Μήπως Neo και Agent Smith είναι τελικά το ίδιο πρόσωπο;

Το Matrix Resurrections έχει ουσιαστικά επιβεβαιώσει μια θεωρία επιστροφής του πράκτορα Smith, υποδηλώνοντας ότι η αναβίωση του χαρακτήρα μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Neo.

Ως ο διαβόητος κακός της αρχικής τριλογίας του Matrix, ο Smith εργάστηκε αρχικά για λογαριασμό των Μηχανών, και έγινε ο πιο σημαντικός εχθρός του Neo στην όλη ιστορία, με τους δύο να βρίσκονται άρρηκτα συνυφασμένοι με τη μοίρα του Matrix και, κατ' επέκταση, ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

 

Δεδομένης της θέσης του στην ταινία, και παρά την αδυναμία του Hugo Weaving να επαναλάβει τον ρόλο ο ίδιος, είναι εμφανές ότι το Matrix 4 θα δει κάποια άλλη μορφή του πράκτορα Smith να επιστρέφει για να γίνει η συνέχιση της σχέσης του με τον The One.

 

 

O Neo ασκεί μεγάλη επιρροή στις Μηχανές

 
Το Matrix Trilogy εξερευνά πολλά θέματα που προκαλούν σκέψη, αλλά το πιο βαθιά συνυφασμένο είναι αυτό της δυαδικότητας. Άνθρωπος ή μηχανή. Κόκκινο χάπι ή μπλε χάπι. Αγάπη ή καθήκον. Μοίρα ή ελεύθερη βούληση.

Κάθε σημαντική ιδέα και φιλοσοφία που παρουσιάζεται από το The Matrix αφορά μια δυαδικότητα κάποιου είδους. Αλλά στο τέλος του The Matrix Reloaded, οι γραμμές γίνονται θολές και αποκαλύπτεται ότι η δυαδικότητα ανθρώπου και μηχανής δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο φαινόταν κάποτε.

Στις κορυφαίες στιγμές της ταινίας, ο Neo φαίνεται να μπορεί να ασκεί την επιρροή του στις μηχανές, ακόμη και όταν βρίσκεται έξω από το Matrix, ενώ ο πράκτορας Smith εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο, αντιγράφοντας την τεχνητή συνείδησή του σε ένα ανθρώπινο σώμα.

 

 

Η σχέση του με τον Agent Smith

Αυτό το μοτίβο αποκαλύπτει ότι ο Neo και ο Smith είναι ουσιαστικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ίσες και αντίθετες. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, αλλά μια θεωρία του Matrix Resurrections επιβεβαιώνει ότι τόσο ο Neo όσο και η Trinity έχουν επανέλθει στη ζωή με κάποιο τρόπο.

Δεδομένης της σύνδεσής τους (που τονίστηκε από τον Smith κατά τη διάρκεια του περιβόητου μονόλογου The Matrix: Reloaded) είναι επομένως πολύ πιθανό να ήταν αδύνατο να αναστηθεί ο Neo χωρίς επίσης να αναστηθεί ο Smith. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει να καθορίζει την τελευταία έκδοση του franchise, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την υποτιθέμενη κορυφαία τελική τους μάχη.

 

 

Η ομοιότητα του Smith και του Neo

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ταινίας, ο Smith ήταν κάτι περισσότερο από ένα εξελιγμένο λογισμικό προστασίας του Συστήματος. Ο Smith και οι άλλοι πράκτορες λειτούργησαν σε μια βασική λειτουργία για την αστυνόμευση του Matrix και την εξάλειψη τυχόν επιρροών που θεωρούσαν επιβλαβείς.

Σε μια σκηνή με τον Μορφέα, όπου ο Smith προδίδει για πρώτη φορά ότι λαχταρά να δραπετεύσει από το Matrix, εκεί ακριβώς υποψιαζόμαστε την ομοιότητα του με τον Neo.

Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι ο Neo που κατά λάθος δίνει στον Smith την ελευθερία του. Όταν σπάει το πρόγραμμα του Smith από μέσα, στο τέλος του The Matrix, διακόπτει τη σύνδεση του Smith με τις μηχανές, αφήνοντας τον Smith ελεύθερο να λειτουργεί αυτόνομα. Και οι δύο ουσιαστικά περνούν από την ίδια αλλαγή ο ένας στα χέρια του άλλου, πρώτα ουσιαστικά πεθαίνουν και μετά ξσνσγεννιούνται μεταφορικά ως κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι ήταν κάποτε.

 

 

O ρόλος του Smith στην ολοκλήρωση της ιστορίας 

Μία από τις σημαντικότερες σκηνές μάχης τους κατά τη διάρκεια του The Matrix Reloaded λειτουργεί επίσης ως οπτική μεταφορά για την αντίθετη φύση τους. Σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους, ο Neo είναι γνωστός ως "The One" και ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων, φαινομενικά προς δική του ταλαιπωρία. Από την άλλη πλευρά, ο πράκτορας Smith μπορεί πλέον να αντιγράφει τον εαυτό του επ' αόριστον, να γίνεται πολλοί, και να χαίρεται από το γεγονός ότι μπορεί να το κάνει. Προσπαθεί ακόμη και να αντιγράψει τον εαυτό του απευθείας στο Neo, δίνοντας τον πρώτο υπαινιγμό για το τι τελικά σκοπεύει να κάνει.

Για να νικήσει τον Smith, ο Neo πρέπει να θυσιαστεί. Στην τελευταία τους τιτάνια αναμέτρηση στο τέλος του The Matrix Revolutions, ο τίτλος του Neo σαν The One παίρνει την κυριολεκτική του σημασία. Είναι πλέον ο μόνος άνθρωπος που έχει απομείνει. Από όσο μπορούμε να πούμε, ο Smith έχει αναλάβει ολόκληρο το Matrix και αντέγραψε το πρόγραμμά του σε κάθε ζωντανό άνθρωπο. Εκεί που κάποτε ήταν λογισμικό προστασίας από ιούς, τώρα είναι ο ίδιος ο ιός, αφού έχει γίνει πολύ ισχυρός για να περιορίσουν τα μηχανήματα είτε αυτόν είτε το χάος που προκαλεί.

 

 

Η επιστροφή του Smith

Ωστόσο, οποιαδήποτε από αυτές τις πιθανότητες θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του Smith.

Δεδομένου του βαθύ δεσμού μεταξύ του Smith και του Neo, είναι πιθανό κάποιο μέρος του Smith να έχει επιβιώσει μέσα στο Neo - είτε ως μέρος του ψηφιακού εαυτού του Neo μέσα στο Matrix είτε, πιο ανησυχητικά, στον φυσικό εγκέφαλο του ίδιου του Neo. Ένα μερικό αντίγραφο του πρωτοτύπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή τη νέα έκδοση του Smith. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Neo και ο Smith θα μπορούσαν να είναι πιο βαθιά συνδεδεμένοι από ό,τι είχε καταλάβει κανείς. Μπορεί το ένα να μην μπορεί πλέον να υπάρχει μέσα στο Matrix χωρίς το άλλο. Εάν συμβαίνει αυτό, θα έδινε στον Smith ένα τεράστιο κίνητρο για να βεβαιωθεί ότι ο Neo θα παραμείνει στο Matrix χωρίς να γνωρίζει τον πραγματικό κόσμο έξω.

Δες εδώ σκηνές από την ταινία Matrix:

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved