Ο Chris Collins του ''Ip Man 4'' είναι το μέλλον των πολεμικών τεχνών

Μας μίλησε για την σχέση του με τον Donnie Yen, την ζωή του στο Χονγκ Κονγκ αλλά και όσα χρειάζονται οι πολεμικές τέχνες για να επιβιώσουν.

Έγινε γνωστός για την σκηνή της μάχης του με τον Donnie Yen στην τελευταία ταινία Ip Man. Mάθαμε εκ των υστέρων πως όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το καράτε, αλλά θεωρείται ένα από τα κορυφαία ταλέντα της νέας γενιάς του kung fu. To Ratpack.gr μίλησε με τον ηθοποιό Chris Collins για τις πολεμικές τέχνες, την φιλία του με κορυφαίους του ασιατικού κινηματογράφου όπως ο Sammo Hung και ο Donnie Yen, αλλά και τι χρειάζεται να γίνει για να εξελιχθείς σαν πολεμιστής.

 

 

Θεωρείσαι ένας από τους καλύτερους μαχητές της νέας γενιάς του Wing Chun. Πόσα χρόνια κάνεις πολεμικές τέχνες;

Αρχικά είναι πολύ ευχάριστο που το πιστεύει ο κόσμος αυτό. Ξεκίνησα με πάλη και μποξ από τότε που ήμουν 5 – ήταν ο πατέρας μου που μου κόλλησε το μικρόβιο. Οι πολεμικές τέχνες ήταν πάντα ένα κομμάτι της ζωής μου, αλλά μέχρι τα 20 μου δεν είχα φανταστεί πως θα γινόντουσαν το σημαντικότερο σε αυτή. Εύχομαι πραγματικά να είχα το χρόνο να κάνω περισσότερες πολεμικές τέχνες. Ωστόσο δραστηριοποιούμαι κυρίως στο Wing Chun, στο Jiu Jitsu, στο Kali και στην πάλη. Επίσης για τις ανάγκες των ταινιών, προσπαθώ να βελτιώσω τις κλωτσιές μου με το Tae Kwon Do.

 

Διάβασα ότι υπηρέτησες στους πεζοναύτες. Σε βοήθησαν οι γνώσεις σου στις πολεμικές τέχνες στο απαιτητικό πρόγραμμά εκπαίδευσης του στρατού;

Ξεκάθαρα ναι. Πέρα από τις κινήσεις και τη νοοτροπία, είχα και μία πολύ καλή φυσική κατάσταση. Το Wing Chun ωστόσο με βοήθησε στην αποδοτικότητα αλλά και στην αποτελεσματικότητα. Οπότε ήταν εκείνη την εποχή που ξεκίνησαν να αλλάζουν οι ιδέες μου σχετικά με το τι είναι βέλτιστο και τι θα πρέπει να μπει προτεραιότητα. Επίσης τα ομαδικά σπορ όπως το ράγκμπι και το μπέιζμπολ, βοηθούν πάντα στο να χτίσεις τις κοινωνικές σου επαφές με τα άλλα άτομα που έχεις τριγύρω σου.

 

 

 

Υπάρχει αρκετός κόσμος που λέει ότι το Wing Chun δεν δουλεύει εκεί έξω στο δρόμο. Ποια είναι η απάντησή σου σε αυτό;

Αρχικά θεωρώ πως όλες οι πολεμικές τέχνες είναι σπουδαίες και όλες μπορούν να προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να σε προστατέψουν. Έχει να κάνει με το δάσκαλο και την σχολή που θα παρακολουθήσεις. Ποιος είναι ο σκοπός της προπόνησής σου; Προπονείσαι έχοντας την αυτοάμυνα στο μυαλό; Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος περιμένει πως, εκεί έξω, θα δουλέψουν όλα ακριβώς όπως τα κάνει στην προπόνηση. Το chi sau του Wing Chun (σσ: άσκηση ευαισθησίας) είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Προφανώς, ο αντίπαλος δεν θα κάτσει να κάνει chi sau μαζί σου. Θα σε μάθει όμως να προσαρμόζεσαι στην κατάσταση και πότε χρειάζεται να τροποποιήσεις το πώς εφαρμόζεις τις τεχνικές και την στρατηγική σου στη μάχη.

 

Έχεις κάνει ταινίες, αλλά ο κόσμος σε ξέρει παγκοσμίως από το Ip Man 4 όπου τα έβαλες με τον Donnie Yen. Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να παραστάσεις έναν καρατέκα;

Ο Wilson Yip των Paradox-SPL που έχει γυρίσει και τις προηγούμενες ταινίες Ip Man ήταν αυτός που μου ζήτησε να συμμετάσχω και δεν το σκέφτηκα καθόλου. Δέχτηκα αμέσως. Μπήκα αρχικά στο βεστιάριο και τότε ήταν που έμαθα ότι θα παριστάνω έναν καρατέκα (γέλια). Του είπα πως το στυλ δεν έχει καμία σχέση με όσα κάνω, αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήταν εξαιρετική μία μάχη με τον Donnie. Είχαμε σκοπό να το τραβήξουμε πολύ, αλλά θέλαμε να κρατήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της χορογραφίας για την μάχη του Donnie με τον Scott (Adkins).
Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα βγήκαμε για φαγητό με τον Wilson και τον Donnie και έμειναν τόσο ευχαριστημένοι που είχαν μετανιώσει που δεν είχαν περισσότερο χρόνο για την σκηνή. Ήταν όμως τότε που ένιωσα ότι ανήκω στην κινηματογραφική βιομηχανία. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να υιοθετήσω το Kyokoshin καράτε. Ωστόσο αναγκάστηκε να κάνω παραπάνω στρέτσινγκ για να μπορώ να κλωτσήσω καλύτερα.

 

 

Πώς ήταν η εμπειρία της συνεργασίας με τον Donnie Yen; Είναι πραγματικά τόσο καλός όσο φαίνεται στις ταινίες;

Πρόκειται για έναν πολύ ωραίο τύπο. Δεν έχει καθόλου εγωισμό ή έπαρση. Μιλήσαμε για πολεμικές τέχνες και πόσο του αρέσουν τα διάφορα στυλ. Νομίζω ότι η νοοτροπία μας πάνω σε αυτό είναι η ίδια. Στις ταινίες του ξεχωρίζει για την ταχύτητα, την δύναμη αλλά και το πόσο ικανός είναι στο να συντονίσει μία σκηνή. Έχει μάλιστα μία πολύ μοντέρνα προσέγγιση στο πως να το κάνει αυτό στις ταινίες. Είμαι βέβαιος ότι αν έπρεπε να το κάνει και στην πραγματική ζωή, θα ήταν εξίσου πολύ καλός. Έχουμε κρατήσει επαφή και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Μαθαίνω πολλά για την χορογραφία κάθε φορά που συζητάμε.

 

Είναι αλήθεια ότι είσαι από τους πρώτους ξένους που άνοιξε σχολή στο Χονγκ Κονγκ;

Ξεκίνησα στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και όταν γύρισα από το στρατό άνοιξα πάλι την σχολή το 2008. Δεν ήμουν ο πρώτος, αλλά εκείνη την περίοδο ήμουν ο μοναδικός δάσκαλος που δεν ήταν Κινέζος. Αυτό κακοφάνηκε κάπως στην αρχή, γιατί οι ντόπιοι πίστευαν πως δεν ήξερα να διδάξω σωστό Wing Chun. Με προκάλεσαν μάλιστα, αλλά δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα καλά γι’ αυτόν που το έκανε (γέλια). Η πραγματική πρόκληση ωστόσο, ήταν να μάθω την γλώσσα για να μπορέσω να έχω καλύτερη επικοινωνία με τους μαθητές. Τα κατάφερα και από ξένος, έγινα μέλος μιας κοινότητας με επτά σχολές στο δυναμικό μου. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό. Στην επιστροφή αποφάσισα πως μία σχολή είναι ό,τι χρειάζεται για να διδάξω τις πολεμικές τέχνες που τόσο αγαπώ.

 

Έχεις αναφέρει πως η έμπνευσή σου είναι ο θρύλος Sammo Hung. Πώς ήταν η συνεργασία σου μαζί του.

Δουλέψαμε μαζί στην ταινία Paradox. Δεν είναι απλά υπέροχος σαν άνθρωπος, αλλά και ένας από τους καλύτερους χορογράφους που ξέρω. Όταν έφτασα στην Μπανγκόκ για τα γυρίσματα, πήγα κατευθείαν για προπόνηση. Γνωριστήκαμε και με έβαλε να παλέψω με όλους τους κασκαντέρ του. Κράτησε περίπου δύο ώρες αυτό και έκανα κυριολεκτικά ό,τι ήξερα, από wing chun και Kali μέχρι Jiu Jitsu και πάλη. Όταν τελειώσαμε απλά μου είπε καλώς ήρθες στην ομάδα. Έχω αναμνήσεις να μου λέει ιστορίες για τον Bruce Lee καπνίζοντας πούρα. Το καλύτερο ωστόσο ήταν όταν γυρνούσαμε τις επικίνδυνες σκηνές. Κανονικά τις κάνεις κομμάτι-κομμάτι, αλλά ένιωθα έτοιμος και του έλεγα πάμε να κάνουμε σκηνή. Με ρωτούσε αν είμαι βέβαιος αλλά το είχα φανταστεί ήδη μέσα στο κεφάλι μου και το έκανα. Νομίζω του άρεσε αυτό. Όχι μόνο δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά του άρεσε και η μέθοδος μου. Να είμαι προετοιμασμένος και να εμπιστεύομαι το ένστικτο μου. Και πάμε για γύρισμα!

 

 

Οπότε με όλα αυτά που κάνεις, να φανταστώ ότι είσαι της άποψης πως το Wing Chun πρέπει να δανειστεί στοιχεία από άλλες τέχνες για να αναπτυχθεί;

Οπωσδήποτε. Καμία τέχνη από μόνη της δεν είναι τέλεια. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους σαν εμάς. Οι άνθρωποι όμως δεν είναι τέλειοι. Έχουμε ελλιπείς ιδέες, κάνουμε λάθη και βιαζόμαστε να κρίνουμε. Χρειαζόμαστε λοιπόν ανοιχτό μυαλό και να πλαισιώσουμε το κάθε κομμάτι που μας δίνουν οι πολεμικές τέχνες – και θα χρειαστούμε μία ζωή για να το κάνουμε αυτό. Το Wing Chun σχεδιάστηκε για μάχες σε κοντινή απόσταση, που σημαίνει πως αν κάποιος παλαιστής σε πιάσει, δεν περιμένεις να μην σε ρίξει κάτω απλά επειδή θα του ρίξεις γροθιές. Όμως με το να μάθεις να παλεύεις στο έδαφος, χρειάζεσαι την πάλη για να σου διδάξει ακριβώς αυτό. Για να μάθεις να ξεφεύγεις, να γυρίζεις, να προστατεύεις τον κορμό σου και να υποτάξεις τον αντίπαλο, θα χρειαστείς το Jiu Jitsu. Για να μπορέσεις να μπεις μέσα και να καταστρέψεις έναν πυγμάχο, έναν καρατέκα, κάποιον που κάνει Muai Thai, θα χρειαστεί να μελετήσεις τις κινήσεις τους. Δεν θα μπεις απλά κάνοντας αλυσιδωτές γροθιές.

Ποιο είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα προπόνησης που σε βοηθάει να μένεις σε καλή φυσική κατάσταση;

Τρέχω 3 φορές την εβδομάδα και χτίζω δύναμη επίσης τρεις φορές μέσα στη βδομάδα. Ποτέ περισσότερο από μία ώρα. Έξι φορές την εβδομάδα προπονούμαι στο Jiu Jitsu περίπου για δύο ώρες σε γρήγορο ρυθμό. Κάνω Wing Chun, Kali και μποξ 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Έχω κάνω όμως εγχείρηση και στην σπονδυλική στήλη και στον ώμο και το Jiu Jitsu λειτουργεί ως θεραπεία στην περίπτωσή μου. Ωστόσο προσπαθώ να βρω μία ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και φυσικά στη συνολική υγεία. Και εννοείται ότι το να βελτιώσω τις δεξιότητές μου στις πολεμικές τέχνες, είναι το πρώτιστο.

Ετοιμάζεις ένα δικό σου πρότζεκτ που ονομάζεται Ruckus Factor. Τι μπορείς να μου πεις γι’ αυτό.

Το δουλεύω τρία χρόνια με συνεχείς καθυστερήσεις εξαιτίας του Covid, αλλά νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε επιτέλους τα γυρίσματα. Ουσιαστικά η ταινία περιέχει κάποιες από τις εμπειρίες που βίωσα στο Χονγκ Κονγκ. Θα έχει πολλές μάχες, πολλά διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών και θα εστιάζει το πως ένας ξένος γίνεται μέλος μίας κοινότητας, προσπαθώντας να την προστατέψει. Αυτά είναι τα μόνα που μπορώ να πω μέχρι στιγμής.

Ακολούθησε τον Chris Collins στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved