Αστεροειδής στο μέγεθος του πύργου του Άιφελ πλησιάζει τη Γη

Και σαν τον πύργο στα Φιλιατρά να ήταν, πάλι θα φοβόμασταν.

Ο αστεροειδής στο μέγεθος του πύργου του Άιφελ έρχεται κατά πάνω μας και αναμένεται να βρεθεί στο κοντινότερο σημείο στη Γη πριν από τα Χριστούγεννα. Ο αστεροειδής με το όνομα Nereus 4660 έχει χαρακτηριστεί ως πιθανώς επικίνδυνος από τη NASA και στην περίπτωση που έπεφτε στη Γη, θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή. 

Βέβαια η NASA εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και παρά το ύψος των 330 μέτρων, κάτι που τον καθιστά μεγαλύτερο από 90% των αστεροειδών, δεν πρόκειται να πέσει στον πλανήτη μας. Η ταχύτητά του φτάνει τα 6.578 χλμ/δευτερόλεπτο, περίπου 11 φορές η μέγιστη ταχύτητα ενός μαχητικού F-16. 

 

 

 Στις 11 Δεκεμβρίου θα περάσει σε απόσταση 3,9 εκ. χιλιομέτρων από τη Γη, όχι και τόσο μικρή απόσταση αν σκεφτούμε ότι είναι μόνο 10 φορές η απόσταση που έχει η Σελήνη από τον πλανήτη μας. Στη συνέχεια θα απομακρυνθεί μέχρι τα 23 εκ. χιλιόμετρα για να μας θυμηθεί και πάλι το 2060 όταν και θα περάσει ξυστά, από τα μόλις 1,2 εκ. χιλιόμετρα. Όλο και κοντοζυγώνει δηλαδή ο Nereus 4660. 

O Nereus ανήκει στην κατηγορία Apollo των αστεροειδών, αυτών των οποίων η τροχιά τέμνει την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1981 και στην περίπτωση που θέλαμε να στείλουμε διαστημική αποστολή στην επιφάνειά του, ένα σκάφος με την τωρινή τεχνολογία θα χρειαζόταν 426 ημέρες για να τον προσεγγίσει. 

 

 

Είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αστεροειδείς για την επιστημονική κοινότητα και μια μη επανδρωμένη αποστολή είναι κάτι που έχει πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι σαν πρόταση. Πιο σοβαρά από όλους το έχουν σκεφτεί οι Ιάπωνες που έφτασαν πολύ κοντά στο να στείλουν το Hayabusa (απλή συνωνυμία με την εξίσου ταχύτατη μοτοσικλέτα) 

 

 

Το μπλέξιμο της δικιάς μας τροχιάς με αυτή μεγάλων αστεροειδών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τον Σεπτέμβριο ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Πύργου Αθηνών βρέθηκε στην τροχιά μας με ταχύτητα 80.000 χλμ/ώρα σε απόσταση 2,9 εκ. χιλιομέτρων. Τον περασμένο Μάρτιο ένας αστεροειδής 60 μέτρων βρέθηκε επίσης πολύ κοντά μας. 

Με όλα αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια δεν μας κάνει καμία εντύπωση το πόσο κοντά περνάει ένας αστεροειδής και ακόμα κι αν έπεφτε στη Γη θα το θεωρούσαμε ως ένα ακόμα πράγμα που συνέβη μέσα στο 2021. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved