Chernobyl: Η σειρά - φαινόμενο που αγγίζει την τελειότητα και σου προκαλεί ασφυξία

Μία σειρά-ντοκιμαντέρ για την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή της ανθρωπότητας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Δύο εβδομάδες και κάτι έχουν περάσει από τότε που είδαμε το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, της σειράς που σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά και έγινε η πιο μακροχρόνια, σταθερή και τίμια σχέση μας. Και μιας και το στερητικό σύνδρομο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του-αλήθεια, πόσο καιρό έχεις να ακούσεις ένα drakarys που να πάρει η ευχή να πάρει;-κι εμείς σερνόμαστε δίχως δυνάμεις σε μία προσπάθεια να βρούμε ξανά το νόημα στη ζωή μας, η HBO αποδεικνύει ότι μας αγαπάει λίγο περισσότερο από όσο πιστεύαμε-για το καθόλου πηγαίναμε αλλά πάντα οι προσδοκίες βρίσκονται στο ναδίρ- και μας κάνει ένα δώρο ανέλπιστο, όσο σχεδόν και η μετριότητα του 8ου κύκλου.

 

 

Το δώρο αυτό ακούει στο όνομα Chernobyl-όνομα που ευελπιστώ να μην ακούς για πρώτη φορά-ειδικά αν είσαι από 30 και πάνω. Πρόκειται για μίνι σειρά 5 επεισοδίων η οποία-δεν θα σε αιφνιδιάσω-περιγράφει γλαφυρά και λεπτομερώς την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή της ανθρωπότητας, που συνέβη, το όχι και τόσο μακρινό 1986 λίγο πιο έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή: Επιστήμονες πραγματοποιούν δοκιμές πάνω σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και ένα λάθος οδηγεί σε έκρηξη του αντιδραστήρα 4 και πιο συγκεκριμένα του πυρήνα, -γεγονός που όλοι αρχικά αρνούνται καθώς φαντάζει το χειρότερο σενάριο- αλλά είναι δυστυχώς η τραγική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την απόλυτη καταστροφή! Και όταν λέω απόλυτη το εννοώ, μιας και όσοι βρίσκονται σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων προφανώς καίγονται ή πεθαίνουν λίγες εβδομάδες μετά, ενώ ο θάνατος δεν σταματά μιας και η ραδιενέργεια ταξιδεύει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης μέσω του αέρα. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι fucked up.

cq5dam.web.1200.675

Kεντρικά πρόσωπα οι επιστήμονες που προσπαθούν να αποτρέψουν το κακό, οι πολιτικοί που προσπαθούν να το κουκουλώσουν και οι απλοί εργάτες του εργοστασίου και οι πυροσβέστες, που γίνονται θυσία προκειμένου να διορθωθεί ένα λάθος για το οποίο δε φέρουν καμία ευθύνη!

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης, δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία-obviously- αλλά γιατί η σκηνοθεσία και η φωτογραφία είναι τόσο συγκλονιστικά αληθινές που νιώθεις να πνίγεσαι από τη σκόνη, να έχεις δύσπνοια από τα τοξικά και να θέλεις να κλείσεις εξετάσεις το συντομότερο δυνατόν για ένα ολικό ρεκτιφιέ. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, έχουν περάσει μόλις 33 χρόνια και προφανώς θα αναρωτηθείς αν πλέον το νερό, οι τροφές, το έδαφος και ο ίδιος ο αέρας μας είναι καθαρά και εντελώς απαλλαγμένα από οποιαδήποτε μορφή ραδιενέργειας. Όπως όμως σημειώνεται και στην σειρά, χρειάζονται τουλάχιστον 100 χρόνια ώστε όλα να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση (όπως ήταν πριν την έκρηξη)… Δηλαδή έχουμε ακόμα μόλις 67 χρόνια μόλυνσης. Καλά είναι.

Στο διά ταύτα, η σειρά έχει βαθμολογηθεί με 9,7 στο IMDb από 140.000 χρήστες, βαθμολογία που την φέρνει στην πρώτη θέση, με το Breaking Bad, Planet Earth και Game of Thrones να ακολουθούν. Το 9, 7 ωστόσο, σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι, ποιος τρελάρας μπήκε και έδωσε κάτι λιγότερο από 10 –όπως ακούστηκε νωρίτερα στο γραφείο- για μία σειρά που, χωρίς υπερβολή, αγγίζει την τελειότητα!

Να, κάτι τέτοια κάνει η HBO και επανορθώνει για κάθε πίκρα που μας κέρασε τον προηγούμενο μήνα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved