Associated Press O Ke Huy Quan «σκόραρε» ένα ανέλπιστο Όσκαρ μετά από 40 χρόνια απουσίας

Κάποτε ήταν το παιδί που όλοι αγαπήσαμε σε ταινίες όπως Indiana Jones και Goonies, τώρα έρχεται ξανά στο προσκήνιο για να κερδίσει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού.

Αν σου έλεγε κάποιος τότε πως αυτό το ισχνό παιδάκι με το σπαστικό γέλιο και το πρόσωπο που σου προκαλούσε εκρήξεις θετικής ενέργειας θα κέρδιζε σήμερα το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου, μάλλον θα έλεγες πως δεν είναι με τα καλά του ακριβώς. Και ξαφνικά, το παιδί που είδαμε στο πλάι του Χάρισον Φορντ στο Indiana Jones και μέσα στην τρελή παρέα των Goonies, εξαφανίζεται για σχεδόν 40 χρόνια από τις οθόνες μας και τις major παραγωγές. Αλήθεια, τον είχε ξεχάσει ακόμη και ο ίδιος ο θεός τον άνθρωπο, εγώ προσωπικά νόμιζα πως ίσως να μην ζούσε καν. Κι όμως, έκανε την επανεμφάνιση του τόσο δυναμικά που κυριολεκτικά τα σάρωσε όλα.

Όσκαρ 2023: Η κινηματογραφική ανάσταση του Brendan Fraser

Τα λόγια του ίδιου του Quan είναι συγκλονιστικά και συγκινούν: «Το ταξίδι μου ξεκίνησε σε μια βάρκα», είπε ένας δακρυσμένος Quan, τώρα 51 ετών, που γεννήθηκε στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Πέρασα ένα χρόνο σε έναν καταυλισμό προσφύγων και με κάποιο τρόπο κατέληξα εδώ στη μεγαλύτερη βιομηχανία ταινιών του κόσμου, το Χόλιγουντ. Λένε ότι τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν μόνο στις ταινίες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου συμβαίνει. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο!».

 To Everything Everywhere All at Once πήρε όσα Όσκαρ άξιζε ο τίτλος του

 
 

Μπορεί να μας ακούγεται κάπως ουτοπικό αυτό που λέει ο Quan, γι’ αυτόν όμως όντως αντιπροσωπεύει αυτό ακριβώς, το πως μία χώρα μπορεί να σε θάψει για πάντα αλλά τελικά να σε αναστήσει ξανά. Ο Quan αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το σινεμά γιατί στην ηλικία των 20 δεν υπήρχαν στην αγορά ρόλοι για Ασιάτες, κι αυτό λέει πολλά για τον ρατσισμό της εποχής στο Χόλυγουντ. Εκείνη την εποχή μάλιστα είχε αναγκαστεί να αλλάξει και το όνομα του – κι αυτό δείχνει μόνο το πόσο απελπισμένος ήταν για κάποιο ρόλο – σε Jonathan Quan.

O Quan όμως δεν άφησε αυτό που αγαπούσε, δηλαδή το σινεμά, σπούδασε κινηματογράφο στο USC και άρχισε να εργάζεται σαν βοηθός χορογράφου για ταινίες όπως X-Men και σαν βοηθός σκηνοθέτη του Wong Kar-Wai στο 2046.

 

 
 

Με το Όσκαρ αυτό, ο Quan γίνεται μόλις ο δεύτερος Ασιάτης ερμηνευτής που κέρδισε στην κατηγορία δεύτερου ηθοποιού, μετά τον Haing S. Ngor στο The Killing Fields το 1985. Όπως ο εκλιπών γεννημένος στην Καμπότζη Ngor, ο Quan, ο οποίος γεννήθηκε στο Βιετνάμ, είναι Κινέζος. Οι μόνοι άλλοι Ασιάτες που κέρδισαν Όσκαρ υποκριτικής είναι οι Yul Brynner (ο οποίος ήταν εν μέρει ρωσικής και μογγολικής καταγωγής), ο Ben Kingsley (ο πατέρας του ήταν Ινδός) και ο F. Murray Abraham (η οικογένεια του οποίου κατάγεται από τη Συρία).

Ο Quan εμφανίστηκε στα Όσκαρ με πολλούς από τους παλιούς του συνεργάτες όπως είναι ο Jeff Cohen από τα Goonies (Chunk) ο οποίος πλέον είναι δικηγόρος για ηθοποιούς, όπως επίσης μαζί του στη βραδιά ήταν και ο ίδιος ο Steven Spielberg.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved