Έρευνα: Όσο χειμωνιάζει τόσο περισσότερο πίνεις

Το ξέραμε πως πίναμε παραπάνω αλλά αυτή τη φορά και με επιστημονική βούλα.

Φαίνεται πως ο αστικός μύθος ότι με το αλκοόλ ζεσταίνεται ο οργανισμός, καλά κρατεί αφού αυτή είναι η δικαιολογία που χρησιμοποιούν όσοι πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται στον οργανισμό μας επειδή κάνει το αίμα να κυλάει πιο γρήγορα και αναψοκοκκινίζει το πρόσωπό μας. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το αλκοόλ αφυδατώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα το σώμα μας να χάνει θερμοκρασία και να φλερτάρει με την υποθερμία. 

Η έρευνα ξεκίνησε για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης των ατυχημάτων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι Αμερικανοί πίνουν κατά μέσο όρο 12% περισσότερο σε σχέση με τους θερινούς μήνες και ένας στους δέκα πιστεύει πως το αλκοόλ τους προστατεύει από την υποθερμία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στους υπαίθριους χώρους. Μία πρακτική που συνδέεται με αυξημένα τροχαία από και προς αυτές τις δραστηρότητες καθώς και με ατυχήματα κατά τη διάρκεια ψαρέματος, κυνηγιού κλπ. 

Ενώ η έρευνα επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση που αφορά τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, ήρθε να επιβεβαιώσει και την αυξημένη κατανάλωση εντός σπιτιού. Σε περιοχές όπου ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς το αλκοόλ είναι «συντροφιά» για πολλούς αποκλεισμένους στο σπίτι, ειδικά για όσους ζουν μόνοι. 

Ακόμα και όσοι δεν ζουν μόνοι αλλά σε κάποιο οικογενειακό περιβάλλον έχουν κι αυτοί αφορμές να πιουν παραπάνω από όσο πίνουν τον υπόλοιπο χρόνο. Ο χειμώνας είναι γεμάτος γιορτές και αφορμές για οικογενειακές συγκεντρώσεις όπως το δείπνο των Ευχαριστιών και τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η επίπτωση του lockdown λόγω πανδημίας έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, αλλά δεν ήταν και τόσο σημαντική όσο νόμιζαν αρχικά οι υπεύθυνοι της έρευνας. Η εποχιακή αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι κάτι που προϋπήρχε και η πανδημία απλά το ενίχυσε.

Στα αποτελέσματα της έρευνας ήρθαν να προστεθούν και όσα αφορούν τη μακροχρόνια χρήση, ή μάλλον κατάχρηση, του αλκοόλ. Το ιστορικό των συμμετεχόντων που έπιναν παραπάνω έδειξε ανησυχητικά στοιχεία, όχι μόνο για γνωστές παθήσεις που συνδέονται με το αλκοόλ, όπως η κίρρωση του ήπατος, αλλά και μορφές καρκίνου όπως του στομάχου και του οισοφάγου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved