«O θάνατος του Kurt Cobain είναι ανθρωποκτονία»

Ο ιατροδικαστής Cyril Wecht που εξέτασε την υπόθεση του τραγουδιστή των Nirvana σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ratpack.gr.

Μέχρι και σήμερα, υπάρχει ένα πολύ μικρό το ποσοστό του κόσμου που έχει αποδεχτεί τον θάνατο του Kurt Cobain σαν αυτοκτονία. Έχουν ακουστεί δεκάδες απόψεις, που με την σειρά τους έχουν δώσει αφορμή στο να γεννηθούν ένα σωρό συνομωσίες γύρω από τον θάνατό του, με πιο γνωστή ότι δολοφονήθηκε από κοντινά του πρόσωπα – κάποιοι πιστεύουν πως ευθύνεται και η γυναίκα του.

Ο 89χρονος ιατροδικαστής και πανεπιστημιακός Δρ. Cyril Wecht, δεν είναι κάποιος συνομωσιολόγος που ενδιαφέρεται να κάνει καριέρα μέσα από την υπόθεση Cobain. Είναι ένα από τους πιο διακεκριμένους ιατροδικαστές της γενιάς του, ρίχνοντας φως σε υποθέσεις εκατοντάδων ανθρώπων. Είναι ο πρώτος που του επιτράπηκε να ερευνήσει τα στοιχεία της δολοφονίας του John F. Kennedy, έχοντας παράλληλα δώσει συμβουλές για τις υποθέσεις πολλών διάσημων προσώπων που ξεκινούν από τον Elvis Presley και φτάνουν μέχρι την Sharon Tate και τον Philip Seymour Hoffman. Μία από τις υποθέσεις αυτές ήταν και εκείνη του Kurt Cobain όπου οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ Soaked in Bleach, ζήτησαν την επιστημονική του συμβουλή και μελέτη σχετικά με την υπόθεση.

Για τον Δρ. Wecht τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Και μιλάει για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο μέσα από το Ratpack.gr.

 cyril22

 

Πόσα χρόνια εργάζεστε σαν ιατροδικαστής;

Συνολικά 58 χρόνια, από το 1962 μέχρι και αυτή την στιγμή που μιλάμε. Κάνω περίπου 500 αυτοψίες τον χρόνο και προσφέρω τις υπηρεσίες μου και στο νομικό πλαίσιο της ιατρικής, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και σε κάποιες υποθέσεις στο εξωτερικό. Έχω διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατροδικαστικών Επιστημών.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος του χώρου σας όταν έχει να κάνει με αυτοψίες σε δημόσια πρόσωπα;

Αυτό συμβαίνει πάντα όταν έχεις να κάνεις με αμφιλεγόμενες καταστάσεις και πρόσωπα όπως είναι οι διάφοροι διάσημοι, γιατί ξέρεις από την αρχή πως τα media θα αντιμετωπίσουν το συμβάν με μεγαλύτερη ένταση και ενδιαφέρον. Ξέρεις πως ο ίδιος ο κόσμος που διαβάζει εφημερίδες και βλέπει τηλεόραση θα έχει ερωτήματα και πως η ίδια η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο βάθος. Οπότε δεν κάνεις απλά μία τυπική αυτοψία. Όταν δε δημοσιοποιήσεις τα αποτελέσματα της και έχεις κάνει ανάλυση και συσχέτιση με το ιστορικό υπόβαθρο, εκεί ουσιαστικά μπορεί να αναμειχθούν και νομικοί σύμβουλοι και δικηγόροι - αναλόγως πάντα την υπόθεση. Είναι όμως και εκεί που δείχνεις την υπευθυνότητα.

Στην υπόθεση του Kurt Cobain και με βάση όσα εξετάσατε και μελετήσατε, ήταν από την αρχή ξεκάθαρο πως κάτι πήγαινε στραβά;

Από την πρώτη στιγμή, αυτό που ουσιαστικά με ενόχλησε ήταν τα βιαστικά συμπεράσματα και η αποτυχία στο να αντιμετωπιστεί ορθά το σκηνικό του εγκλήματος. Να γίνουν δηλαδή όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Όταν έχεις μία υπόθεση σαν και αυτή, όπου κάποιος είναι νεκρός από πυροβολισμό, ξεκινάς αρχικά χαρακτηρίζοντας την ανθρωποκτονία. Για να μπορέσεις να την χαρακτηρίσεις οτιδήποτε άλλο, απαιτούνται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Σκεφτείτε έναν ασθενή που μπαίνει στο γραφείο ενός γιατρού με πόνους στο στήθος. Πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις εξετάζοντας συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, ώστε να την αποκλείσεις και να συνεχίσεις. Αν δεν το κάνεις και κοιτάξεις για κάτι λιγότερο σοβαρό που να έχει τα ίδια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα μία δυσπεψία και δεν δώσεις βάση στην καρδιακή ανεπάρκεια, αν ο ασθενής πάσχει πράγματι από κάτι τέτοιο θα πεθάνει. Για να αποκλείσεις δεδομένα ξεκινάς από τα σοβαρά ζητήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη σκηνή εγκλήματος έπρεπε αρχικά να έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωποκτονία.

 

 

Άρα αυτή είναι η στάνταρ διαδικασία;

Ακριβώς. Στην υπόθεση Cobain έχουμε την επαναληπτική καραμπίνα, το σημείωμα και φυσικά το πτώμα, όπως και αποτυπώματα σε όλο το μέρος. Αυτή λοιπόν η αντιμετώπιση δεν έγινε. Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως αυτοκτονία και αντιμετωπίστηκε από τους ιθύνοντες κατά αυτόν τον τρόπο. Φυσικά εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν είχαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που κάνουν κάποιες μέρες να βγουν (σ.σ.: το αναφέρει μιας και η υπόθεση έκλεισε μέσα σε μερικές ώρες).

Στο ντοκιμαντέρ Soaked in Bleach κάνετε ξεκάθαρη την άποψη σας για τις τοξικολογικές εξετάσεις του Cobain. Έχετε συναντήσει ξανά παρόμοια επίπεδα μορφίνης στο αίμα κάποιου θύματος που να είναι τόσο υψηλά ή τουλάχιστον να πλησιάζουν εκείνα του Kurt;

Όχι. Έχω συναντήσει ανθρώπους με υψηλά ποσοστά, αλλά απλά έχουν πεθάνει από την στιγμή που η βελόνα τρύπησε το σώμα τους. Κανείς τους δεν μπόρεσε να την βγάλει, να σηκώσει το όπλο και να κάνει όλα όσα έγιναν στην υπόθεση Cobain. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, δεν θυμάμαι καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας μου ούτε μία υπόθεση όπου μετά από τέτοια μεγάλη δόση, το θύμα να έχει διατηρήσει τις αισθήσεις του και επιλέξει να αυτοκτονήσει κατά τέτοιον τρόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση, μία τέτοια δόση θα μπορούσε να σκοτώσει πέντε ανθρώπους μη-ναρκομανείς ή τρεις ανθρώπους που είναι εθισμένοι στην ουσία. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν που να βάλει στον εαυτό του αυτή την ποσότητα, να βγάλει όλα τα σύνεργα, να τα βάλει στη θέση τους όπως και έγινε σε αυτή την περίπτωση και στη συνέχεια να αυτοπυροβοληθεί.  Δεν βγάζει καθόλου νόημα όλο αυτό. Θεωρώ τουλάχιστον αδύνατον να μπόρεσε κάποιος να κάνει όλα αυτά τα βήματα μετά από τέτοια δόση μορφίνης στον οργανισμό του. Όλα αυτά με βάση την λογική που προκύπτει από τα ντοκουμέντα. Από ψυχολογικής άποψης, γιατί να μπεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι τέτοιο μετά από τόσο υψηλή δόση;

cyril wecht still 2 e59e18d3461981c5fe48958794e5c5ab.fit 760w

Άρα καταλήγουμε αυτομάτως στην ανθρωποκτονία;

Με βάση τα ευρήματα, τις εξετάσεις και τα προαναφερθέντα, η επίσημή μου δήλωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρωποκτονία. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί η υπόθεση σαν ανθρωποκτονία όλα αυτά τα χρόνια, παρότι ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Seattle έχει δηλώσει πως πρέπει να ξανανοίξει η υπόθεση. Είναι ο λόγος που έχω ξαναπεί ότι όσοι ασχολήθηκαν εξαρχής, δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους.

Ποια είναι η σωστή διαδικασία που ακολουθείται σε ένα τέτοιο συμβάν προκειμένου να πραγματοποιηθεί χωρίς λάθη;

Σε μία υπόθεση σαν αυτή, της συμπεριφέρεσαι αυτόματα σαν να είναι σκηνή εγκλήματος. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις. Οι πρώτοι που φτάνουν μετά τους αστυνομικούς είναι οι ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Όταν θα φτάσει και η Σήμανση με τον ιατροδικαστή, θα συμπεριφερθούν επίσης σαν να έχουν να κάνουν με ανθρωποκτονία. Όλα συλλέγονται, κανείς δεν αγγίζει τίποτα, τα όπλα τυλίγονται και εξετάζεις προσεχτικά το θύμα. Η αυτοψία ξεκινά και εκεί ο ιατροδικαστής πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές επιλογές το αίτιο θανάτου: ‘‘Φυσικό ατύχημα’’, ‘‘αυτοκτονία’’, ‘‘ανθρωποκτονία’’, ‘‘αναποφάσιστο’’ και ‘‘εκκρεμή’’. Αυτή η υπόθεση την δεδομένη χρονική στιγμή, θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί εκκρεμής και αναποφάσιστη. Εκκρεμής τοξικολογική μελέτη, εκκρεμής περεταίρω έρευνα και αναποφάσιστο αίτιο θανάτου γιατί δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι περί τίνος πρόκειται μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αυτή η υπόθεση, αλλά για δικούς τους λόγους βιάστηκαν να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Είναι αλήθεια ότι η έκθεση της αυτοψίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα;

Παρότι έχουν γίνει προσπάθειες από ερευνητές, συνηγόρους και τους παραγωγούς του Soaked in Bleach, η αυτοψία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Έχουμε κάνει αμέτρητες προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα.  Είναι στο χέρι της οικογένειας αν θα το κάνει ή όχι και η νομικά σύζυγος του, παραμένει η Courtney Love. Αυτές οι αποφάσεις είναι εξ’ ολοκλήρου στο χέρι της και κανείς δεν μπορεί να την πιέσει να το κάνει.

Έχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας η Courtney Love μετά τους ισχυρισμούς σας;

Όχι ποτέ. Εγώ υπήρξα σύμβουλος στους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ και παρότι έχουν απευθύνει ερωτήματα, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Dr. Cyril H. Wecht

Πιστεύετε πρέπει να ξανανοίξει η υπόθεση;

Όχι μόνο το πιστεύω, αλλά για να μπορέσει αυτή τη φορά να υπάρξει μία ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση, πρέπει να ερευνηθεί σαν ανθρωποκτονία.

 

* O Δρ. Wecht κυκλοφορεί σε λίγο καιρό ένα βιβλίο για την προσφορά του στον τομέα της ιατροδικαστικής, με τίτλο Life and Death of Cyril Wecht από την McFarland Publishing. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved