Το Dark Knight είναι μια τριλογία γεμάτη διδάγματα

Πώς ο Christopher Nolan κατάφερε μέσω του Batman να μας μιλήσει για τη ζωή.

72 SHARES

Επιμέλεια: Χρήστος Κάβουρας

Όταν μιλάμε για επιτυχημένες τριλογίες, το Dark Knight Franchise του Christopher Nolan δεν είναι απλώς ένα υπερηρωικό σύνολο τριών ταινιών, αλλά η τέλεια ιστορία. Ένα story με αρχή, μέση και τέλος, μια αφήγηση που άφησε ιστορία, μας έκανε να κατανοήσουμε τη σημασία του main antagonist (βλ. Joker του Heath Ledger, Bane του Tom Hardy) αλλά ταυτόχρονα είδαμε ένα σούπερ ήρωα που τα κίνητρα και τα βιώματά του απεικονίζουν έναν άνθρωπο που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει θέση στην πραγματική ζωή.

Τρεις ταινίες στο διάστημα 2005-2012 («Batman Begins», «The Dark Knight», «The Dark Knight Rises») από τον μάστερ Christopher Nolan, μια τριλογία που μας άξιζε, όχι όμως που χρειαζόμασταν, κυρίως όμως που θα τη θυμόμαστε.

Όχι μόνο για τις σκηνές δράσεις, αλλά και για τα διδάγματα που μας έδωσε για τη ζωή.

Γιατί πέφτουμε; Για να μάθουμε να ξανασηκωνόμαστε

Ηθικό δίδαγμα με το καλημέρα στο franchise, μια πτώση που γέννησε το φόβο για τις νυχτερίδες, ταυτόχρονα όμως μας έδειξε γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την αποτυχία. Ο Batman είναι ο σούπερ ήρωας, εκείνος που τους δέρνει όλους και σώζει τη μέρα, παρόλα αυτά και τις τρώει, και τον κερδίζουν οι αντίπαλοι και (κυρίως) δεν αποχωρεί με το κορίτσι της καρδιάς του. Μπορεί ο Thomas Wayne να εμφανίστηκε ελάχιστα, παρόλα αυτά πρόλαβε να εκφωνήσει την πιο σημαντική ατάκα σε όλη την τριλογία, δίνοντας ένα σπουδαίο μάθημα σε όσους φοβούνται την αποτυχία.

Γίνε κύριος του εαυτού σου αλλά και του φόβου σου

Αν μας έμαθε κάτι ο Batman του Christian Baleείναι ότι δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί του στο ξυλίκι. Σχεδόν όλοι απέτυχαν. Σχεδόν. Ο Bane ωστόσο στο «Dark Knight Rises» δεν ήταν απλώς ένας κακός, ήταν ο villain ο οποίος δεν χαμπάριασε μπροστά στον Σκοτεινό Ιππότη και μάλιστα τον έβγαλε νοκ άουτ χωρίς να προσπαθήσει κιόλας.

Ούτε και στην τελική μάχη έδειχνε να αγχώνεται ιδιαίτερα, αλλά εκεί ο Batman έπαιξε το χαρτί της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Απέναντι στον Bane δεν είχε ελπίδα, το ήξερε αλλά έπρεπε να το ξεπεράσει. Η πίστη στις δυνατότητές του και ο φόβος ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα θα χαθεί -δηλαδή η πόλη του- ήταν αυτή που τον έκαναν να κυριαρχήσει στο φινάλε.

Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος

Σίγουρα όλους μας πιάνει το πατριωτικό μας μπροστά στην επιτυχία, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε άνθρωποι και ενδεχομένως να χρειαζόμαστε και κάποιου είδους βοήθειας.

Ο Batman είναι μεν σύμβολο, πάνω από όλα όμως είναι ένας από μας. Ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά που σε κάποια επιπολαιότητα (και όχι μόνο) θα χρειαστεί βοήθεια. Και όπου λέμε βοήθεια βάλτε δίπλα το όνομα του Alfred Pennyworth και ακολούθως τους Catwoman και John Blake (Robin).


Δεν έχει σημασία ποιος είσαι πραγματικά. Γιατί αυτά που κάνεις σε χαρακτηρίζουν

Εμείς που ξέρουμε ποιος είναι ο Batman, τι πρεσβεύει και πόσο αξιοθαύμαστα προσπαθεί να κρατήσει τους πάντες ασφαλείς, δείχνουμε μια παραπάνω συμπάθεια και κατανόηση στον απρόσιτο και μάλλον αντιπαθητικό Playboy millionaire, Bruce Wayne. Αυτή η εναλλαγή χαρακτήρων ανάμεσα στον Bruce Wayne και τον Batman, ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο άτομο, είναι μια αλήθεια που χαρακτηρίζει πολύ κόσμο στη ζωή μας.

Ο Batman είναι ο πραγματικός εαυτός, ο Bruce είναι η εξωτερική εικόνα. Κανείς ποτέ δεν θα εκτιμήσει τον Bruce Wayne ως Batman, από τη στιγμή που ο έξω κόσμος γνωρίζει μόνο το αντιπαθητικό alter ego του.


Όλοι έχουμε μια μάσκα, ακόμα και αν δεν λεγόμαστε Batman

Στην αρχή νομίζαμε ότι η μάσκα του Batman λειτουργεί σε ρόλο φόβητρου για τους εγκληματίες, πάνω από όλα όμως αποτελεί σύμβολο της ελπίδας για τους πολίτες της Γκόθαμ Σίτι.

Ενδεχομένως ο συμβολισμός της μάσκας για τον Christopher Nolan να είναι κάτι άλλο από τα παραπάνω. Σαν μια σύνδεση με τη νοητή μάσκα που έχει κάθε άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο γεμάτη μυστικά, την οποία θα βγάλει μονάχα μπροστά σε αυτούς που εμπιστεύεται και αγαπά. Κανείς δεν σε ξέρει καλύτερα από τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους.

Η παράνοια απέχει ελάχιστα από τη λογική

Ο Joker δεν έχει καμία λογική, είναι όμως το αποτέλεσμα πολλαπλών καταστάσεων βουτηγμένες στην αλήθεια. Η πιο σωστή κουβέντα που είπε πάντως ήταν και η τελευταία του. «All it takes is a little push» μιλώντας για την περίπτωση του Harvey Dent και την μετατροπή του στον εγκληματία Harvey Two-Face.

Σε ένα κόσμο γεμάτο αμφιβολία και τρελούς ρυθμούς ίσως το πιο δύσκολο να είναι να κρατάς τον εαυτό σου σε διαύγεια. Ίσως ο Joker να έχει δίκιο όταν μας λέει ότι ο δρόμος της σκοτεινής πλευράς απέχει απλώς ένα σπρωξιμάτακι, ασχέτως ατόμων και κύρους.

Κάποια μυστικά πρέπει να μένουν κρυφά

Όταν μιλάμε για μια ταινία που διαθέτει διπλές ταυτότητες και μάσκες τότε αυτομάτως μπαίνουμε στο τρυπάκι των μυστικών. Ο Wayne πρέπει να κρατήσει την ταυτότητά του κρυφή από τον κόσμο αν θέλει να πετύχει ως Batman, με το πέρασμα όμως της ιστορίας βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα μυστικά που παίζουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον ιερό σκοπό του.

Το ψέμα ότι σκότωσε εκείνος τον Harvey Dent για να μην χάσει ο κόσμος της Gotham την ελπίδα για κάτι καλό, είναι το κλειδί για να κρατηθεί η ειρήνη στην πολύπαθη αυτή πόλη, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα θεωρηθεί προδότης. Σίγουρα όλοι θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια, κάποιοι άνθρωποι όμως δεν είναι φτιαγμένοι για να την αντέξουν.

72 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved