once έμπλεξε αριστοτεχνικά το χιούμορ με την επιστημονική φαντασία σε μία κλασική μεταναστευτική ιστορία, δίνοντας μια διαφορετική ματιά και αφήγηση στην παρουσία των Asian Americans στη χώρα. Από τα στερεοτυπικά πλυντήρια που έχουν αυτοί οι μετανάστες, μέχρι την ανακάλυψη παράλληλων συμπάντων, το EEOA φάνηκε να ταρακουνάει για λίγο το σοβαροφανή θεσμό των Όσκαρ.

 

 

Σε μια συνέχεια των πολιτικών βραβεύσεων, το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ πήρε το «Ναβάλνι» που αφηγείται την ιστορία της δηλητηρίασης του ομώνυμου Ρώσου ακτιβιστή, ενώ το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, δόθηκε πάρα πολύ άξια στην υπερπαραγωγή του Netflix «All Quiet on the Western Front» ανοίγοντας μια νέα κινηματογραφική εποχή σε πολλά επίπεδα. 

 

 

Το The Whale πήρε δύο βραβεία, τα πιο άξια που θα μπορούσε να πάρει. Η ταινία που σημαδεύτηκε από τη μεγάλη επιστροφή του Brendan Fraser του πρόσφερε το Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου, ωστόσο η ταινία του Αρονόφσκι που δίχασε κοινό και κριτικούς, δεν κατάφερε να πάρει κάτι παραπάνω από το ‘Οσκαρ μακιγιάζ για την εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Fraser. Αναλυτική στη συνέχεια τα βραβεία όπως απονεμήθηκαν στην 95η τελετή. 

 

Καλύτερη ταινία

Everything Everywhere All at Once

Α΄ανδρικός ρόλος

Brendan Fraser, The Whale

Α΄γυναικείος ρόλος

Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Σκηνοθεσία

Everything Everywhere All at Once, Daniel Kwan and Daniel Scheinert

Πρωτότυπο σενάριο

Everything Everywhere All at Once

Διασκευασμένο σενάριο

Women Talking

Β΄ανδρικός ρόλος

Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once

Β΄γυναικείος ρόλος

Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Καλύτερο ντοκιμαντέρ

Navalny

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους

An Irish Goodbye

Καλύτερη φωτογραφία

All Quiet on the Western Front

Καλύτερο μακιγιάζ/Κομμώσεις

The Whale

Καλύτερα κοστούμια

Wakanda Forever

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία

All quiet on the Western Front (Germany)

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

The Elephant Whisperers

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

Καλύτερος σχεδιασμός παραγωγής/σκηνογραφία

All Quiet on the Western Front

Καλύτερη μουσική

All Quiet on the Western Front

Καλύτερα οπτικά εφέ

Avatar: The Way of Water

Καλύτερος ήχος

Top Gun: Maverick

Καλύτερο τραγούδι

Naatu Naatu – RRR

Καλύτερο μοντάζ

Everything Everywhere All at Once



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved