Για πολύ λίγο ο Hans Gruber της καρδιάς μας ίσως να μην υπήρχε ποτέ

Ο Alan Rickman λίγο έλειψε να μην δεχθεί το ρόλο του εμβληματικού κακού στο Die Hard.

Οι περισσότεροι τον θυμούνται σαν τον Severus Snape από το Harry Potter, και δεν τους αδικούμε μιας και από εκεί έγινε τεράστιος. Όμως οι πιο ψαγμένοι τον θυμούνται σαν τον εμβληματικό κακό στο Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει. Ο Alan Rickman παραλίγο όμως να μην πάρει το ρόλο του πολύ κακού για να ζήσει πέρα από μία ταινία, Hans Gruber. Μπορεί ο Rickman να έγινε γνωστός στον κόσμο παίζοντας εκείνον τον παράξενο και περίεργο μάγο, αυτοί όμως που ξέρουν μπορούν να πουν πως γνώριζαν την πολύ στάνταρ φάτσα του Rickman από το 1988, τότε δηλαδή που βγήκε για πρώτη φορά στο σινεμά το Die Hard.

 

 
 

Το «Die Hard» μου έμαθε πώς να είμαι ένας γνήσιος cowboy τα Χριστούγεννα

Ποιος δεν θυμάται τον επικό αυτόν κακό τύπο που κρατάει όμηρο τη γυναίκα του πολύ μάτσο John McLane; Μάλλον η φάτσα του είναι από τις πιο εμβληματικές εκεί έξω μέχρι και σήμερα, ακόμη και μετά τον θάνατο του. Ουσιαστικά ο Rickman βρέθηκε σχεδόν κατά λάθος στο σετ του Die Hard, κάπως οι παραγωγοί έψαχναν ένα νέο ταλέντο, μια νέα φάτσα και βρήκαν τον Rickman που εκείνη την περίοδο είχε σκάσει φρέσκος στο LA ψάχνοντας την τύχη του στην βιομηχανία του θεάματος. Στην αρχή όμως ο Rickman δεν γούσταρε καθόλου να παίξει σε μία action ταινία. Πραγματικά δεν του άρεσε καθόλου η ιδέα.

 

 
 

Τελικά ο ίδιος ψήθηκε να παίξει το ρόλο μόνο και μόνο γιατί θεώρησε πως ο χαρακτήρας του, παρόλο που ήταν πιο κακός κι από τον διάβολο, ήταν πολύ αστείος κι έξυπνος. Επίσης, όπως ο ίδιος ο Rickman είχε δηλώσει σε συνέντευξη του, θεωρούσε πως η ταινία ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, δεδομένου πως οι μαύροι χαρακτήρες στο σενάριο ήταν όλοι πολύ μπροστά. Με λίγα λόγια ο Rickman γούσταρε που οι σεναριογράφοι συμπεριφέρθηκαν με πολύ ανοιχτό μυαλό ενάντια στον ρατσισμό στην Αμερική. Και όντως οι χαρακτήρες των Reginald Vel Johnson ως Sgt. Al Powell και De’voreaux White σαν Argyle ήταν κυριολεκτικά πολύ μπροστά.

 

 
 

Έτσι βασικά χρωστάμε τον Hans Gruber της καρδιάς μας στους σεναριογράφους που ήταν πολύ ανοιχτόμυαλοι και χώρεσαν πολύ χιούμορ μέσα στους χαρακτήρες της ταινίας. Επίσης ο Rickman έβαλε χέρι και στον ενδυματολόγο και τον έπεισε να βάλει κουστούμι αντί για την χακί στολή που προοριζόταν να φορέσει στο αρχικό σενάριο. Ο ίδιος ο Rickman επέμενε πως ο χαρακτήρας του θα ήταν πολύ πιο αποδοτικός με κουστούμι και όντως έχει δίκιο. Ποιος δεν θυμάται αυτό το μαύρο κουστούμι του Hans Gruber; Σημείο αναφοράς για τον κάθε κακό που θα ακολουθούσε εκείνη την εποχή στο σινεμά.

Το Die Hard χρωστάει πολλά στον Bruce Willis για την ενσάρκωση του John McLane, χρωστάει όμως άλλα τόσα στον ένα και μοναδικό κακό του, τον σατανικότατο Hans Gruber της καρδιάς μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved