Goodfellas: 8 μεγάλα μαθήματα που μας έμαθε η ταινία για την ζωή

''Never rat on your friends and always keep your mouth shut''.

Για πολλούς το Goodfellas είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη, γκανγκστερική ταινία όλων των εποχών.  Ο λόγος που αγαπούμε μέχρι σήμερα την ταινία του Martin Scorsese, είναι πως εκτός από κινηματογραφικό έπος υπήρξε και μεγάλο σχολείο. Για όλα όσα συμβαίνουν εκεί έξω καθημερινά για την ίδια σου την ζωή.

Μαζέψαμε τα σημαντικότερα μαθήματα της ταινίας που διδαχτήκαμε από αυτή και τα ξαναβάζουμε κάτω. Για να τα θυμόμαστε και εμείς οι ίδιοι.

 

Μην προδώσεις ποτέ τους φίλους σου

 

 

Αν είσαι από τους άντρες που η «φιλία» δεν είναι απλά μία λέξη αλλά που πράγματι σημαίνει κάτι, γνωρίζεις ήδη το πρώτο μάθημα του Jimmy Conway στον Henry: μην δώσεις του φίλους σου και έχε πάντα το στόμα σου κλειστό. Ακόμη και αν τα βρεις σκούρα, αν για οποιονδήποτε λόγο σε απειλήσουν στη δουλειά ή και στη ζωή, η μόνη κίνηση που δεν πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις τους φίλους σου. Αν είναι αληθινοί, είναι οι μόνοι που θα σταθούν στο πλευρό σου για να αντιμετωπίσεις την κρίση. Οι άντρες τιμάμε τις φιλίες μας. Φρόντισε να το θυμάσαι αυτό.

 

Μην επιλέγεις ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία από την δική σου

 

 

Ότι ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και διαφορετικός, είναι ένα θέμα. Το να βρίσκεις όμως ανθρώπους που να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το δικό σου, είναι κάτι το τελείως αλλιώτικο. Στο τέλος της ημέρας, θέλεις ανθρώπους που θα είναι μεν διαφορετικοί, αλλά θα μοιράζονται κοινούς στόχους και ανησυχίες μαζί σου. Οπότε σε μέρη όπως η δουλειά, μην βιαστείς να επιλέξεις να συνεργαστείς με τους πρώτους ανθρώπους που θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Η δημιουργία των ομάδων, των σωστών ομάδων, τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή είναι συνώνυμο της επιτυχίας.

 

Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά

 

goodfella10

 

Οι αντίπαλοί σου έχουν στο νου ένα πράγμα. Να σε βγάλουν έξω από τα όρια σου. Αυτό το τελευταίο ωστόσο θέλει μία σωστή ισορροπία. Είναι άλλο να μην ενδίδεις σε προκλήσεις και είναι άλλο να αφήνεις τον κόσμο να σε προσβάλλει. Αν είσαι έξυπνος, θα ξέρεις πως τα νεύρα οδηγούν πάντα στο να ξεφεύγεις και να χάνεις τον έλεγχο της κατάστασης. Ένας πραγματικός άντρας, ξέρει πως όσα λέγονται λεκτικά δεν έχουν καμία αξία αν δεν ακολουθούν πράξεις μετά τις κουβέντες.

 

Οι εχθροί σου έρχονται πάντα χαμογελώντας

 

 

Ο Henry το είπε για τους δολοφόνους, αλλά η ατάκα αυτή κρύβει μεγάλες αλήθειες για την ζωή. Δεν λέμε να είσαι καχύποπτος με κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις, αλλά το ότι πρέπει να προσέχεις τον κόσμο που σου χαμογελάει πολύ, είναι μία τεράστια αλήθεια. Ακόμη και αν δεν το άκουσες μέσα από το Goodfellas. Να μην εμπιστεύεσαι εύκολα και να έχεις πάντα υπόψιν, ότι αυτοί που σου δίνουν πολύ εύκολα το χέρι, πολύ πιθανόν να κρύβουν φίδια στο μανίκι τους.

 

Επέλεξε πότε θα δράσεις

 

 

Δεν είναι το να μην αντιδράσεις. Είναι να ξέρεις το πότε θα το κάνεις. Να μην ξεχνάς ποτέ, να θυμάσαι τις αδικίες και να είσαι έτοιμος να πάρεις το αίμα σου πίσω γι’ αυτές όταν το επιτρέψει η περίσταση και ο χρόνος. Οποιαδήποτε τύπου υποχώρηση στην πραγματική ζωή είναι αδυναμία και κανείς δεν χρειάζεται να το δει αυτό. Φρόντισε να τους το θυμίζεις ώστε να μην το ξεχνούν. Ήσουν εκεί, άκουσες και τώρα θα δράσεις.

 

Μην στέκεσαι ποτέ αμέτοχος

 

goodfella4

 

Μπορεί τα αφεντικά σου, οι φίλοι σου, η οικογένεια σου, όλοι, να μην συμφωνούν με τις απόψεις σου, αλλά υπάρχει μία παγκόσμια αλήθεια σε αυτό: ο άνθρωπος που υποστηρίζει τα όσα πιστεύει, έχει πάντα το σεβασμό των άλλων. Αν δεν τον σέβονται, τουλάχιστον τον έχουν ως υπολογίσιμο και είναι πολύ καλύτερο από το να περνάς απλά απαρατήρητος. Έχεις μία άποψη; Πες τη. Μην κάθεσαι αμέτοχος περιμένοντας να κουνηθεί ένα μαγικό ραβδί που όλοι θα καταλάβουν τι υποστηρίζεις.

 

Μην μιλάς σε κόσμο που κουτσομπολεύει

 

goodfella12

 

Σε περίπτωση που ήδη ξέχασες τον κανόνα να κρατάς πάντα το στόμα σου κλειστό, θυμήσου τον με αυτό εδώ. Αν προσέχεις ούτως ή άλλως, έχε το νου σου να μην λες τίποτα σε ανθρώπους που μιλούν δεξιά και αριστερά. Ανακατώνουν πάντα τα πράγματα και δεν βγαίνει ποτέ τίποτε καλό από ένα μήνυμα που διαδίδεται συνεχώς – και κατά πάσα πιθανότητα με τον λάθος τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, πρόσεχε πάντα που μιλάς.

 

Να έχεις πάντα εναλλακτικό σχέδιο

 

 

Οι περισσότεροι λένε γι’ αυτό ότι είναι κούφια λόγια. «Πώς να έχω σχέδιο Β’ σε περίπτωση που χάσω την δουλειά μου ή με αφήσει το κορίτσι». Δεν απαντάμε καν για το δεύτερο. Στο πρώτο όμως και για όλα όσα έχουν να κάνουν με την καριέρα και την ζωή σου, η απάντηση είναι μία: γνωριμίες. Αν είσαι αληθινός και οι άλλοι ξέρουν ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν, θα σε πάρουν με το μέρος τους με την πρώτη ευκαιρία. Το σχέδιο Β’ είναι όλοι εκείνοι που κερδίζεις με το μέρος σου επειδή έχεις αρετές. Αρκεί να πιστεύεις σε αυτές και να μην είσαι ψεύτικος.  

 

Tα χώνεψες όλα; Ωραία. Και τώρα θυμίσου τις μεγαλύτερες στιγμές της ταινίας στις παρακάτω φωτογραφίες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved