pexels Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» είναι το μέρος όπου γεννιούνται οι πιο δυνατοί σεισμοί

Η περιοχή με τους περισσότερους σεισμούς στον κόσμο μοιάζει σαν να έχει βγει από άλλο πλανήτη. 

Η Τουρκία και η Συρία πρόσφατα συγκλόνισαν τον κόσμο μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από τους αμείλικτους σεισμούς. Πάνω από 10.000 άνθρωποι χάθηκαν στα ερείπια και οι αρχές συνεχίζουν να βγάζουν ανθρώπους από τα χαλάσματα σε μία δραματική εξέλιξη, που δεν είναι δα και τόσο μακριά μας. Αν μας έχει διδάξει κάτι η ιστορία, είναι πως οι σεισμοί είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να ισοπεδώσει πόλεις ολόκληρες και να ενεργοποιήσει ακόμη και τσουνάμι μέσα στην θάλασσα. Η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ έντονη σεισμογενής ζώνη, όπως ακριβώς και η Τουρκία, σαν Έλληνες έχουμε μάθει να...σεβόμαστε τους σεισμούς και να τους φοβόμαστε, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που ένας καταστροφικός σεισμός έχει χτυπήσει τη χώρα μας.

 

 
 

Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη όπου εκεί γίνονται σχεδόν καθημερινά πολύ έντονοι και μεγάλοι σεισμοί. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να μας περάσει από το μυαλό, κι όμως αυτή η τοποθεσία υπάρχει. Ένας τόπος που κυριολεκτικά δονείται συνέχεια. Η ονομασία του τα λέει όλα: Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή που περιτριγυρίζεται από 3 ηπείρους. Περιβάλλεται από την Αργεντινή, τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. 

 

 
 

Εσένα πού σε βρήκε ο σεισμός του Σεπτέμβρη του 1999;

Η ακτογραμμή της περιοχής όμως δεν σταματάει εκεί, πιάνει και άλλα μέρη από άλλες ηπείρους. Πιάνει από την περιοχή των νησιών της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Σιγκαπούρης, της Παπούα Νέας Γουινέας, των Νήσων Σολομώντα, της Σαμόα και της Νέας Ζηλανδίας. Είναι όντως μία τεράστια περιοχή.

 

 
 

Σεισμός: Πως θα προφυλαχθείτε από το ξύπνημα του Εγκέλαδου

Για να μιλήσουμε όμως με ποσοστά και αριθμούς θα πούμε πως εκεί συμβαίνουν το 90% των δονήσεων όλου του κόσμου και οι δονήσεις αυτές είναι πολύ πιο έντονες από τις συνηθισμένες. Μία τέτοια πολύ μεγάλη δόνηση άλλωστε χτύπησε κάποτε την Ιαπωνία και συγκεκριμένα το 2011, όπου και 15.000 άνθρωποι πέθαναν. Μάλιστα στην ίδια περιοχή βρίσκει κανείς και τρία από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη.

Η τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα έγκειται στο γεγονός πως εκεί τέμνουν οι τεκτονικές πλάκες του πλανήτη.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved