Έρευνα: Πώς το πρόσωπο κάποιου δείχνει αν είναι έτοιμος για καυγά

Εκτός από τα επίκτητα χαρακτηριστικά όπως οι ουλές και τα φυλακόβια τατού, υπάρχουν και άλλα, αυτά με τα οποία γεννιέται κάποιος.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερα οξυμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης για να αποφύγει ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πιο χαρακτηριστικό είναι το αυτί «κουνουπίδι» ή το αυτό του μποξέρ, η παραμόρφωση από θρομβώσεις που συμβαίνει στο αυτί από τις γροθιές που έχει δεχτεί. Μετά υπάρχουν τα σημάδια από κοψίματα, ενδείξεις ότι αυτός που τα φέρει δεν θα διστάσει να μπει σε μια πάλη με μαχαίρια, ακόμα και με άδεια χέρια. Τα τατού όσο mainstream κι αν έχουν γίνει διά της διάχυσης του φαινομένου μέσω τους χιψτερισμού της τελευταίας δεκαετίας, διατηρούν ακόμα κάποια οχυρά. Τατού με συγκεκριμένους συμβολισμούς και σε σημεία όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και χαμηλά στα χέρια, πολλές φορές σημαίνουν την «αποφοίτηση» από κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα ή τη συμμετοχή σε κάποια επικίνδυνη συμμορία.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα του Dr Zilioli το πόσο έτοιμος είναι για καυγά κάποιος και πόσο έχει μέσα του τη διάθεση του μαχητή, είναι ήδη γραμμένα στο πρόσωπό του και χωρίς τις «προσθήκες». Στα συμπεράσματα της έρευνας σημειώνεται πως οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο κάποιου που μπορεί να είναι επικίνδυνος και δεν είναι μόνο τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. 

Η έρευνα ξεκίνησε αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου 241 αθλητών του UFC από το 2014. Το δείγμα ήταν αρκετά μεγάλο και ενδεικτικό για την έρευνα όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι λόγω της ανταγωνιστικής φύσης της διοργάνωσης θα μπορούσαν να ιεραρχήσουν πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις και την κατάταξη των αθλητών.  

Το πιο εύκολο συμπέρασμα που βγήκε από τις επιδόσεις των αθλητών είναι το ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση του πλάτους του προσώπου με την επιτυχία στο Οκτάγωνο. Ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη τους παράγοντες της σωματοδομής και του βάρους, η συσχέτιση με το πλάτος του προσώπου ξεχώριζε.

Στην συνέχεια το πείραμα συνεχίστηκε με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν έχουν καμία σχέση με το UFC και δεν γνωρίζουν τους αθλητές του. τους δόθηκαν φωτογραφίες 12 έμπειρων αθλητών και 12 άπειρων και τους ζητήθηκε να τους κατατάξουν σύμφωνα με το ένστικτό τους. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεχωρίσουν όσους είχαν πιο πλατύ πρόσωπο ως τους πιο ικανούς στο ξυλοφόρτωμα επιβεβαιώνοντας την αρχική κατάταξη. 

Παράλληλα με την έρευνα του Dr Zilioni διεξήχθη και μια έρευνα με παρόμοιο αντικείμενο από τους Dr Carrier και Dr Morgan οι οποίοι ανακάλυψαν πως όσοι έχουν πιο φαρδιά από ότι επιμήκη κρανία, έχουν εξελιχθεί ώστε να αντέχουν περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι.

Από τα πρώτα χρόνια της εξέλιξης του ανθρώπου η μάχες μεταξύ του ανθρώπινου είδους επικεντρώνονταν στα χτυπήματα στο κεφάλι. Τα ζυγωματικά, οι κρόταφοι και άλλα σημεία του κρανίου είναι αυτά που δέχονται τα περισσότερα χτυπήματα και ο όγκος τους προσφέρει καλύτερη προστασία στον εγκέφαλο. Δεν είναι περίεργο ότι εκείνοι οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα αυτά τα σημεία ούτως ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.   

Αυτή η θεωρία έρχεται να επιβεβαιώσει και μία άλλη «μάχη» την οποία καλείται να δώσει ένας άντρας. Τα έντονα ζυγωματικά και το καλοσχηματισμένο πηγούνι είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα αντικειμενικά κριτήρια ομορφιάς που προσελκύουν τις γυναίκες. Υποσυνείδητα ένας άντρας που δίνει την εικόνα του ικανού μαχητή, είναι ιδανικός και για αναπαραγωγή. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved