Associated Press Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί τελευταία;

Θα μας έρθει ο ουρανός στο κεφάλι ή κάτι άλλο παίζει;

Κάθε τόσο τελευταία νιώθουμε κι έναν σεισμό. Πρέπει αυτό το γεγονός όμως να μας κάνει να σκεφτούμε πως ίσως κάποια μέρα γίνουμε κι εδώ στην Ελλάδα σαν την Ιαπωνία; Οι επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρελαινόμαστε. Οι ίδιοι λοιπόν μας βεβαιώνουν πως βρισκόμαστε σε μία χώρα που είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνει συχνά σεισμούς. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη, οπότε η συχνότητα με την οποία γίνονται οι σεισμοί δεν είναι ένας ανησυχητικός παράγοντας. Μας φαίνεται αρκετά δύσκολο να μην το σκεφτόμαστε, ιδιαίτερα αν έχει κάποιος κάποια μεγάλη φοβία στο “κούνημα”.

Tα πιο κλισέ ποσταρίσματα που θα δεις στο ίντερνετ μετά από σεισμό

 
 

Οι ειδικοί σεισμολόγοι σημειώνουν ότι δεν είναι απαραιτήτως κακό να καταγράφονται σεισμοί μέχρι 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διότι εκτονώνονται οι δυνάμεις που βρίσκονται στο υπέδαφος, χωρίς να προκαλούνται ιδιαίτερες ζημιές στις κατοικημένες περιοχές. Αυτό μας δείχνει πως υπάρχει μεν κινητικότητα στις πλάκες, διαβεβαιώνει δε πως δεν θα συμβεί σύντομα ένας πολύ μεγάλος σεισμός που θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην πόλη και στα σπίτια. Και πάλι όμως ο απλός κόσμος είναι πολύ δύσκολο να το συνηθίσει. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο να γίνεται σεισμός μέρα παρά μέρα. Το φαινόμενο του ντόμινο όμως; Μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως οι συχνές σεισμικές δονήσεις ίσως “τριγκάρουν” γειτονικές περιοχές και επικίνδυνα σημεία; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν αλλά όμως σε περιοχές όπως την Εύβοια και όχι στην Αθήνα.

Γιατί όμως η σεισμική ακολουθία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο;

«Αυτή είναι η εικόνα του ελλαδικού χώρου και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για εμάς τους επιστήμονες. Οι σεισμοί που καταγράφηκαν, είναι ξεχωριστές ακολουθίες που συμβαίνουν συχνά στον ελλαδικό χώρο», σημειώνει γνωστός επιστήμονας. Οι σεισμοί της Εύβοιας και της Κρήτης σχετίζονταν με αυτή την ακολουθία αλλά τελικά δεν είχαν καμία ένωση μεταξύ τους. Έχει όμως περάσει καιρός από τότε που έγινε ένας πολύ μεγάλος καταστροφικός σεισμός, όπως εκείνος στο Αίγιο. Στο Αρκαλοχώρι ήταν μεν μεγάλος αλλά όμως τα σπίτια και οι υποδομές του χωριού ήταν πολύ άσχημες.

 

 
 

«Υπάρχουν χρονιές που θεωρούνται ως κακές σεισμικά. Για παράδειγμα, το 1995 που είχαμε μεγάλους σεισμούς σε Αρναία, Κοζάνη και Αίγιο. Επίσης, είχαμε μεγάλο σεισμό στη Σάμο το 2020 και το 2021 σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι Κρήτης. Κανένας από αυτούς τους σεισμούς δεν προκάλεσε κάποια αλλαγή στον ελλαδικό χώρο. Κατά συνέπεια σεισμοί θα υπάρχουν και μπορεί να ξεκινήσουν κάπου αλλού. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τον ελλαδικό χώρο» σημειώνει πάλι ο γνωστός σεισμολόγος.

Είναι τελικά καλή η έντονη σεισμική κίνηση; Ναι είναι και δεν πρέπει να ανησυχούμε.

«Οι σεισμοί που καταγράφηκαν σε Εύβοια, Λέσβο, Κρήτη, Μεθώνη είναι σχετικά μικροί. Επίσης, η κάθε περιοχή βρίσκεται σε διαφορετική σεισμοτεκτονική πλάκα και άρα οι σεισμοί που καταγράφηκαν, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Είναι θετικό ότι εκτονώνονται οι δυνάμεις που βρίσκονται στο υπέδαφος και άρα δεν είναι απαραιτήτως κακό να υπάρχει σεισμική ακολουθία έως 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», τόνισε πάλι ο γνωστό σεισμολόγος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved