Οι μικρές «επαναστάσεις» των Πολιτών

Ο Ντίνος Ρητινιώτης γράφει για ένα ευχάριστο κι ελπιδοφόρο case study από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ της σύγχρονης εποχής, χωρίς αυτόματα αυτό να σημαίνει ότι ένα κλισέ δεν μπορεί να καθρεφτίσει την πραγματικότητα: οι νέες τεχνολογίες και δη η αλόγιστη χρήση των social media, πέρα από τις όποιες θετικές επιδράσεις, μπορούν να φρενάρουν την κανονικότητα στις ζωές των εφήβων. 

Το συναντάμε συχνά έξω στους δρόμους και χωρίς να θέλουμε να ακουστούμε σαν τον ενοχλητικό εκείνο... μπάρμπα από το χωριό, η εικόνα της πιτσιρικαρίας που δεν λέει να ξεκολλήσει το κινητό τηλέφωνο από τα χέρια της, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. 

 

Κάν' το όπως οι Βρετανοί

Την πραγματικότητα αυτή θέλησαν να αντιστρέψουν μερικοί μπαμπάδες στην Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι εμπνεύστηκαν πριν από δύο χρόνια την δημιουργία του "Brookhouse Walk For Life". Στην ουσία πρόκειται για μια πρωτοβουλία από τα κάτω, μία κίνηση της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, μία σκέψη από ανθρώπους σκεπτόμενους οι οποίοι επιθυμούν να αντιμετωπίσουν ένα δεδομένο πρόβλημα, με τρόπο πρωτότυπο και συνάμα απλό. 

Η κεντρική ιδέα της κίνησής τους, έχει ως εξής: διοργανώνουν κάθε σαββατοκύριακο ομαδικές βόλτες στις οποίες συμμετέχουν (δεκαμελείς συνήθως) ομάδες  εφήβων, με την απαραίτητη προϋπόθεση να αφήνουν -προτού ξεκινήσουν- τα κινητά τους τηλέφωνα σε ένα κουτί. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται και επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα προς το ζητούμενο της ορθής κοινωνικοποίησής τους κατά τη διάρκεια της (έκτασης τριών έως δεκαέξι χιλιομέτρων) βόλτας.

 

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι έφηβοι (πέρα από τα οφέλη που αποκομίζουν από την σωματική δραστηριότητα) καταφέρνουν να έρθουν πιο κοντά, καθώς αντί της προσκόλλησης σε μια οθόνη, αρχικά «αναγκάζονται» και στη συνέχεια απολαμβάνουν τη συναναστροφή τους τόσο με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, όσο και με τους γονείς. Θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια εφηβική agenda όπως το bullying, οι παρενοχλήσεις, οι σκέψεις και τα σχέδιά τους για το μέλλον, μπαίνουν στο επίκεντρο και αναπτύσσονται δημιουργικά ανάμεσά τους, προσφέροντας την διάδραση που απαιτείται για να μπουν σε μια σειρά τα πράγματα που μπορεί να έχει στο κεφάλι του ένας άνθρωπος -και δη έφηβος.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στην θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων εφήβων. Απλά βγάζουμε το καπέλο στους εμπνευστές και σας βάζουμε ιδέες για το πόσο εύκολα μπορούμε να «γκρεμίσουμε» την ψυχοφθόρο ρουτινοποίηση. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved