Έχουμε το δικαίωμα να βγάζουμε φωτογραφίες στο Τσέρνoμπιλ και στο κάθε Τσέρνομπιλ;

Η κυρία με το λευκό εσώρουχο, ήταν η αφορμή για να γεννηθεί ένα ακόμα ηθικό δίλημμα στα social media.

Στις 9 Ιουνίου, ο Bruno Zupan, σύμβουλος social media όπως δηλώνει στο προφίλ του στο Twitter, κέρδισε με την ανάρτησή του, 13 χιλ. retweet. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Εν τω μεταξύ, στο Τσέρνομπιλ, οι instagram influencers συρρέουν στο σημείο της καταστροφής». Το μικρό αυτό σχόλιο, συνοδευόταν με 4 φωτογραφίες από άτομα που βρέθηκαν, σύμφωνα πάντα με την τοποθεσία που αναγράφεται στα posts τους, στον τόπο που «ανέστησε» η μίνι σειρά του HBO. Μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες που έκαναν –κυριολεκτικά- τον γύρο του κόσμου, είναι αυτή:

 

Δημιουργείται ηθικό δίλημμα μετά από αυτή την ανάρτηση; Σίγουρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρόκειται για προσωπική υπόθεση. Μια άλλη κοπέλα που ποζάρει δίπλα σε ένα λεωφορείο, υποστηρίζει πως το Τσέρνομπιλ της έχει κάνει τεράστια εντύπωση και για το λόγο αυτό, έκανε ένα μεγάλο instagram post για να περιγράψει τα συναισθήματά της. Η Julia Baessler, η μόνη πραγματική influencer από την viral ανάρτηση του Zupan, έγραψε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και πιο φριχτά μέρη στη γη. Το να στέκεσαι εκεί, είναι απερίγραπτο, είναι σοκαριστικό και κάτι που ποτέ δεν θα ξεχάσω». Όπως έγινε γνωστό αργότερα, χορηγήθηκε στο αγόρι της ειδική άδεια, λόγω της δουλειάς του και έτσι μπόρεσε να βρεθεί στο γνωστό πλέον control room 4. «Ήθελα απλά να μοιραστώ αυτές τις ιστορίες για ένα μέρος που μόνο οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να βρεθούν» συνέχισε.

 

Untitled

 

Αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό, είναι πως εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, οι ουκρανικές αρχές όχι μόνο έχουν επιτρέψει τις επισκέψεις τουριστών στην περιοχή, αλλά υποστηρίζουν πως δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Βέβαια, εξακολουθούν να υφίστανται διάφοροι περιορισμοί. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως στη μηχανή αναζήτησης της Google, το «Flights to Chernobyl», βρίσκεται ψηλότερα από το «Flights to Magaluf».

«Είναι όμορφο που το #ChernobylHBO, έχει εμπνεύσει ένα κύμα τουριστών να επισκεφτεί την αποκλεισμένη ζώνη. Αλλά ναι, έχω δει και εγώ τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν. Αν βρεθείτε εκεί, θυμηθείτε την φριχτή τραγωδία που συνέβη. Συμμορφωθείτε και δείξτε σεβασμό σε αυτούς που πόνεσαν και θυσιάστηκαν». Αυτό είναι το σχόλιο του Graig Mazin, δημιουργού και παραγωγού της σειράς. Αν θέλουμε να αντικρούσουμε τον συγκεκριμένο παραλογισμό -γιατί για παραλογισμό πρόκειται όταν βγάζουμε εύθυμες φωτογραφίες σε ένα σημείο όπου χάθηκαν ζωές- με έναν άλλο, τότε πρέπει να σκεφτούμε τους Δίδυμους Πύργους. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, δεν ήταν, ούτε είναι οι ίδιες. Στο μνημείο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φωτογραφηθεί, με τη διαφορά πως, η αρχή έγινε πριν η κουλτούρα του Instagram μας καταπιεί και γίνουμε εμείς μέρος της και όχι αυτή μέρος της δική μας. Γιατί, ας είμαστε ρεαλιστές, όλα, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα που προστάζει η κάθε περίσταση, φωτογραφίζονται.

Ήταν επόμενο, λοιπόν, να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι φωτογραφίες στο πυρηνικό εργοστάσιο, στο Πρίπιατ, σε μια ερημωμένη παιδική χαρά για μερικές καρδούλες, είναι απλά μια απόδειξη του σύγχρονου τρόπου ζωής και τίποτα παραπάνω. Όλα και τα πάντα φωτογραφίζονταιΝαι, ο καθένας έχει το δικαίωμα να βγάζει φωτογραφίες στο Τσέρνομπιλ και στο κάθε Τσέρνομπιλ εφόσον, εμείς οι ίδιοι, αφήσαμε τη ενσωμάτωση των social media στην καθημερινότητά μας ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα, πλέον, αυτά να μας κυριεύουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved