Λευτέρης Παρτσάλης 24 φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής των πυρκαγιών

Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ της DPG Digital Media, Λευτέρης Παρτσάλης, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των πυρκαγιών και κατέγραψε τις προσπάθειες κατάσβεσης και το επιμύθιο της φωτιάς.

Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ στην ιστορία των κλισέ από το κινέζικο ρητό ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Το βάθος αυτής της ρήσης μπορούμε να το αντιληφθούμε στην ολότητά του μόνο στην αποτύπωση μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Ένα στιγμιότυπο τομή στον ρου της ιστορίας. Μετά από αυτό τίποτα δεν θα είναι και πάλι ίδιο και είναι πολλές οι φορές που ούτε χίλιες λέξεις δεν αρκούν. 

Από την άλλη υπάρχουν εκείνες οι στιγμές τις καταστροφής που δεν είναι ότι οι λέξεις δεν αρκούν, αλλά ότι δεν μπορούν. Δεν μπορούν ούτε από το στόμα να βγουν, αλλά ούτε και τα δάχτυλα να τις πληκτρολογήσουν. Ο εγκέφαλος αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής, πόσο μάλλον να το εκφράσει. Αυτή είναι και η σπουδαιότητα του φωτορεπορτάζ σε αυτές τις περιπτώσεις. Χωρίς λόγια παίρνουν μία στιγμή και την μεταφέρουν στην αιωνιότητα σαν υπενθύμιση. 

 

 

Υπενθύμιση της καταστροφής που θα μας στοιχειώνει για πάντα και θα μας θυμίζει τις πράξεις και τις παραλείψεις όλων όσων τις επιτρέψαμε. Αυτά τα 24 στιγμιότυπα είναι ενδεικτικά μιας καταστροφής που θα θυμόμαστε για πάντα. Γιατί είναι μια καταστροφή που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

Ο Λευτέρης Παρτσάλης είναι φωτορεπόρτερ της DPG Digital Media και έχει βραβευτεί πολλές φορές για την καταγραφή των γεγονότων με τη φωτογραφική του μηχανή. Έχει τιμηθεί με έπαινο του θεσμού #PRESS_photostories για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2019 και το 2020 για τα φωτορεπορτάζ του για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη Μόρια και για την καταγραφή της επίπτωσης του πανδημικού lockdown στην καθημερινότητα των πολιτών.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved