Όταν η βρετανική Vogue προτείνει για premium δώρο ένα ελληνικό gin, κάτι πάει πολύ καλά

Η ιστορία της ποτοποιίας Μελισσανίδη είναι από τα πιο ωραία και σύγχρονα success story.

18 SHARES

Συνέντευξη στη Δέσποινα Λάνου

Ένα από θέματα που πιστεύω ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πώς οι μικρές επιχειρήσεις καταφέρνουν να ξεχωρίζουν στην αγορά. Η αλήθεια είναι ότι η μικροεπιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ανθίζει όλο και περισσότερο και ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η ποτοποιία Μελισσανίδη που βρίσκεται στην Αριδαία Αλμωπίας στη Μακεδονία καθώς ιδρύθηκε το 1924.

Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει σε κάποια έξοδο το ούζο ή το τσίπουρο «Αρχοντικό», ωστόσο μπορεί να μην γνωρίζεις ότι το τρομερό τζιν Mataroa ανήκει στην ίδια ποτοποιία. Πρόκειται για ένα σούπερ νόστιμο ελληνικό τζιν που θα το βρεις σε τρεις εκδοχές: Mataroa Mediterranean Gin, που είναι βοτανικό, Gin Pink που είναι πιο φρουτώδες και το Mataroa Happy σε χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και εκχυλίσματα κάνναβης.

Και τα τρία προϊόντα είναι premium και μάλιστα η φήμη τους ταξιδεύει εκτός ελληνικών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ποτοποιό και ιδιοκτήτη, που διευθύνει την ποτοποιία Μελισσανίδη από το 2002.

Οι γνώσεις που απέκτησε από τις σπουδές του σε συνδυασμό με την αγάπη για τα αποστάγματα που κληρονόμησε από τον πατέρα του, Γεώργιο Μελισσανίδη, ήταν αρκετά για να συνεχίσει την παράδοση της ποτοποιίας Μελισσανίδη.


- Η ποτοποιία μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό που διατηρεί ζωντανή αυτή την παράδοση;

«Θα ακουστεί κοινότυπο αλλά είναι η αγάπη. Η παράδοση που δημιουργείται, η ευθύνη και η ικανοποίηση της συνέχειας και της εξέλιξης».

- Με ποιον τρόπο θα μπορούσες να μας μεταφέρεις νοερά στον χώρο σας;

« Με τα αρώματα. Όταν ξεκινά η απόσταξη, το ποτοποιείο πλημμυρίζει από αρώματα που σε ταξιδεύουν. Θυμάμαι τον πατέρα μου να αφιερώνει ώρες ολόκληρες για να ελέγξει τα βοτανικά συστατικά πριν την απόσταξη. Μια ιεροτελεστία που παλαιότερα μου φαινόταν ασήμαντη αλλά πλέον αντιλαμβάνομαι τη σημα-ντικότητα της».

- Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσεις τις παλιές συνταγές και τις τεχνικές παρασκευής στο σήμερα;

«Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Η βάση των συνταγών παραμένει ίδια, οι διαδικασίες όμως εξελίσσονται, και αυτό κάνει τα αποστάγματα ακόμα καλύτερα».

- Τι σημαίνει για εσένα το Αρχοντικό; Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό σε σχέση με άλλα τσίπουρα και ούζα;

«Είναι η φιλοσοφία του αποσταγματοποιείου. Τι αρωματικό προφίλ θα ήθελε να δώσει στα αποστάγματα του. Αυτό είναι και το Αρχοντικό για εμάς. Το Ούζο Αρχοντικό είναι ένα απόσταγμα το οποίο παράγεται από την ίδρυση της ποτοποιίας μας, το 1924 και έχει συναισθηματική αξία για μένα καθώς έχει διατη-ρηθεί και από τις τρεις γενιές της ποτοποιίας Μελισσανίδη.

Κάθε απόσταγμα είναι μοναδικό. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ξεχωριστό».

Από την παράδοση στο Mataroa Project

- Πώς προέκυψε η ιδέα για το Mataroa Gin, ένα μεσογειακό τζιν, μέσα από μια ποτοποιία με βαθιές ρίζες στο παραδοσιακό απόσταγμα;

«Με την είσοδο της Νόπης Ρωμανίδου (της συζύγου μου) στην επιχείρηση, αποφασίσαμε πως ήταν εξαιρετική ευκαιρία να επενδύσουμε σε μια παγκόσμια κατηγορία. Η Νόπη προέρχεται από τον χώρο του Marketing και των πωλήσεων. Η παραγωγή ήταν εύκολη καθώς το ούζο και το gin έχουν παρόμοια διαδικα-σία. Η μόνη διαφορά είναι η χρήση κάποιων βοτανικών συστατικών που αλ-λάζουν. Στο ούζο το κυρίαρχο είναι ο γλυκάνισος και στο gin ο άρκευθος. Ως λάτρεις της ιστορίας του θρυλικού καραβιού, Mataroa, εμπνευστήκαμε από αυτό και δημιουργησαμε το Mataroa Gin. Το Mataroa πλέον έχει μετατραπεί σε φιάλη η οποία κάνει βόλτα σε όλη τη Μεσόγειο, συλλέγει τα καλύτερα βότανα και τους καλύτερους καρπούς και τα φέρνει στην Ελλάδα για απόσταξη».

- Ποιες γεύσεις, αρώματα ή πρώτες ύλες «κουβαλά» το Mataroa, ώστε να έχει «μεσογειακή ψυχή»;

«Το Mataroa πλέον έχει μετατραπεί σε φιάλη η οποία κάνει βόλτα σε όλη τη Μεσόγειο, συλλέγει τα καλύτερα βότανα και τους καλύτερους καρπούς και τα φέρνει στην Ελλάδα για απόσταξη».

Δώδεκα βοτανικά συστατικά από όλη τη Μεσόγειο.

Σχεδόν από κάθε χώρα της Μεσογείου επιλέγουμε ένα βοτανικό συστατικό.

Ενδεικτικά:

Μανταρίνι από Μαρόκο, Χαμομήλι από την Κύπρο, Κόλιανδρο από την Τυνη-σιά, Ρίζα Αγγελικής και Λεβάντα από τη Γαλλία, Γλυκόριζα από την Τουρκία, Ρίζα ίριδας από την Ιταλία, Φύλλα Δάφνης από τη Συρία, Πορτοκάλι από Ισπανία, Λεμόνι από Αίγυπτο, Γιουνίπερος από Κροατία και εννοείται Μαστίχα από την Ελλάδα.

«Κάθε απόσταγμα έχει την ώρα του και αυτή είναι η μαγεία της ποτοποιίας».

- Υπάρχει κάποιο feedback που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ή σε συγκίνησε;

«Πολλά. Ένα που ξεχωρίζω είναι όταν η Βρετανική Vogue επικοινώνησε μαζί μας για να μας ενημερώσει πως επέλεξε το Mataroa Gin ως πρόταση για πολυτελές δώρο για τα Χριστούγεννα λόγω της εξαιρετικής εμφάνισης του προϊόντος».

- Πώς βλέπεις το μέλλον της ελληνικής ποτοποιίας και της παραδοσιακής απόσταξης μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον;

«Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται εξαιρετικές δουλειές. Η ελληνική ποτοποιία έχει πολλά να δώσει. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

- Σκέφτεσαι νέες συνταγές, πειραματισμούς ή προϊόντα που να παντρεύουν την τοπική κληρονομιά με σύγχρονες τάσεις;

«Ναι, πάντα είναι κάτι το οποίο μας συγκινεί, το εξετάζουμε, θέλουμε να εξελισσόμαστε, πατώντας όμως πάντα στην παράδοση».

- Ποιο είναι το δικό σου προσωπικό αγαπημένο απόσταγμα/ποτό και πώς προτι-μάς να το απολαμβάνεις;

«Κάθε απόσταγμα έχει την ώρα του και αυτή είναι η μαγεία της ποτοποιίας».

Οικογενειακή παράδοση

- Η επόμενη γενιά δείχνει ενδιαφέρον να συνεχίσει την ποτοποιία; Πώς θα ήθελες να δεις την επιχείρηση σε 20 χρόνια;

«Τα παιδιά μας είναι μικρά ακόμα. Παρόλα αυτά έρχονται συχνά και συμμετέχουν και στην παραγωγή και στην εμφιάλωση γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Σε 20 χρόνια θα ήθελα να έχουμε το ιδιο πάθος με τώρα. Δεν είναι θέμα μεγέθους της επιχείρησης, αλλά της διάθεσης και του πάθους που έχεις για τη δουλειά».

- Αν έπρεπε να περιγράψεις το Mataroa Gin με μια λέξη, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

«Ταξίδι. Η εξήγηση έχει δύο σημασίες.

Ταξίδι γιατί η ιστορία που μας ενέπνευσε βασίζεται σε ταξίδια.

Και δεύτερον γιατί το ταξίδι πάντα έχει τη μαγεία του καινούργιου, της εξε-ρεύνησης και της ανακάλυψης».

- Τέλος, πώς είναι να ξεκινάς από την Αριδαία και εννοώ ένα μικρό μέρος και τα προϊόντα σου να καταλήγουν σε ολόκληρο τον κόσμο;

«Είναι τρομερό το συναίσθημα.

Να επισκέπτεσαι τις μεγάλες πόλεις του κόσμου και να βλέπεις τα προιόντα σου είναι μεγαλειώδες. Λαμβάνοντας υπόψη πως η Ελλάδα δεν έχει παράδοση στο gin, αυτό το κάνει ακόμα μεγαλύτερο».

Μάθε περισσότερα για τη Μελισσανίδη Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία


18 SHARES
©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved