Να έχεις ή να μην έχεις ελεύθερο χρόνο; Η απορία μόλις απαντήθηκε

Όταν η έλλειψη προκλήσεων υπονομεύει την παραγωγικότητα σου, αρχίζεις να αποζητάς ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα.

Τελικά το παν μέτρον άριστον έχει καθολική εφαρμογή, ακόμα και σε εκείνα τα πολύτιμα πράγματα που ψάχνουμε σε ψήγματα και τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ένα από αυτά και αν νομίζεις πως είναι πολύ τυχεροί όσοι τον διαθέτουν σε αφθονία, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology έδειξε ότι ο πολύς ελεύθερος χρόνος είναι πηγή δυστυχίας. Μπορεί να μοιάζει ακατανόητο το γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να είναι δυστυχισμένος ενώ έχει τον χρόνο να κάνει ό,τι του αρέσει, όμως υπάρχει εξήγηση.

 

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η έλλειψη προκλήσεων χρόνου στην καθημερινότητα, υπονομεύει την παραγωγικότητα. Η έλλειψη υποχρεώσεων αφαιρεί το κίνητρο από πολλούς ανθρώπους για να κάνουν κάτι ουσιαστικό και τους στερεί τον σχεδιασμό ενός σκοπού.

 

 

Στα συμπεράσματα της έρευνας βρίσκεται και η λύση που δεν είναι άλλη από έναν ελεύθερο χρόνο λελογισμένης διάρκειας. Ο ιδανικός μέσος όρος είναι από 2 ως 5 ώρες καθημερινά. Μετά από τις 5 ώρες ελεύθερου χρόνου ο άνθρωπος γίνεται τεμπέλης και μπαίνει σε διαδικασία άσκοπου ξοδέματος του χρόνου. Μάλιστα είναι κάτι που υπονομεύει και τις πρώτες ώρες του ελεύθερου χρόνου για μια ποιοτική ενασχόληση. Εκεί που θα διάβαζες ένα βιβλίο, θα το αναβάλλεις συνεχώς μέχρι να βυθιστείς μπροστά από μια οθόνη και να δεις 10 επεισόδια σερί. 

 

 

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έδειξε αυτό που όλοι ξέραμε, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου προκαλεί μεγάλο κακό. Ειδικά στην ψυχική υγεία αφού το άγχος της καθημερινότητας δεν εκτονώνεται κάπου. Αυτό με τη σειρά έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις και στη σωματική υγεία και αφορά όσους έχουν λιγότερες από 2 ώρες ελεύθερου χρόνου τη μέρα. 

Ο χρυσός κανόνας των 2-5 ωρών μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις καταστάσεις που περνάει κάποιος. Για παράδειγμα όταν κάνεις κάποια αλλαγή καριέρας ή όταν αποφασίζεις να κάνεις οικογένεια. Τότε επιβάλλεται να δώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό σου. Ο ελεύθερος χρόνος καθαρίζει τη σκέψη σου και παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved