11.500 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία μόνο το 2023

Οι περίοδοι καραντίνας ενίσχυσαν προβλήματα και προβληματικές σχέσεις.

 

Ενδοοικογενειακή βία: Μία «Κυριακή» κάθε 45 λεπτά. Έκρηξη με 11.500 δικογραφίες μόνο το 2023, αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema.gr, αναδεικνύοντας τη θλιβερότητα της κοινωνίας μας. Ο προβληματισμόςείναι ότι αυτός ο αριθμός «ξαφνικά» μεγάλωσε τόσο ή τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόντουσαν καταγγελίες υπομένοντας στη σιώπη τα βασανιστήρια στο σπίτι μας; Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής είναι γροθιά στο στομάχι, φέρνοντας στην επιφάνεια το σκοτάδι που κυριαρχεί στα σπίτια των διπλανών μας,αλλά και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τους πολίτες του. Το γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα εγείρει ερωτηματικά για το πώς τελικά οι γυναίκες βρίσκουμε προστασία σε ένα κόσμο που πάσχει.

Γιατί η Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αφορά όλους τους άντρες

Η δολοφονία της Κυριακής αναγκάζει την κοινωνία να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να ξεκινήσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και το κυριότερο να προνοεί και προλαμβάνει, όταν υπάρχει γυρισμός. Η Κυριακή θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε γυναίκα, μια γυναίκα που έχει αιχμαλωτιστεί από έναν κακοποιητικό σύντροφο και είναι στο αδιέξοδο.

Εκτόξευση των περιστατικών βίας

Ας κοιτάξουμε βαθύτερα τα στοιχεία που αναδεικνύουν την έκρηξη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, της βίας με έμφυλα χαρακτηριστικά και θύματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, γυναίκες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πανδημία αποτελεί κομβικό σημείο στην έκρηξη της βίας μεταξύ συζύγων, συντρόφων, μελών της ίδιας οικογένειας.

Οι περίοδοι καραντίνας, όπως εξηγούν, μεγέθυναν και ενίσχυσαν προβλήματα και προβληματικές σχέσεις. Ειδικότερα, το 2019 είχαν καταγραφεί 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, φτάσαμε στα 11.589 το 2023, ενώ το πρώτο δίμηνο φέτος έχουν ήδη καταγραφεί 1.808. Με άλλα λόγια, το 2023 είχαμε 32 αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε 24ωρο, από 14 που είχαμε το 2019.

 

 

Ας μιλήσουμε λίγο για ανδρισμό

Και όσο παράδοξο και να ακούγεται εδώ δεν χωράνε διακρίσεις, η βία κατά των γυναικών είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν υπάρχουν διακρίσεις καταγωγή, στην κοινωνική θέση, στην οικονομική κατάσταση, στο μορφωτικό επίπεδο, στη θρησκεία. Μπορεί να είναι ο οποιοδήποτε. Εκείνος ο κύριος με το κολλαρισμένο πουκάμισο με κοινωνικό status και μπορεί να είναι ο υπάλληλος ενός σούπερ μάρκετ. Δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο, μπορεί να είναι ένας τύπος υπεράνω κάθε υποψίας, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακούσεις, να δεις και να αισθανθείς το θύμα όταν έρθει να σου μιλήσει.

Τα παραπάνω υποστηρίζονται από τα στοιχεία των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε 18 περιοχές σε όλη την Ελλάδα: Συγκεκριμένα, το Γραφείο στο Α.Τ. Αχαρνών τους πρώτους 10 μήνες του 2023 κλήθηκε να διαχειριστεί 336 υποθέσεις και στο ίδιο διάστημα το αντίστοιχο Γραφείο στην Αγία Παρασκευή διαχειρίστηκε 340 υποθέσεις, δηλαδή σχεδόν τον ίδιο όγκο, παρότι οι δύο περιοχές έχουν διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και δείκτες εγκληματικότητας. Πρόκειται για δύο περιοχές που έχουν πολύ διαφορετικά γνωρίσματα και που οι κάτοικοι της κάθε περιοχής δεν έχουν ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά. Συνεπώς είναι εύκολο να αντιληφθούμε τι γίνεται μέσα σε αυτή τη πραγματικότητα που βιώνουμε για να σκεφτείς πόσο δίπλα σου είναι όλο αυτό που συμβαίνει.

 

45 νέα γραφεία. Από στελέχωση όμως;

Η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που είναι επιχειρησιακές υπηρεσίες, όχι επιτελικές, αποτελούν βασικό εργαλείο της Πολιτείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδικότερα στη μάχη για την αντιμετώπιση του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος. Στο επόμενο δίμηνο, μάλιστα, αναμένεται η ίδρυση άλλων 45 τέτοιων Γραφείων.

Το ζήτημα που τίθεται εδώ είναι ο τρόπος που θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες που, κατά μέσο όρο, στα αστικά κέντρα απαιτούν 15 αστυνομικούς και ενώ διαρκώς επισημαίνεται το ζήτημα της υποστελέχωσης των εν λόγω υπηρεσιών κυρίως στην Αττική, αφού ναι μεν η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο, οι περισσότεροι υπηρετούν εκτός Αττικής, όπου όμως ζει ο μισός πληθυσμός.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved