Ας συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με Κοψιάληδες και Τούνηδες αντί για τα πραγματικά προβλήματα

Στην Ελλάδα των social media και της οργής, βλέπουμε πάντα το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Τελικά η χώρα μας δεν γλίτωσε το χιονιά από την «Ελπίδα», η κακοκαιρία μας έκλεισε στα σπίτια μας, αρκετά σχολεία βλέπουν λουκέτο στην πόρτα και θα συνεχίσουν με τηλεργασία, ο κορονοϊός δεν λέει να μας αποχωριστεί, την ώρα που η υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα συνεχώς ξετυλίγεται και βγάζει διαρκώς νέες διαστάσεις και συνιστώσες. Ταυτόχρονα στην ελληνική καθημερινότητα της φρίκης, είδαμε μία ακόμα περίπτωση σαπίλας, με την υπόθεση βιασμού μικρών κοριτσιών από τον παπά στα Κάτω Πατήσια. Ο κόσμος των social media πάντως αντί να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα που καίνε αυτές τις μέρες είδε τα ονόματα των Κοψιάλη, Τούνη κάθε είδους influencer να αναφέρονται σε θέμα βιασμού και «κλείδωσε». Αυτό είναι το μόνο που μας νοιάζει αυτές τις μέρες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το χαμηλό μας επίπεδο.

 

 

Δεν ξέρω τελικά τι σχέση έχει ο Κοψιάλης ή «κάθε Κοψιάλης» με τη συγκάλυψη ή όχι επίδοξων βιαστών, αλλά αντί να μας νοιάζει τι θα βγάλει ιατροδικαστική για την Γεωργία Μπίκα, το αν τελικά πρόκειται για βιασμό, ομαδικό ή ατομικό, αν υπάρχει κύκλωμα ή αν αρχίσει να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο στην Ελλάδα, εμείς ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει με τους influencers.

Αυτές τις μέρες ήταν ο Αλέξανδρος Κοψιάλης που πλήρωσε το «μάρμαρο», το #cancel_kopsialis έγινε διάσημος κωδικός σε κάθε ανάρτηση και ο κόσμος πανηγύρισε που τον έκοψαν οι Αντετοκούνμπο από τον διαγωνισμό για το σπίτι. Πριν λίγες μέρες το ίδιο συνέβαινε με την Ιωάννα Τούνη και τις αναρτήσεις της για το revenge porn και το ροζ βίντεο. Αλήθεια όμως, τον κόσμο τον «έκοψε» τόσο πολύ για το τι συνέβη ή απλά ασχολήθηκαν μαζί τους, γιατί είναι influencers;

 

 

 

Ο όρος «πουλάει» βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στην καθημερινότητα των social media και ο κόσμος που τα παρακολουθεί σαν ανυποψίαστο ψάρι κυνηγάει το δόλωμα και πέφτει διαρκώς στην παγίδα. Αν θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι πραγματικά η Τούνη και ο Κοψιάλης δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πάει χειρότερα. Άμα είναι μπλεγμένοι, θα έρθει η ώρα τους. Αυτή τη στιγμή όμως ασχολούμαστε πιο πολύ με αυτούς παρά με το αληθινό πρόβλημα. Θέλει και ερώτημα ποιο είναι;

 

Τι κρύβεται πίσω από την οργή

Κάθε τρεις και λίγο ακούμε για ένα ειδεχθές έγκλημα, για μια νέα ιστορία καταπάτησης των ανθρωπίνων αρχών και της ίδιας της ζωής, συνειδητοποιώντας πως ο κόσμος γύρω μας συνεχώς τρελαίνεται. Χάνει τη λογική του, φοβάται, τρέμει για το αύριο και τον διπλανό του, ξεχνάει το σωστό και καταφεύγει σε λύσεις μακριά από την τιμιότητα για να επιβιώσει. Παράλληλα με κάθε ευκαιρία, ο φθόνος αναγεννάται συνεχώς μέσα από τις στάχτες της οργής η οποία ξεχειλίζει ελεύθερα σε κάθε κείμενο-ανάρτηση που διαβάζουμε, ακόμα και αν κάποιος προσπαθεί να κάνει κάτι θετικό σε αυτή τη χώρα. Αλλά σε μια καθημερινότητα που περιμένει με αγωνία τη δικαιοσύνη να λάμψει αλλά αντί αυτού βλέπει σοβαρές καταστάσεις και αυθεντικά κοινωνικά δράματα να μετατρέπονται μέχρι και σε πολιτικά παιχνίδια, τότε συνειδητοποιούμε ότι το σκουπιδολόι στο οποίο ζούμε δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα για ανάκαμψη και σωτηρία.

Η οργή έχει τη δύναμη να οδηγεί τον κόσμο σε καταστάσεις δίχως σκέψη, αλλά από πίσω από αυτήν βρίσκεται μια σάπια πραγματικότητα, την οποία δεν θέλει κανείς μας να συνειδητοποιήσει. Αντί να μας νοιάζει λοιπόν τι θα πει ο κάθε Κοψιάλης ή η Τούνη, ας κοιτάξουμε λίγο το πώς θα αλλάξει η απαίσια αυτή νοοτροπία που μας κάνει να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Το πώς θα φτάσουμε στο σημείο η δικαιοσύνη να μη χαρίζεται σε κτήνη που εκμεταλλεύονται γυναίκες και να νιώσουμε ότι επιτέλους αποδίδεται σωστά δίχως αμφιβολίες.

 

 

Αντί να βγάζεις το άχτι σου σε όλους αυτούς τους influencers, όπου τους εύχεσαι και γράφεις τα χειρότερα, φρόντισε να μη τους δίνεις καν σημασία. Ούτε σχόλιο, ούτε καν κλικ. Για κάθε dislike, κάθε βρισίδι τους γεμίζεις με καύσιμα να συνεχίζουν τα βίντεο που σε τρελαίνουν και να καυχιόνται ότι είναι θύματα. Ασ’ τους στην ησυχία τους και εστίασε στα πραγματικά προβλήματα.

Η αδιαφορία θα είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία τους και όχι το να φύγει το όνομά τους από κάποιο διαγωνισμό και να το συζητάμε στα social media.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved