Πώς συνδέεται η αϋπνία με την κλιματική κρίση

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς δεν φταίνε μόνο το άγχος και τα τρυπάνια.

Το πώς επηρεάζει ο ύπνος τη συνολική υγεία, είναι κάτι που έχει αποδειχθεί με πάρα πολλές έρευνες και μια σειρά από σωματικές και ψυχικές αρνητικές καταστάσεις συνδέονται άμεσα με τον λίγο ή/και κακό ύπνο. Από την υγεία της καρδιάς και τον διαβήτη, μέχρι το άγχος και το πιο αναμενόμενο αίσθημα της κόπωσης, ο ύπνος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. 

Όμως ακόμα κι αν τα κάνεις όλα καλά, δηλαδή δεν τρως αργά το βράδυ, αποφεύγεις την έκθεση στην μπλε ακτινοβολία λίγο πριν κοιμηθείς και δεν πίνεις καφέ μετά τις 19:00, ένα πλήρες οκτάωρο ύπνου δεν είναι πάντα εφικτό. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η κλιματική κρίση, σαν να μην είχαμε ήδη αρκετά πράγματα να χαλάνε τη γλυκιά αγκαλιά του Μορφέα.

 

 

Σύμφωνα με άρθρο του Smithsonian Magazine, οι ανθρωποι χάνουμε κατά μέσο όρο 44 ώρες ύπνου κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, με την απώλεια των ωρών ύπνου να φτάνει ακόμα και τις 58 ώρες μέχρι το τέλος του αιώνα. 

Όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις κρίσεις, έτσι και η κλιματική δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους το ίδιο, ακόμα και στον ύπνο. Από την ανάλυση της έρευνας προκύπτει ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι πιο ζεστές χώρες, οι ηλικιωμένοι και οι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. 

 

 

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά βραχιολάκια σαν smartwatches που μπορούν να παρακολουθούν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σε 68 διαφορετικές χώρες, κρατώντας ένα αρχείο από 7 εκατομμύρια ύπνους. Το χρονικό διάστημα, αλλά και η δυσφορία, που απαιτείται για τον πάρει κάποιον ο ύπνος κατά τη διάρκεια μιας ζεστής βραδιάς είναι κάτι απόλυτα λογικό σαν σκέψη και όλους μας έχει απασχολήσει, αλλά όταν βλέπεις πόσες ώρες χάνονται και τι επιπτώσεις μπορεί έχει αυτό μακροπρόθεσμα, τότε γίνεται πραγματικά τρομακτικό. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved