Γιατί τόσος πόλεμος στα κρυπτονομίσματα;

Την ώρα που ακούμε για «φούσκες» και καταστροφολογίες, παρατηρούμε τους «προύχοντες» των επενδύσεων να ισχυροποιούν το Bitcoin και τα ξαδέρφια του.

«Μην ασχολείστε με κρυπτονομίσματα» από τη μία, «ράλι ανόδου για Dogecoin, Ethereum και Bitcoin» από την άλλη. Άμα οι συγκεκριμένες ατάκες έβγαιναν από ένα ενιαίο στόμα, η απάντησή μας θα ήταν «φάσκεις και αντιφάσκεις». Πού τους βρίσκεις, πού τους χάνεις τους οικονομολόγους αλλά η μεγάλη ερώτηση που στριφογυρίζει στον απλό νου είναι «τι να πιστέψεις» μέσα στη φρενίτιδα των crypto η οποία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Ποια είναι τα πιο γνωστά και δυνατά κρυπτονομίσματα αυτή τη στιγμή:

 

 

Η αλήθεια είναι ότι το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα έχουν έρθει για να ταρακουνήσουν για τα καλά την οικονομική πραγματικότητα παρότι βρίσκουν συνεχώς αντιπάλους στην προσπάθειά τους για παγκόσμια κυριαρχία. Τόσο καιρό άλλωστε θεωρούσαμε ότι οι οικονομίες μας βασίζονται στις τράπεζες και τις καταθέσεις τις οποίες έχουμε σε αυτές, ωστόσο μέσα στη σιγουριά ότι ήταν χτισμένες σε γερά θεμέλια, ήρθε η τεχνολογία με ένα νέο σύστημα (κρυπτονόμισμα) το οποίο απειλεί να αλλάξει ολόκληρη την οικονομική πραγματικότητα. Δεν αποτελεί νέο λοιπόν ότι οι τράπεζες έχουν και επίσημα έναν μεγαλύτερο εχθρό από τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Γιατί όμως οι τράπεζες πολεμούν τόσο πολύ το κρυπτονόμισμα;

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο άνθρωπος ξεκίνησε να κάνει τις περισσότερες χειρωνακτικές εργασίες μόνος του με αρκετό εργατικό δυναμικό να απασχολείται σε εργοστάσια παραγωγής. Σύντομα όμως, η τεχνολογική εξέλιξη έφερε στη θέση του τη μηχανή η οποία με τον κατάλληλο προγραμματισμό κατάφερε να κάνει την ίδια δουλειά παράγοντας παράλληλα περισσότερη ποσότητα από εκείνη του ανθρώπου. Αποτέλεσμα;

Ο άνθρωπος έχασε τη δουλειά του, αρκετό εργατικό δυναμικό έμεινε χωρίς εργασία και εξειδίκευση, ενώ ο φθόνος για την τεχνολογική εξέλιξη μεγάλωσε στην όψη των τεχνολογικών ευρημάτων που του πήραν τη θέση. Το καινούργιο πάντα απειλεί το παλιό και η οικονομική πραγματικότητα δεν γινόταν μείνει στην απ’ έξω. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις τράπεζες.

 

 

Βλέποντας λοιπόν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey να δηλώνει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου αναφορικά με την άνοδο της αξίας των κρυπτονομισμάτων «αγοράστε τα μόνο αν είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα» και «δεν έχουν αξία από μόνα τους» απλώς γίναμε μάρτυρες της ανοιχτής κόντρας των τραπεζών απέναντι στη νέα «χρηματική» πραγματικότητα.

 

 

Αναμφίβολα κάθε ατάκα από τον εκάστοτε σοβαρό οικονομολόγο περί «φούσκας» δεν είναι να την παίρνεις αψήφιστα, ωστόσο είναι μεγάλη αλήθεια πως αρκετοί χρηματιστές και ιδιαίτερα μεγαλοεπενδυτές έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα τους στα κρυπτονομίσματα τα οποία συνεχώς ανεβαίνουν αφήνοντας στην άκρη κινήσεις αδρεναλίνης (Κινήσεις Ισοτιμίας Διαφορετικών Νομισμάτων) ή τις πρώτες ύλες (π.χ. πετρέλαιο).

Η ουσία είναι ότι πλέον αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ασχολείται με το χρηματιστήριο έχει σαν «Ευαγγέλιο» το Bitcoin το οποίο εννοείται πως μπορεί να γνωρίσει μια πτώση ωστόσο αυτή δεν θα είναι ικανή να το καταστρέψει. Γενικά η ιστορία έχει καταγράψει πολλές καταστάσεις που έχει αναγάγει στο Bitcoin «νεκρό», ωστόσο ακόμα και έτσι δεν ήταν ικανό να το μετακινήσει από την κορυφή των κρυπτονομισμάτων.

Με τον Elon Musk στο πλευρό του καταλαβαίνει κανείς ότι το Bitcoin, όπως και το Dogecoin τελευταία έχουν έρθει για να μείνουν και όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερα κρυπτονομίσματα θα έρχονται στην επιφάνεια, ισχυροποιώντας τους «δυνάστες» των social media, φανερώνοντας ολοένα και περισσότερο την αδυναμία τραπεζών να εκσυγχρονιστούν με τη νέα «νομισματική» εποχή.

 

 

Μόνο και μόνο που τα κρυπτονομίσματα μπορείς να τα «μετακινήσεις» υπερβολικά εύκολα και στιγμιαία, δίχως να περιορίζονται από γεωγραφικά σύνορα αποτελεί έναν πόλο έλξης για τον κόσμο, ή μάλλον μια τραπεζική ανηφόρα που δύσκολα θα μπορέσει να ισορροπήσει.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved